Înalților funcționari ruși de la Kremlin le este interzis să demisioneze, susține o publicație independentă rusă
Înalților funcționari ruși de la Kremlin și din alte regiuni ale Rusiei li s-a interzis să își părăsească posturile, susține IStories, un organ de presă rus independent, citat de CNN.
IStories este o publicație online de știri de investigație cu sediul în afara Rusiei și este condusă de un cunoscut jurnalist, Roman Aninn, care a declarat că printre sursele sale se numără cunoștințe ale unor oficiali de rang înalt din cadrul Administrației Prezidențiale.
Aninn a declarat pentru CNN că nu știe câte persoane au încercat să demisioneze, dar nu li s-a permis acest lucru. „Cu toate acestea, știu exemple concrete ale celor care au încercat să demisioneze. Aceștia sunt guvernatori, [din] forțele de securitate și oameni din administrația prezidențială”, a spus el.
Jurnalistul a refuzat să ofere nume pentru a-și proteja sursele.
IStories a declarat că a fost informat de un fost ofițer al Serviciului Federal de Securitate (FSB) că știe de „cel puțin două cazuri în care guvernatorii au încercat să își părăsească posturile”, dar Departamentul de politică internă al Administrației Prezidențiale le-a interzis să demisioneze și a făcut aluzie la dosare penale împotriva lor.
Nu există nicio modalitate de a verifica aceste afirmații, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți la CNN că rapoartele despre oficiali de rang înalt cărora li s-a interzis să demisioneze pe durata „operațiunii militare speciale” – așa cum se referă Moscova la războiul din Ucraina – sunt „o altă farsă”.
Aninn a spus că politica în cauză nu a fost formală și nu a fost niciodată transmisă în scris. „Nu pot exista refuzuri sau recomandări scrise, pentru că interdicția este ilegală. Totul se întâmplă în mod informal. Un guvernator al regiunii își prezintă demisia, este convocat la Departamentul de Politică Internă, intimidat, numit trădător și amenințat cu un dosar penal dacă insistă”, a precizat el.
Potrivit unui decret prezidențial, militarii sub contract (care ar include majoritatea angajaților FSB) nu pot pleca nici măcar după ce le expiră contractul.
Interdicția are două obiective, a declarat Aninn. Dacă pleacă mulți oameni, atunci administrația publică ar putea deveni imposibil de gestionat, astfel că interdicția ar „preveni pierderea controlului”, a spus el, adăugând că celălalt obiectiv este de a „arăta oamenilor și subordonaților că autoritățile sunt unite, că toată lumea este la locul ei și că nimeni nu va fugi”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank