G4Media.ro

Înalta Curte nu a motivat nici acum recursul în casație prin care…

Înalta Curte nu a motivat nici acum recursul în casație prin care l-a achitat și eliberat din închisoare pe avocatul Robert Roșu, deși au trecut 2 luni de la decizie / Legea spune că motivarea trebuie dată odată cu pronunțarea / Cum explică Înalta Curte

Înalta Curte nu a motivat nici astăzi recursul în casație prin care l-a achitat și eliberat din închisoare pe avocatul Robert Roșu, potrivit biroului de presă al Înaltei Curți.

Aceasta deși au trecut 2 luni de la decizia din 23 noiembrie 2021, iar legea 130/2021 de modificare a Codului de procedură penală spune că motivarea trebuie dată odată cu pronunțarea atunci când se pronunță decizii de achitare sau condamnare, au explicat pentru G4media.ro mai mulți magistrați.

Pe 23 noiembrie 2021, Înalta Curte i-a admis recursul în casație avocatului Robert Roșu, a desființat hotărârea de condamnare în ce-l privește și, în rejudecare, a decis achitarea avocatului.

Admite recursul în casaţie declarat de inculpatul Roșu Robert Mihăiță împotriva aceleiaşi decizii. Desfiinţează, în parte, decizia atacată, numai în ceea ce îl priveşte pe inculpatul Roșu Robert Mihăiță şi, în rejudecare: În baza art. 448 pct. 2 lit. a Cod procedură penală cu referire la art. 396 alin.5 Cod procedură penală raportat la art.16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Roșu Robert Mihăiță pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat”, se arată în minuta deciziei de achitare a ÎCCJ.

Așadar, decizia de achitare a fost emisă cu referire la articolul 396 alineatul 5 din Codul de procedură penală raportat la articolul 16 alineatul 1 litera b teza I, adică achitare pentru că fapta nu este prevăzută de legea penală – au explicat mai mulți magistrați pentru G4media.ro.

Potrivit articolului 396 alineatul 5, ”achitarea inculpatului se pronunță în cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. a)-d).”.

Potrivit articolului 16 din Codul de procedură penală:

Cazurile care împiedică punerea în mișcare și exercitarea acțiunii penale

(1) Acțiunea penală nu poate fi pusă în mișcare, iar când a fost pusă în mișcare nu mai poate fi exercitată dacă: (…)

b) fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”.

De altfel, faptul că inculpatul a fost condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală este unul dintre puținele motive pentru care se poate face recurs în casație. Potrivit articolului 438 din Codul de procedură penală:

Cazurile în care se poate face recurs în casație

(1) Hotărârile sunt supuse casării în următoarele cazuri: (…)

7. inculpatul a fost condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală”.

Motivarea trebuie dată odată cu pronunțarea în cazul deciziilor de achitare sau condamnare

Astfel, potrivit articolului 406 din Codul de procedură penală modificat de articolul 6 al legii 130/2021:

Hotărârea trebuie să fie redactată la momentul pronunţării în cazurile în care se pronunţă una dintre soluţiile prevăzute la art. 396 şi 397.”

Motivarea în recursul în casație în cazul Robert Roșu trebuia redactată și publicată odată cu pronunțarea întrucât suntem în situația articolului 396 alineatul 5”, au explicat mai mulți magistrați pentru G4media.ro.

Ce spune Înalta Curte

Înalta Curte a venit însă cu o interpretare proprie a legii 130/2021 de modificare a Codului de procedură penală. Astfel, Înalta Curte spune că obligația de redactare a motivării odată cu pronunțarea nu este expres prevăzută de lege în cazul căilor extraordinare de atac, ci doar ”pe fondul cauzei”, chiar dacă e vorba de decizii luate cu referire la articolul 396 din Codul de procedură penală.

Vezi răspunsul ÎCCJ pentru G4media.ro aici.

Context. Pe 17 decembrie 2020, avocatul Robert Roșu de la casa de avocatură Țuca Zbârcea și asociații a fost condamnat la 5 ani de detenție cu executare pentru grup infracțional organizat în dosarul Ferma Băneasa de un complet, supranumit ”negru”, de la Înalta Curte format din judecătorii Ionuț Matei, Florentina Dragomir și Ioana Alina Ilie.

Alături de avocatul Roșu au fost condamnați omul de afaceri Remus Truică, la 7 ani de detenție, miliardarul israelian Beny Steinmetz și consultantul politic Tal Silberstein – la câte 5 ani de închisoare și așa zisul prinț Paul al României, la 3 ani și 4 luni de detenție. Aceștia din urmă se sustrag însă executării pedepsei.

În motivare, judecătorii au explicat în detaliu de ce l-au condamnat la 5 ani de detenție cu executare pe avocatul Robert Roșu. În esență, acesta nu le-ar fi atras atenția oamenilor de afaceri că încearcă să pună mâna în mod ilegal pe terenurile fostei ferme Băneasa și pe pădurea Fundu Sacului din Snagov, ba dimpotrivă i-ar fi învățat cum să încalce legea sub o aparență de legalitate. Vezi detalii aici.

Condamnarea lui Robert Roșu a stârnit protestele avocaților din România, sub hashtagul #JeSuisRobert, dar și ale asociațiilor internaționale ale avocaților.

Deși a fost condamnat pe 17 decembrie 2020, motivarea a venit abia pe 7 aprilie 2021. Avocații au protestat și au cerut modificarea legii astfel încât motivarea să fie redactată odată cu pronunțarea.

Chiar în aceeași zi, 7 aprilie 2021, CCR a decis ca motivarea să fie redactată odată cu pronunțarea. Așa s-a ajuns la legea 130 din mai 2021 de modificare a Codului de procedură penală care obligă instanțele penale să redacteze motivarea odată cu pronunțarea.

Cine sunt judecătorii care l-au condamnat pe avocatul Robert Roșu

Judecătorul Ionuț Matei a fost vicepreședinte al ÎCCJ pe vremea când Înalta Curte era condusă de judecătoarea Livia Doina Stanciu, acum judecător CCR. Matei a făcut parte din completul ”negru” care l-a condamnat la închisoare pe fostul premier Adrian Năstase, în 2012. Decizia a fost o premieră, a spart gheața și a dat startul condamnărilor grele la Înalta Curte, lucru nemaiîntâlnit până atunci. Judecătorul Matei a făcut parte și din completul care l-a condamnat pe Radu Mazăre la 9 ani de detenție.

După verdictul din dosarul Ferma Băneasa, atât judecătorul Ionuț Matei, cât și judecătoarea Florentina Dragomir s-au pensionat.

Cine sunt judecătorii care l-au achitat și eliberat din închisoare pe avocatul Robert Roșu, în cale extraordinară de atac

Decizia a fost luată de completul de judecători: Rodica Cosma – Laura Soane – Ștefan Pistol.

Judecătoarea Laura Soane a fost promovată în aprilie anul trecut la Secția Penală a Înaltei Curți în urma unui concurs organizat de Secția pentru judecători a CSM, dominată de judecătoarea Lia Savonea, fosta șefă a CSM.

Judecătoarea Laura Soane a fost promovată la ÎCCJ, deși soțul ei a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de migranți, în 2012. La acea vreme, pe numele lui Pavel Soane a fost emis un mandat de arestare. A încercat să fugă și a fost dat în urmărire generală. Până la urmă, s-a predat poliției.

Soțul judecătoarei Soane nu este singurul condamnat din anturajul ei. Potrivit declarațiilor făcute la Antena 3 de afacerista Nela Secară, cele două sunt prietene bune. Nela Secară a fost condamnată pe 22 noiembrie 2021 la 3 ani cu suspendare pentru delapidare și spălare de bani.

Judecătoarea Laura Soane a făcut parte – alături de colega ei de la Curtea de Apel Oradea, Adina Cioflan (promovată și ea recent la ÎCCJ de către Secția pentru judecători a CSM) – din completul care a achitat 37 de poliţişti de frontieră, vameşi şi transportatori din Satu Mare, anchetaţi de fostul PNA din 2003 şi trimişi în judecată de DNA în 2006, pentru luare de mită. Judecătoarele au anulat toate interceptările strânse de procurori cu SRI în baza deciziilor CCR din 2016 şi 2017, deşi aceste decizii vizează noul cod de procedură penală, iar probatoriul din dosarul poliţiştilor a fost administrat în baza vechiului cod.

Judecătorul Ștefan Pistol a devenit celebru după ce a făcut opinie separată și a vrut să îl achite pe fostul lider PSD, Liviu Dragnea, în procesul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman. Dragnea a fost condamnat definitiv la 3 ani și jumătate de detenție cu executare, prin decizie majoritară. În schimb, Pistol a făcut opinie separată în sensul condamnării la un an de detenție cu suspendare în cazul fostului lider PNL, Ludovic Orban. Până la urmă, Orban a fost achitat definitiv. Judecătorul Ștefan Pistol a făcut parte și din completurile care l-au achitat pe fostul deputat PSD Sebastian Ghiță în două dosare penale. Judecătorul Ștefan Pistol s-a pensionat imediat după pronunțarea în recurs în casație în cazul Robert Roșu.

