G4Media.ro

Încă o achitare de răsunet pentru DNA. Şi fostul judecător CCR Toni…

Încă o achitare de răsunet pentru DNA. Şi fostul judecător CCR Toni Greblă a fost declarat nevinovat de judecători

După ce ieri fostul premier Victor Ponta a fost achitat pentru acuzaţii conexe corupţiei, astăzi şi fostul judecător al Curţii Constituţionale,Toni Greblă, a primit achitare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În dosarul lui Greblă au fost achitaţi şi oamenii de afaceri Ion Bîrcină şi Mihai Prundianu. Instanţa a decis şi ridicarea sechestrului dispus de procurori. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Completul de judecată a fost format din judecătoarele Florentina Dragomir, Angela Dragnea şi Leontina Şerban, adică acelaşi complet care a condamnat-o pe Elena Udrea la 6 ani de detenţie în dosarul Gala Bute. Rechizitoriul lui Greblă a fost semnat de procurorii DNA Doru Ţuluş şi Marius Vartic, din vechea gardă a DNA. Ţuluş a fost revocat între timp din DNA, iar Vartic a fost şeful DLAF pe vremea Guvernului tehnocrat.

Toni Greblă a fost trimis în judecată de DNA în septembrie 2015 pentru trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, constituirea unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii în formă continuată.

Greblă a fost achitat de Înalta Curte pentru constituirea unui grup infracţional organizat pe motiv că „fapta nu există”. Este cea mai ruşinoasă achitare pentru un procuror. Pentru restul acuzaţiilor, fostul magistrat CCR a fost achitat pentru că „fapta nu este prevăzută de legea penală” sau „nu sunt întrunite elementele constitutive ale infractiunii”.

Deocamdată nu ştim raţionamentul judecătoarelor pentru că încă nu a fost redactată motivarea. Însă Toni Greblă a contestat probatoriul de la dosar pe motiv că interceptările au fost făcute de SRI şi DIPI (serviciul secret al MAI). Doar când vom avea motivarea am putea afla dacă judecătoarele au anulat probele de la dosar pe motiv de nelegalitate a obţinerii lor în baza protocolului SRI – Parchet.

Ce spune Toni Greblă: „Dosarul meu are legătură cu legile Big Brother”. În 2015, Toni Greblă a votat la CCR împotriva Legilor Big Brother. El pune pe seama acelui vot dosarul făcut de DNA împotriva lui.

„Am spus încă de la începutul urmăririi penale şi de la chemarea mea intempestivă la DNA că nu am nicio legatură cu acuzaţiile care s-au adus şi am înţeles să demisionez de la CCR pentru a nu vulnerabiliza activitatea CCR, supusă de mult timp unor presiuni nepermise, pentru buna desfăşurare a activităţii. S-a încercat reţinerea mea pentru 24 de ore pentru a crea o şi mai mare presiune asupra judecătorilor. (…) Cei patru judecatori au decis ca nu sunt nici macar indicii că s-ar fi săvârşit infracţiunile. DNA a perseverat şi a trimis dosarul în judecată. Soluţia era cea firească, iar judecătorii dovedesc, din ce în ce mai mult, că judecă după probele de la dosar, după faptele comise de oameni şi nu după criterii, nişte ţinte stabilite pe traseul SRI-DNA. Cei trei ani au fost groaznici. Eu am fost un om activ de când mă ştiu. După o activitate de 35 de ani am fost nevoit să întrerupt orice activitate. Mi s-a impus să nu iau legatura aproape cu nimeni. (…) Are o legatură directă cu Legile Big Brother. Am spus-o de la început. Coldea şi cu alţii de la SRI, împreună cu DNA au simţit că Legile Big Brother le erau foarte utile pentru a face execuţii sumare şi au fost foarte supăraţi pentru acest lucru. Efortul de investiţie de aparatură şi programe adecvate era de peste 200 milioane de dolari. Astfel încât au înţeles să dea un exemplu Curţii Constituţionale. Şi l-au dat prin mine. Deocamdată abia am primit această veste, astfel încât o să meditez la activitatea pe care trebuie să o desfăşor în continuare, la liniştea familiei mele”, a declarat fostul judecător CCR Toni Greblă la Antena3 imediat după achitare.

