Înalta Curte a suspendat procesul prin care fostul vicepremier Gabriel Oprea contestă retragerea titlului de doctor ca urmare a verdictului de plagiat / Oprea a contestat legea Educației la CCR
Înalta Curte de Casație și Justiție a suspendat procesul prin care fostul vicepremier Gabriel Oprea contestă retragerea titlului de doctor ca urmare a verdictului CNATDCU de plagiat, potrivit deciziei instanței.
Suspendarea procesului vine după ce Gabriel Oprea a contestat la CCR articolul 170 alineatul 1 din legea Educației Naționale nr. 1/2011.
Este vorbe de articolul de lege în baza căruia fostul ministru tehnocrat din Guvernul Cioloș, profesorul Mircea Dumitru, i-a retras lui Oprea titlul de doctor pe 1 septembrie 2016. Oprea a rămas fără titlul de doctor în drept după ce CNATDCU a decis că a plagiat în teza de doctorat.
Potrivit legii Educației Naționale nr. 1/2011, articolul 170 alineatul 1:
”În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educației și Cercetării, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică și management universitar sau de Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan:
a) retragerea calității de conducător de doctorat;
b) retragerea titlului de doctor;
c) retragerea acreditării școlii doctorale, ceea ce implică retragerea dreptului școlii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenți-doctoranzi”, se arată în legea 1/2011.
În iulie 2018, Curtea de Apel Bucureşti a respins, ca neîntemeiată, plângerea fostului vicepremier Gabriel Oprea prin care acesta solicita anularea ordinului de ministru prin care i s-a retras titlul de doctor în drept.
Gabriel Oprea a reacţionat atunci pe Facebook. „În legătură cu teza de doctorat, spun încă o dată că lucrarea mea nu este un plagiat. Astăzi vorbim despre o hotărâre judecătorească în prima instanţă, care nu se bucură de autoritate de lucru judecat. Aştept comunicarea acesteia pentru a cunoaşte motivele avute în vedere de către instanţă la respingerea cererii mele. Voi declara recurs, urmând să se pronunţe definitiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a scris Gabriel Oprea pe Facebook, în iulie 2018.
El a susținut că subiectul tezei sale de doctorat „face în continuare obiectul unui atac politic concertat şi foarte bine construit pe intelligence”. De atunci, procesul se judecă la Înalta Curte, deși au trecut 4 ani.
Și fiica, ginerele și secretara lui Gabi Oprea au contestat în instanță retragerea titlurilor de doctor ca urmare a verdictelor de plagiat. Ei au deschis mai multe procese prin care au contestat deciziile autorităților și au solicitat sesizarea CCR.
Curtea de Apel București a dat termen pe 31 mai 2022 ”pentru a se reveni cu adresă şi notă telefonică către pârât (Ministerul Educației Naționale – n.r.) cu menţiunea de a comunica Ordinul nr. 3482/2016 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, inclusiv Anexa 2 a Regulamentului, precum şi toată documentaţia care a stat la baza emiterii acestui ordin, precum şi numele, prenumele şi CNP-ul ministrului în vederea amendării şi pentru a i se comunica cererea de sesizare a CCR depusă în şedinţă publică de către reclamantă”.
Inquam Photos / George Calin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii