G4Media.ro

Înalta Curte tranşează litigiul privind indemnizaţiile de pensionare ale magistraţilor, suspendate timp…

Foto: Pixabay

Înalta Curte tranşează litigiul privind indemnizaţiile de pensionare ale magistraţilor, suspendate timp de 12 ani şi în final abrogate: Magistraţii nu primesc indemnizaţia retroactiv abrogării dreptului salarial

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că suspendarea plăţii indemnizaţiei de pensionare a încetat la data abrogării ei în 2022, însă a precizat că dreptul salarial nu redevine actual după încetarea suspendării plăţii acestuia – a decis luni completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.

Suspendarea plăţii indemnizaţiei de pensionare constând în 7 salarii brute “a încetat la data abrogării Legii nr. 303/2004 (care prevedea acest drept salarial – n.r.), fără ca dreptul la acordarea indemnizaţiei de pensionare să redevină actual începând cu data încetării oricărei cauze de suspendare ori de neaplicare a dispoziţiilor art. 81 alin. (1) din Legea nr. 303/2004”, se arată în decizia ÎCCJ.

Curţile de Apel Cluj şi Timiş au cerut lămuriri de la Înalta Curte după ce 19 foști magistrați au dat în judecată statul şi au solicitat indemnizația de pensionare constând în 7 salarii brute. Dreptul salarial era prevăzut în legea privind statutul judecătorilor și procurorilor din 2004. Plata a fost suspendată începând cu 2010, în contextul crizei economice, în fiecare an, prin ordonanțe de Guvern, până în 2022, când dreptul a fost abrogat. Noul statut al magistraților, intrat în vigoare în 2022, nu mai prevede acest drept.

Cei 19 magistrați pensionari – un fost procuror militar și 18 ex-judecători – solicită plata acestei indemnizații de pensionare, susținând că ”au fost supuși unui tratament juridic discriminatoriu față de colegii pensionați anterior apariției actelor normative prin care a fost suspendată succesiv acordarea acestor drepturi”, potrivit unei motivări a Curții de Apel Cluj. Magitraţii au aurgumentat că, în momentul în care dreptul salarial a fost abrogat, au fost anulate și suspendările succesive ale plății dreptului în perioada 2010 – 2022.

Insemnizaţia de pensionare constând în 7 salarii brute ar putea ajunge la sume cuprinse între 20-30.000 de euro la care s-ar adăuga dobânzi şi penalităţi.

În cadrul altui proces deschis de 6 judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti, instanţa a decis să sesizeze Curtea de Justiţie a UE şi să întrebe dacă suspendarea şi abrogarea dreptului salarial nu afectează independenţa justiţiei.

Ce drepturi salariale restante trebuie achitate de Guvern magistraţilor

În decembrie 2023, guvernul a aprobat virarea a1,15 miliarde de lei (peste 200.000 de milioane de euro) din Fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului pentru plata salariilor restante din Justiție, adică a majorărilor obținute în instanță de magistrați și alți angajați din sistem, precum și de salariații din Ministerul Justiției.

Ministrul Justiției Alina Gorghiu a solicitat însă 3,7 miliarde de lei (peste 700 de milioane de euro) din Fondul de Rezervă, pentru plata drepturilor salariale restante ale magistraților obținute în instanțe.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Adică se pensionează la 50 de ani și să primească și 7 salarii brute drept felicitare ? în loc să aibă pensia diminuată procentual până la împlinirea vârstei de 65 de ani ? Cum să le zici acestor…. ?