Judecătoarea Rodica Cosma a făcut parte din completul care l-a achitat pe fostul premier PSD Adrian Năstase în dosarul mătușa Tamara. În iulie 2020, împreună cu judecătoarea Simona Neniță, soția fostului avocat al senatorului PSD Cătălin Voicu, dublu condamnat pentu corupție, judecătoarea Rodica Cosma l-a arestat pentru presupuse abuzuri pe celebrul ex-procuror DNA Ploiești, Mircea Negulescu zis Portocală. Negulescu a fost eliberat apoi prin decizia magistratului Ionuț Matei, cel care a făcut parte din completul care l-a trimis după gratii pe avocatul Robert Roșu.

Foto: avocatul Robert Roșu; Sursa: casa de avocatură Țuca, Zbârcea și asociații

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

39 comentarii

  1. Nimic nou sub Soare.Daca legea salarizarii nu este aplicata, sentintele executorii in procesele cu statul…cine poate sa-i traga la raspundere de inaltii magistrati, care isi stabilesc prin hotarari veniturile si privilegiile, peste lege?

    • tovarasul dorneanu A DAT BULA CA NU POT FI TAIATE VENITURILE CELOR DIN JUSTITIE PENTRU CA LE-AR FI ATACATA INDEPENDENTA.
      tovarasul PREDOIU A AFIRMAT CA A TREBUIT SA FACA MARIRI PENTRU CA ASA A HOTARAT TOVARASUL dorneanu.
      INDEPENDENTA justitiei DEPINDE DE CATI BANI PRIMESC.
      tovarasul iohanis NE-AS PUS CA A CRESCUT INDEPENDENTA justitiei.
      PENTRU ACEST INCEPUT DE AN CU 40-50%

  2. ICCJ este condusa de Corina Corbu, sluga Liei Savonea, ambele reprezentand „justitia” de tip PSD (in care coruptii cu bani sunt nevinovati).

    • Madam woaka, mai cunoaștem noi un avocatel de la Constanța….și ăla a apărat penali, pe Mazăre, dar nu l-a băgat nimeni la bulau,….la fel si Rosu asta, omul si-a facut meseria….articol tendentios, cine nu e în gașca progresistă din justitie, aia de nu a mai apucat să preia frâiele marilor parchete, e nașpa, sunt cu mafia….când te gândești că pentru o gașca care a garantat alegerea master wokului președinte în 2024, prin vechea metodă a dosarelor făcute contracandidatilor….restul gastii progresiste, aia cu reformele pe FB, au pierdut prăjitură PNNR….

    • S-a activat Bobitza, aparatorul coruptilor din Romania! Mai lipseste Eugen, ala PSD-istu’, ala la care USR-istii n-au studii, dar au PSD-istii, pentru ca-s plini de „doctorate” si studii „completate” pe la tot felul de facultati fantoma!

  3. Toți pe mână.

  4. Cum se scrie în legaleză că au primit un sac de bani și i-au dat drumul tâlharului ?

  5. A trebuit să îl scoatem din închisoare pe Fratele Robert Roşu, pentru că s-a supărat Mafia Avocaţilor şi riscau să scadă parandărăturile. Nouă de unde ne mai ieşea de-o ciorbă?

    „Justiţia” e o afacere de famiglie!

  6. Justiția română, subordonată politic, a devenit un instrument al cleptocrației care guvernează de peste trei deceniu statul de tip mafiot care este România.

    Parafrazând cele spuse de cineva despre Rusia, putem afirma fără reținere că în fiecare stat Mafia este prezentă. În românia, însă, Mafia are statul propriu.

  7. Infractorii din toate domeniile se apără între ei.

  8. Știa el Dragnea ce știa când vorbea de statul paralel

  9. Fraierii cu fraierii, smecherii cu smecherii. The end!

  10. Pare frumușel, să sperăm că „băieții” din închisoare l-au tratat cum se cuvine pe infractorul ăsta cu guler alb.

  11. O spune legea, dar are si sanctiuni daca nu?

  12. Să fim îngăduitori, vă rog, credeți că este ușor să dai hotărârea și apoi să găsești articolele de lege și să le interpretezi astfel încât să se potrivească? Cum dracu să dai hotărâre fără motivare?!

  13. Legea este pentru căței !
    Pentru dulăii de la CCR , ICCJ, CSM și Inspecția judiciară nu exista lege . Doar fărădelege.
    Pensii speciale cât Everestul, salarii cât casa poporului ,auto votate, sau cel mult impuse a se vota . Că așa vrea mușchiul lor ! Și a șefilor lor de clan, PSD ul. Ciuma roșie își face zi de zi „datoria ” .

