G4Media.ro

Înalta Curte judecă solicitarea de ridicare a sechestrului pus pe averea liderului…

Sursa: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Înalta Curte judecă solicitarea de ridicare a sechestrului pus pe averea liderului PSD în dosarul Tel Drum. Avocata lui Dragnea: OLAF spune că nu l-a investigat niciodată, subiect erau alte persoane

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat miercuri o contestaţie depusă de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, în care acesta solicită ridicarea sechestrului pus de DNA pe averea sa în dosarul „Tel Drum”, transmite Agerpres. Dragnea nu a fost prezent la proces, el fiind reprezentat în sala de judecată de avocata Maria Vasii.

Avocata a declarat că ancheta desfăşurată de DNA împotriva lui Dragnea se bazată pe „speculaţii şi nu pe dovezi”, deoarece OLAF a transmis oficial că nu l-a investigat niciodată pe liderul PSD.

  • „Întreaga anchetă a DNA se fundamentează, potrivit actelor, pe cele două anchete OLAF. Zilele acestea am primit un răspuns oficial de la OLAF, care spune că niciodată nu l-a investigat pe domnul Dragnea, ca atare toată argumentaţia procurorilor este una lipsită de fundament, de vreme ce OLAF ne confirmă în scris că niciodată domnul Dragnea nu a fost investigat şi ca atare nu au fost depistate fraude în legătură cu activitatea dumnealui. Acesta este temeiul pentru care noi spunem că nicio măsură de indisponibilizare a bunurilor sale nu are fundament legal. Mai mult, răspunsul OLAF ne confirmă că întreaga anchetă care este în curs de desfăşurare la DNA este una bazată de speculaţii şi nu pe dovezi şi mai ales nu pe cele două rapoarte OLAF (…). Cele două rapoarte OLAF au prezentat o investigaţie legată de lucrările de reabilitare la două drumuri judeţene din Teleorman. În acea investigaţie subiect erau alte persoane şi nu domnul Dragnea. În rapoartele OLAF se apreciază că anumite lucrări ar fi fost prezentate într-un mod, să zicem, diferit faţă de realitate în documentele întocmite. Nu avem niciun reproş care să îl privească pe domnul Dragnea”, a spus Vasii.

Întrebată dacă sechestrul pus de DNA îl afectează pe Dragnea, avocata a explicat: „Domnul Dragnea este prejudiciat prin însăşi existenţa acestei anchete penale. Ancheta penală se bazează pe aceste investigaţii OLAF, care se dovedeşte că nu-l privesc pe dumnealui. Ca efect al acestei investigaţii, a fost supus şi la acest sechestru al bunurilor sale. Orice cetăţean al României are dreptul să dispună de toate drepturile sale. Este un drept constituţional, acela de a beneficia de proprietatea ta, fără să existe această suspiciune că bunurile au fost obţinute prin fraudă. De aceea, domnul Dragnea înţelege să îşi apere drepturile în instanţă”.

Liviu Dragnea a mai contestat, în noiembrie 2017, sechestrul pus pe averea sa de către DNA, însă Instanţa supremă i-a respins atunci acţiunea.

Pe 21 noiembrie 2017, DNA a instituit măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de Liviu Dragnea şi de ceilalţi suspecţi din dosarul „Tel Drum”, pentru recuperarea prejudiciului din dosar, estimat la peste 127 de milioane de lei.

În cazul lui Liviu Dragnea, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, s-au instituit sechestru asigurător şi poprire asigurătorie până la concurenţa sumei de 127.547.366 de lei „asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile, acţiunilor şi părţilor sociale deţinute de acesta în cadrul persoanelor juridice de drept privat, asupra sumelor de bani din conturile bancare, precum şi asupra sumelor de bani datorate acestuia cu orice titlu, de către terţe persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de chirie”.

Procurorii anticorupţie au pus sechestru asigurător pe un teren – situat în municipiul Turnu Măgurele, cu suprafaţă de 2.913 mp şi construcţie aferentă acestuia; un apartament – situat în Turnu Măgurele cu suprafaţa de 80 mp, două autoturisme – Skoda Superb şi BMW X5 şi conturi deţinute de Liviu Dragnea, potrivit unui răspuns transmis de DNA.

De asemenea, s-a mai instituit sechestru asupra sumei de 630.000 de lei dobândită prin promisiune de vânzare-cumpărare, asupra sumei de 280.000 lei dobândită cu titlu de chirie în anul 2015 şi 2016, asupra sumelor de bani existente sau care urmează a fi virate de terţi, cu orice titlu, în patru conturi bancare deţinute de Liviu Dragnea, precum şi asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu suspectului de către terţe persoane. În ultima categorie intră, potrivit DNA, inclusiv sumele de 80.710 euro şi 460.110 lei datorate de o societate comercială din Turnu Măgurele, precum şi suma de 10.500 de lei datorată de organizaţia judeţeană Teleorman unui partid.

În plus, s-a instituit sechestru şi asupra acţiunilor şi părţilor sociale deţinute în cadrul persoanelor juridice de drept privat ce urmează a fi identificate.

Vizaţi de aceleaşi măsuri asigurătorii sunt şi Florea Neda – reprezentant al SC Tel Drum SA, Mugur Băţăuş, Victor Piperea şi Marin Predescu – funcţionari în cadrul CJ Teleorman la data faptelor.

„Prejudiciul estimat în cauză, până în acest moment, ca urmare a săvârşirii infracţiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracţiuni) şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite (2 infracţiuni), este de 127.547.366,34 lei”, potrivit procurorilor anticorupţie.

Pe 13 noiembrie, DNA anunţa că Liviu Dragnea este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru constituire de grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni referitoare la fraudare de fonduri, fapte care ar fi fost săvârşite în dosarul „Tel Drum” în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Așteptăm să vedem cum se pronunță ICCJ în această speță de instrumentare politică specifică DNA, era Slujirii Pure !

    • Absolut politica, doar e stiut ca Dragnea n-are legatura cu Teldrum si cu soselele din Teleorman. Nici macar cu Teleormanul n-are legatura. Da, il persecuta pe bietul om degeaba.

  2. Iar eu chiar cred asta, sincer, ca OLAF nu l-a investigat niciodata.
    OLAF chiar l-a protejat. Asa se explica de ce nu s-a atins nimeni de Dragnea timp de peste 10 ani pe tema TelDrum, cu toate sesizarile, plangerile si informarile facute de diverse persoane la institutiile statului, inclusiv la SRI (vezi actiunile lui domnului Nitulescu din Teleorman).
    Unde este OLAF-ul de Romania? Nu cumva in cadrul Guvernului?! Multumesc!

  3. Nu avem nimic sa-i reprosam lui Dragnea.

    E condamnat pentru diverse infractiuni si anchetat pentru altele, dar cu siguranta nu ii reprosam nimic.

  4. Asistatule, tie ar putea DNA sa-ti puna sechestru pe suma asta? Nu? Cum nu?

  5. Ce nu știe multă lume este că OLAF a investigat-o pe Elodia, acesta este și motivul pentru care maestrisima Maria Vasii a acceptat să-l reprezinte pe Liviu Dragnea. Elodia, Dragnea, Brazilia… vă sună clopoțelul, nu-i așa?

  6. STOP STOP STOP!!!
    JAVRA, ACUM AI AVUT AVOCAT PENTRU A DEPUNE PLANGERI IMPOTRIVA CELOR CARE TE ATACA???
    AI AMANAT PROCESUL MINTIND CA N-AI AVOCAT???
    SERIOS???
    Cat i se mai permite astuia sa persifleze toata justitia si pe toti oamenii cinstiti din tara asta???
    FMMJAVRAORDINARA!

  7. Pai ce ai facut bah olaf, bah?
    Eu credeam ca ai documentat activitatea lu boss …ahhh, pai nu? Nasol..

  8. Cel mai sigur bun sechestrat din averea lui Dragnea este suma de 620.000. lei reprezentand o promisiune de vanzare-cumparare !! :)))))

    • Mai clar, este vorba de un antecontract de vanzare-cumparare.

  9. Poate este o ocazie buna sa cerem explicatii ca sa stim si noi cum un dragnea a acumulat pest 30 milioane de dolari prin metode legale (asta este numai partea pe care s-a pus sechestru, ca mai are si altele).
    Poporul de care ii pasa lui dragnea, trebuie sa invete de la marii conducatori care vor numai binele si prosperitatea poporului roman.

    • Da, corect!
      De ce nu se sesizeaza nici o institutie pe acest aspect???
      In cazul tuturor politicienilor! Ar trebui sa le fie confiscate toate bunurile pentru care nu pot dovedi provenienta finantarii acestora peste salariul incasat ca personalitate politica si in afara veniturilor acestuia inainte de intrarea in activitatea politica.
      Am uitat de fapt ca lupta cu inversunare tocmai pentru a-i indeparta pe cei care nu-i lasa sa fure in continuare…
      Fantastica tara! O sa mai avem o Romanie peste 50 de ani???

  10. Dragnea s-a lasat oare prostit de Vasii ?

    De ce nu i-a explicat d-na avocat faptul ca insasi calitatea procesuala dobandita de el da dreptul Parchetului sa instituie sechestru asigurator pe bunuri ?

    D-na avocat a insailat un sofism de doi bani (daca OLAF nu se refera in ancheta sa externa la Liviu Dragnea, inseamna ca anchetarea lui Liviu Dragnea de catre DNA, nu se justifica si prin urmare nu se justifica nici mentinerea sechestrului asigurator !!

    Cu astfel de aparari, nu-l vad deloc bine pe Dinti de Grebla !

    PS. Nu ca mi-as dori sa-l vad astfel ! 😉