G4Media.ro

Încă 60 de migranți intrați legal în România au fost prinși la…

Sursa foto: MAI

Încă 60 de migranți intrați legal în România au fost prinși la frontieră când încercau să plece ilegal în vestul Europei

Peste 60 de migranţi au fost descoperiţi, în Vama Nădlac II, ascunşi în două camioane care urmau să iasă din ţară, şoferii fiind cercetaţi penal pentru trafic de migranţi. În urma verificărilor, poliţiştii de frontieră au stabilit că sunt cetăţeni din Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, Etiopia şi Republica Centrafricană, intraţi legal în ţara noastră, relatează Agerpres.

„S-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, pe sensul de ieşire din ţară, doi cetăţeni turci aflaţi la volanul a două automarfare înmatriculate în Turcia. Şoferii transportau piese auto pentru societăţi comerciale din Polonia şi Germania. În baza analizei de risc, poliţiştii de frontieră au efectuat un control amănunţit al mijloacelor de transport. Astfel, au fost descoperiţi, ascunşi în compartimentul pentru marfă, în total 62 de cetăţeni străini, doar într-unul dintre automarfare fiind ascunse 46 de persoane”, a transmis, marţi, Poliţia de Frontieră Arad.

Cei doi şoferi sunt cercetaţi pentru trafic de migranţi, iar călătorii clandestini, pentru tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

Context: În ultima perioadă, sute de lucrători străini care au ajuns legal în România au fost prinși când încercau să treacă ilegal frontiera de vest.

Antreprenorul Cristian Erbaşu, care deţine compania Construcţii Erbaşu, a declarat pentru Economedia că, în ultimii doi ani, tendința de plecare ilegală a lucrătorilor din afara UE aduși în România de antreprenori a crescut puternic, mai ales în cazul celor veniți din Bangladesh, Pakistan și Vietnam.

„Spre exemplu experiența companiei nostre în cazul celor din Pakistan a fost extrem de rea. Peste 75% dintre ei au fugit în mai puțin de două luni. În cazul altor naționalități am avut totuși o rată mult mai mică de plecare”, spune Erbașu.

Amintim că anul trecut, în octombrie, la presiunea angajatorilor, Guvernul a aprobat condiții mai stricte pentru lucrătorii străini care vin în România. Conform noilor reguli, angajații pot schimba locul de muncă doar cu acordul angajatorului anterior, în primul an de la sosirea în România.

Erbașu spune însă că legea limitează doar plecarea în România de la un angajator la altul, dar plecarea muncitorilor străini peste graniță nu poate fi stopată decât prin înăsprirea controlelor la vamă sau prin realizarea unor controale mai riguroase la granițele țării.

Economedia.ro a dezvăluit recent că Guvernul nu știe câți angajați străini, aduși din afara Uniunii Europene pentru a rezolva deficitul de forță de muncă din țara noastră, ajung să plece, legal sau ilegal, din România. Mai mulți antreprenori au semnalat Economedia că lucrătorii străini – pentru care companiile românești câteodată merg în afara UE și pentru care plătesc transport și alte taxe – pleacă în alte țări din UE, pentru salarii mai mari, iar celelalte state nu sunt interesate să îi trimită înapoi, deoarece și ele au nevoie de lucrători.

Poliția de Frontieră a transmis, la solicitarea Economedia, doar numărul de cetățeni din afara UE care au intrat în țară de la începutul anului și până la finalul lunii august: 78.000 de cetățeni străini, însă nu a putut să ne precizeze și numărul celor care au plecat din România, trimițându-ne către Inspectoratul General pentru Imigrări și Ministerul Muncii. Ulterior, cele două instituții ne-au transmis numărul total de contracte individuale de muncă ale cetățenilor din afara UE (118.084 la data de 1 septembrie), însă nu am primit niciun răspuns legat de numărul celor care ies din țară, trimițându-ne înapoi către Poliția de Frontieră.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...