  14. Curiozitatea continua a dlui Alex Stefan Alin Ionescu pentru acest dosar este cunoscuta de peste 6 ani si explicabila avand in vedere prietenia notorie a acestuia cu judecatorul Ionut Matei si Dl Coldea. Cert este ca justitia trebuie sa isi asume erorile si abuzurile. Oare merita analizate comentariile de mai sus, care se bucura doar de catuse si puscarii si se intristeaza cand aud de dreptate si libertate? inca ceva: de dosarul acela referitor la intalnirea oculta cu Răzvan Horațiu Radu, judecătorul Răzvan Pastilă si Cosmin Savu de la Pro Tv, ce se mai aude?

    • Hotii la puskarie si confiscarea imediata a averii pe metoda extinsa( la rude gr 1, 2 ,3 ,4 …).
      Reformarea totala a codului penal si a justitiei.
      Judecatori din alta tara ca ai nostri sunt frate-sora-cumnat-nas-fiu-nepotizati pe viata.

    • Ioane, du-te la culcare pt ca in gradina lui Ion toate pasarile dorm. Tu esti un pasaroi ratacit.

  15. Costache nu ti-e rusine obrazului, te arde grija ca nu a venit motivarea in exact doua luni intr- cale extraordinara?Dar cand l-a condamnat si au intarziat motivarea 5 luni de ce nu ai scris articol, nu mai erai curios sau oripilat? Mai este Ionut Matei, idolul vietii tale? De ce nu faci o ancheta despre modul in care Ionut Matei a eliminat probe din dosar si i-a micsorat condamnarea lui Nutu Camataru de la 9 la 2 ani, doar ca sa iasa din inchisoare? Iti amintesti stenogramele dintre Nutu si Sile in care vorbeau de fratele lor de loja masonica, Ionut Matei? Hai ca poti mai mult.

    • TZA, lasati propaganda fake. Oricum pt voi penalul este o necunoscuta. Matei este mult mai cinstit decat judecatorii/judecatoarele/ avocatii din familiie voastre. PS Scoateti-o pe Uscov la inaintare. Aia macar face rating.

    • D-le Zbârcea, întotdeauna am pledat pentru motivare odată cu verdictul.

    • Multumesc, Gabi! Sa-i zici lui Florentin ca o sa fie bine

    • Uau, chiar dubioșii de la TZA + plus colegul infractor proaspăt eliberat comentează la articol !

  16. A dat si a scapat

    • un meleon pentru pistol sau cum zice cineva cum e turcu si pistolu. Dai un meleon da stai in fata!

  17. De fapt, materialul nu este despre redactarea sentintei. Ideea era ca judecatorii din complet sunt nasoli. Curata stire

    • Si ce nu sunt? Cei mai corupti din Iccj. Oare ce zice Truica din pente ca Rosu este liber?
      Iar fara avocati nu este coruptie in justitie. Hai sa stiti si voi. Nu se duce inculpatul cu plicu la magistrat se duce direct avocatul asa ca lasati gargara cu Rosu

  18. Judecatorii care l-au condamnat: pensionari
    Judecatorii care l-au achitat: promovata
    Romania: justitia e pentru pop(u)lime, nu pentru jmecheri

  19. Acesta este al 46-lea articol aparut in presa despre cazul uluitor al unui avocat condamnat pentru ca a ajutat in cunostinta de cauza niste hoti sa fure , dar a facut-o ” zice el si zic sustintariii lui ” aparand interesul clientilor ” , in asa fel incat s-a constituit din intamplare probabil un grup infractional organizat. Cand ajuti si oferi asistenta unor hoti sa fure, mai ales cand ai si armele profesiei la dispozitie , se cheama ” asocierea in vederea savarsirii de infractiuni si complicitate ” . Una este sa aperi dreptul inculpatului de a nu fi condamnat fara probe , si alta este sa il si alta este sa ii aperi „interesul” adica sa il „asisti” sa fure. Deocamdata este liber ca pasarea cerului ajutat de instantele juridice superioare si probabil asa va si ramane , dar cu petele si pe el si pe instante .

  20. Explicatie: O mana spala pe alta!

  21. De ce nu se si precizeaza ca in caz de nemotivare, cine pronunta merge la puscarie sau i se taie drepturile?
    Legea e facuta din start stramba, sa aiba caz de atac toti bagabontii!
    Si mai vor si pensii speciale…
    Beneficiarii pensiilor speciale judeca pensiile speciale…
    Unde esti Vlade?

  22. Unde esti Eugen, Luis, va meritati soarta ma postacilor, huiduma pe voi!!!