Înalta Curte de Casație și Justiție ia în calcul să conteste decizia CCR privind completurile de 5 judecători la Curtea Europeană de Justiție
Decizia CCR privind compunerea completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) ar putea fi atacată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
Sesizarea este luată în calcul de judecătorii Curții Supreme, care vor să întrebe CJUE dacă deciziile Curţii Constituţionale (care este un organ exterior puterii judecătoreşti) privind modalitatea de compunere a completurilor de judecată ar trebui aplicate atunci când sunt anulate decizii definitive în dosarele de fraude pe fonduri europene prin admiterea unor căi extraordinare de atac, potrivit Agerpres.
De altfel, sunt nu mai puțin de trei întrebări pe care Înalta Curte ia în calcul să le adreseze Curții Europene, toate trei referindu-se, în esență, la posibilitatea unei instanţe naţionale de a nu aplica o decizie a Curţii Constituţionale atunci când sunt afectate interesele financiare ale comunităţii europene.
Posibilitatea sesizării CJUE a fost ridicată din oficiu de completul care judecă dosarul „Gala Bute”, în care Elena Udrea a fost condamnată definitv la 6 ani de închisoare cu executare, magistrații dorind lămuriri de la instanța europeană în legătură cu deciziile Curţii Constituţionale privind completurile de 5 judecători şi care afectează dosarele de fraude cu fonduri europene.
De asemenea, Instanţa supremă vrea să afle dacă aplicarea prioritară a dreptului Uniunii trebuie interpretată în sensul că permite instanţei naţionale să înlăture aplicarea unei decizii a Curţii Constituţionale, pronunţată într-o sesizare vizând un conflict constituţional.
Instanţa supremă urmează să ia pe 22 aprilie o decizie în acest caz, DNA şi avocaţii inculpaţilor având posibilitatea să depună în scris puncte de vedere.
În dosarul ”Gala Bute”, Elena Udrea a depus o contestaţie, prin care solicită anularea condamnării de 6 ani închisoare, avocaţii săi invocând decizia Curţii Constituţionale privind modalitatea nelegală de constituire a completurilor de cinci judecători de la Instanţa supremă.
Elena Udrea a fost trimisă în judecată de DNA pentru mai multe infracţiuni, printre care şi folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
Anul trecut, Curtea Constituțională a decis, la sesizarea președintelui Camerei Deputaților, că Înalta Curte de Casație și Justiție și-a compus nelegal completurile de 5 judecători în perioada 2014 – 2018. Decizia CCR a deschis calea pentru toți demnitarii condamnați în această perioadă că ceară contestarea sentințelor definitive. Ministerul Justiției a pregătit chiar un proiect de ordonanță de urgență în acest sens, pe care l-a trimis pe circuitul de avizare. Unul dintre principalii beneficiari ai unei astfel de măsuri ar fi chiar liderul PSD, Liviu Dragnea, care ar scăpa de condamnarea definitivă primită în 2016 în dosarul referendumul.
- Citește și:
- DOCUMENT Proiect de OUG prin care Liviu Dragnea ar scăpa de condamnarea definitivă din Dosarul Referendumul. OUG pentru completurile de 5 judecători
- Asociațiile magistraților critică proiectele de OUG de modificare a Codurilor penale și pentru completurile de 5 și fac un apel la factorii de decizie de a stopa aceste demersuri, despre care spun că aduc atingere principiilor de bază ale procesului penal
Foto: Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
25 comentarii