Acuzaţiile. DNA susţine că, între 2010 – 2015, Toni Greblă – senator PSD între 2010 şi 2013 şi judecător la Curtea Constituţională între 2013 şi 2015 – ar fi primit de la oamenii de afaceri Ion Bîrcină şi Mihai Prundianu foloase necuvenite:

folosinţa gratuită, service-ul şi asigurarea pentru un BMW Seria 5, în valoare de 56.070 de euro, folosinţa gratuită a unui post telefonic în valoare de 24.648 lei; suma de 1.200 de lei; materiale electorale pentru campania electorală privind alegerile parlamentare din 2012 pentru lipirea a 20.000 de afişe şi alte materiale electorale, în cuantum total de 8.973 lei; 360.269 lei reprezentând investiţii în curs consemnate în lista activelor unei societăţi comerciale (un tractor cu remorcă şi marfă aflată în custodie, contravaloarea a 80 de struţi, materiale de tip tâmplărie PVC şi alte materiale de construcţie pentru reabilitarea clădirilor unei ferme din judeţul Gorj); 121.007 lei, reprezentând cheltuielile salariale pentru şase angajaţi în perioada 2011 – 2015, pe firma Camera de Comerţ şi Industrie România – Japonia (care lucrau în realitate la o fermă din Buduhala – Teleşti).

În schimbul acestora, potrivit procurorilor, Greblă le-a promis lui Bîrcină şi Prundianu că va interveni pe lângă funcţionari, astfel încât firmele lor să obţină contracte cu statul.

Apelul se va judeca la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi.

Citeste si:

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Cred ca tb avute in vedere si „binevoitoarele” decizii luate de CCR … intre timp. S-ar putea sa constatam ca CCR-ul l-a salvat si pe Grebla … asa cum i-a mai salvat si pe altii, din pacate.

  2. Oare cand veti publica un articol prin care sa puneti la indoiala achitarea lui Ludovic Orban? Pentru ca Gabrielei Birsan i-ati dedicat unul si as vrea sa vad echidistanta de jurnalisti independenti, cu bani de la cititori virati in cont.

    • ..cand gunoaie ca tine vor conduce ROMANIA de la MOSCOVA. ADICA NICIODATA! HAI SIKTIR VOMA DE BALEGA ROSIE, BOLSEVIC IMPUTIT. MARS LA BEOGRAD DACA VREI SA O SUGI LA RUSI!

  3. Justitie ar insemna ca astia sa fie intai impuscati si apoi judecati.

  4. Toate probele obtinute pe mandat de siguranta nationala vor fi anulate. „Nu avem toata puterea pana nu luam si Justitia” spunea infractorul Voiculescu. CCR-ul a pus umarul din plin pentru a-i scapa pe infractori si a-i implini visul securistului. In curand statul roman ii va cere scuze acestuia pentru deranj, iar noi vom suporta nota de plata a unui stat condus de mafioti. Mai crede cineva ca ICCJ va mai putea pedepsi politicieni sau functionari corupti ? In aceste conditii Dragnea,Tariceanu,Iliescu si ceilalti inculpati nu vor face nici macar o zi de arest, ce sa mai vorbim de recuperarea prejudiciului….

  5. Coldică si tanti Kovesi au incercat dar de data asta nu le-a mers,probabil incep sa li se termine resursele la ICCJ, judecatorii cu nasu in suflet se imputinează

    • Esti un GUNOI PSD-ist caruia ii este frica de puscarie! O sa va imputiti in curand. Toti cei care vreti o Romanie in afara UE. Cu siguranta postezi aici pt cateva copeici. HAI SIKTIR VOMA DE BALEGA ROSIE. PSD si ALDE vor fi curand scoase in afara legii. MARS LA BEOGRAD ACOLO SE SUGE LA GREU LA RUSI. O SA ITI PLACA, TARATURA BOLSEVICA!

  6. Ma mictionez pe Glavina.

    • si eu réalisez o defecatie in gura ta si a lui DRAGNEA , IDOLUL CRETINILOR DIN FAMILIA OLTETE.
      HAI SIKTIR OLTETE, VOMA DE BALEGA ROSIE CE ESTI, TARATURA COMUNISTA, EXCREMENT PSD-ALDE. cand vomere PSD-ALDE VOR FI ISTORIE VEI SI TU ASISTAT….

  7. Din pacate cel care a pus titlul articolului e si el o victima a haitei de manipulatori mercenari de la A3, pentru ca ei spun mereu ca inculpatii au fost declarati „nevinovati”. Instanta nu declara ca X sau Y e nevinovat, ci ca e „achitat”, pentru ca probele din dosar nu sunt suficient de solide ca sa dovedeasca fara niciun dubiu infractiunea respectiva.

  8. O achitare e un semn de normalitate intr-o tara democratica si o proba de independenta si de sanatate a justitiei. Mie nu mi s-ar parea normale condamnari sau achitari pe banda rulanta.