G4Media.ro

Inalta Curte: Deschiderea unui cont pe o reţea de socializare folosind numele…

Foto: pixabay.com

Inalta Curte: Deschiderea unui cont pe o reţea de socializare folosind numele altei persoane este infracţiune

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că este infracţiune fapta unei persoane de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare pe numele unei alte persoane, unde sunt postate fără acordul acesteia informaţii, fotografii şi imagini video, transmite Agerpres.

Instanţa supremă a fost sesizată de Curtea de Apel Braşov în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unei chestiuni de drept, într-un dosar în care un bărbat a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 8 luni închisoare pentru şantaj, fals informatic şi violarea vieţii private, după ce a deschis un cont fals pe o reţea de socializare şi pe un site pentru adulţi, unde a postat fotografii şi filmuleţe compromiţătoare cu aceasta.

Potrivit actului de acuzare, în decembrie 2018, bărbatul respectiv şi-a ameninţat fosta iubită că, dacă nu va relua relaţia cu el, va da publicităţii pe internet mai multe fotografii care o înfăţişau dezbrăcată şi filmuleţe în care cei doi apăreau întreţinând relaţii sexuale.

Ulterior, bărbatul a creat pe un site de adulţi un profil cu numele femeii, unde a postat fotografii cu ea dezbrăcată şi un filmuleţ în care fosta iubită întreţine relaţii sexuale cu el, precum şi un profil fals pe Facebook cu numele persoanei vătămate, de pe care a trimis altei persoane fotografii cu femeia dezbrăcată.

La judecarea apelului, judecătorii de la Curtea de Apel Braşov au decis sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu pronunţarea unei chestiuni de drept: „Dacă fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului (reţea care nu solicită dovezi din care să reiasă folosirea numelui real de către deţinătorul unui cont), furnizând ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date reale vizând această persoană (informaţii, fotografii, imagini video etc.) realizează condiţiile de tipicitate ale infracţiunii de fals informatic, prevăzută de art. 325 din Codul penal, cu referire la cerinţele ca acţiunea de introducere a unor date informatice să fie realizată fără drept şi, respectiv, să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”.

Curtea de Apel Braşov a motivat sesizarea prin faptul că în dosare asemănătoare privind săvârşirea infracţiunii de fals informatic prin creare de conturi false pe reţelele de socializare instanţele au dat decizii contrare, de la condamnare la achitare sau schimbarea încadrării juridice.

Instanţa supremă a decis în acest caz că este infracţiune fapta unei persoane de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare pe numele unei alte persoane, fără acordul acesteia.

„Fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept şi cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”, se arată în hotărârea ICCJ.

Image by Gerd Altmann from Pixabay 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Ok, și cum afli cine l-a deschis?!

    • :))))))
      Autodenunt

    • Judecatorul cantareste dovezile ambelor parti si da cu ciocanul iar cel condamnat o sooge!

    • Pe bune? Asta intrebi?
      Nu pot afla baietii destepti (si nu ma refer la servicii….) in 5-10 minute?
      Tu ai impresia ca dupa ce ai cont pe o retea de socializare mai ai ceva secret? Poate da! Daca nu este nimeni interesat.
      Pentru ca iti spune asta Zuckerberg?

    • Bună! Eu am fost deranjeata de conturi false… Chiar am fost la politie sa aflu cine sunt in spatele conturilor false… Eu îmi doresc sa fie prinși si să plătească…

  2. Identificand foarte usor IP-ul si locatia suportului informatic (PC/telefon).

    • De VPN, VPS, proxy, TOR n-ai auzit? Un SIM e 4, 5 EURO si are si net inclus. Iti spun din experienta proprie ca cu un sim de 5 euro si net poti deschide si 1000 de conturi de fb.

    • @alex: Nu-i nevoie sa faci tu treaba politiei. Daca stii sau banuiesti cine l-a deschis, le spui. Daca nu stii, ii lasi pe ei sa caute. Partea importanta a stirii – fapta este infractiune.

  3. Nu mai inteleg nimic. Daca eu cred ca sunt femeie, sunt femeie si nu e nici o problema. Dar daca ma cred Napoleon, e bai mare? Sau uite, ma cred Emil Boc. 🙂 Si?

    • Eu stiu ca esti Sandokan, esti vecinul meu de la 4, deschid un cont pe fb ca esti onanist si pedofil. Poze gasesc pe net, photoshopul e la indemana. Si zic si unde locuiesti, unde lucrezi, de unde comanzi mancare, nr de la masina. Oare e bine sau nu ca asta sa fie infractiune? Eu zic ca da.

  4. ” folosirea frauduloasă a unui act ce servește la identificare, legitimare ori la dovedirea stării civile sau a unui astfel de act falsificat, pentru a induce sau a menține în eroare un funcționar public, în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine ori pentru altul, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.”

    de cand foloseste Facebook la identificare sau legitimare???? WTF v-ati prostit cu totii?

  5. Ăștia sigur au făcut fix asa ceva și le e frica. Sunt indivizi care ii apară la toate articolele pe toți băiețași care au făcut tot felul de fapte, probabil pentru că le-au făcut la rândul lor sau intenționează sa le facă. Niciun bărbat normal la cap nu ar fi de acord cu violatori, bătăuși, hoți de identitate și revenge pornisti și ce or mai fi dacă nu e el însuși din filmul ăla sau își dorește sa fie.

  6. Pai sunt 2 lucruri diferite acolo, totul tine de circumstantiere.
    1. Pot sa fac un cont numit „Emil Boc” (asa cum spunea cineva mai sus)? Pot fara probleme.
    2. Dar daca fac cont si ma si apuc sa il circumstantiez (adica adaug la ocupatie fost prim-ministru al Ro), poate pun si foto ale omului de pe net, atunci nu mai e OK