G4Media.ro

Încă cinci judeţe au intrat azi în cod roşu din cauza pestei…

Foto: InquamPhotos

Încă cinci judeţe au intrat azi în cod roşu din cauza pestei porcine. Fermierii se tem că virusul va cuprinde toată ţara până în decembrie. Ţăranii ignoră avertismentele, vând porcii online şi îi transportă în ţară ilegal

Încă cinci judeţe – Galaţi, Vaslui, Bacău, Vrancea şi Buzău – au intrat astăzi în cod roşu din cauza pestei porcine, alăturându-se celor afectate deja de epidemie în zona de est a ţării (Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi), a declarat pentru G4Media.ro Adrian Balaban, membru în consiliul director al Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România. Ţăranii din regiune ignoră însă avertismentele şi continuă să-şi vândă porcii, iar apoi să-i transporte ilegal oriunde în ţară.

„Pesta porcină este reală, extrem de contagioasă şi omoară porcii rapid. Vine ca un ciocan. Nu va scăpa nimeni de acest virus. Mă aştept să vină să-mi ceară să sacrific toţi porcii”, spune Balaban, care este medic veterinar şi are două ferme cu 6.100 de scroafe în judeţul Ialomiţa.

Ţăranii din zonele pentru care s-a emis cod roşu de pericol ignoră avertismentele şi continuă să-şi vândă nestingheriţi animalele, inclusiv pe internet. „Asta cu pesta e o vrăjeală. Nu am văzut aşa ceva în zonă. Eu am 50 de capete. Obţin de la medic hârtie, nu e carantină. Nu ne-a verificat nimeni. Pentru transport am o cunoştinţă cu o dubiţă astupată”, spune un localnic din judeţul Brăila care postase pe Olx.ro un anunț de vânzare a şapte porci.

Alt crescător local din judeţul Ialomiţa, care vinde scroafe pentru sacrificat tot pe Olx.ro, spune: „Aici e județul Ialomiţa, la graniţă cu Buzău. Focar e la graniţa cu Brăila. La noi nu e niciun focar.”

Autorităţile încearcă să stopeze virusul şi prin măsuri de prevenţie, precum ştergerea roţilor maşinilor care trec prin zonele infestate cu ajutorul unor covoare îmbibate cu substanţe speciale. Un fermier contactat de G4Media.ro a declarat că acele covoare dezinfectate sunt de fapt uscate total din cauza căldurii.

„Pesta este foarte reală, iar autorităţile o iau în glumă. Fiecare comitet judeţean activează cum crede el mai bine. Riscăm ca până în decembrie toată ţara să fie afectată de virus”, a declarat pentru G4Media.ro Adrian Rădulescu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi fost președinte al Comisiei pentru Agricultură.

Rădulescu, care deţine o fermă cu 5.000 de porci în judeţul Giurgiu, susţine că autorităţile sunt tot timpul cu 10-15 kilometri în urma virusului. „Nici acum autorităţile nu vor să facă un pas în faţă şi să organizeze un cordon cu 20 de kilometri înainte pestei porcine, prin care să convingă oamenii să sacrifice animalele pentru consum propriu ”, spune el.

Context. Primul focar de pestă a fost confirmat în România în iulie anul trecut în Satu Mare, la 6 kilomentri de Ucraina. Focarul s-a extins apoi în zona de nord-vest, în judeţele Satu-Mare, Sălaj şi Bihor, şi în zona de sud-est a ţării. Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat pe 2 august că a fost ucişi aproape 50.000 de porci. Însă numai în două ferme din Tulcea, Carniprod şi Pigcom Babadag, au fost decimate cam 70.000 de exemplare. Estimările fermierilor sunt că s-a ajuns la 100.000 de porci sacrificaţi la nivelul ţării.

Care sunt regulile:

  • În cazul în care o fermă nu a fost afectată de virus, dar se află într-un județ roșu, cu focare de PPA, regulile sanitare spun că porcii trebuie să rămână în fermă, pe o perioadă între 30 – 40 de zile. Se fac testări doar, niciun porc nu poate fi trimis la abator și comercializat în acest interval, arată Cursdeguvernare.ro
  • În fermele unde a fost confirmat virusul sunt lichidate toate porcinele. În afara acestor pierderi, apar costuri colaterale imense pentru eliminarea virusului din exploatația respectivă: în următoarele 60 de zile după sacrificarea porcilor trebuie dezinfectate încăperile, canalele de dejecții, bazinele etc. De asemenea, sunt tocate toate furajele, fie că sunt zeci sau sute. După cele două luni urmează perioada de teste, cu efective santinelă, care vor fi urmărite și testate în permanență.

Anul trecut au fost importaţi 1,2 milioane de purcei. S-au tăiat, legal şi fiscalizat, în abatoare, 4,4 milioane de porci, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, citate de Cursdeguvernare.ro. Se estimează că în România ar putea fi șase milioane de porci, dintre care jumătate în gospodării.

(Sursa Foto: Inquamphotos/ Autor: Octav Ganea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. strigatul de lupta al muiahedinilor PArtidului Sobolanilor Disperati va fi:

    „Liviu Dragnea, de Craciun, vei fi porcul cel mai bun!”

    La urma-urmelor, tra’ sa manance si gura lor ceva, fie chiar si porcul de Teleorman.

  2. Adică toți cu codul roșu pe județ trebuie să își distrugă culturile de porumb și altele?

  3. cer scuze Ministrului Agriculturii pe care-l cred inocent in tot acest scandal de epidemie , totusi cred ca mai mare decat pesta africana este cel politic !