G4Media.ro

Încă o achitare într-un dosar de mare corupție: fostul ministru PSD al…

Foto: Nicolae Bănicioiu / Facebook

Încă o achitare într-un dosar de mare corupție: fostul ministru PSD al Sănătății Nicolae Bănicioiu, achitat de Înalta Curte în dosarul mitei de 800.000 de euro

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) l-a achitat vineri pe fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu (PSD) în dosarul DNA în care acesta era acuzat de luare de mită și trafic de influență, potrivit informațiilor G4Media. Decizia nu e definitivă și poate fi atacată de DNA.

Magistrații l-au achitat pe Bănicioiu pentru acuzațiile de luare de mită.

Bănicioiu, fost ministru al Sănătăţii şi al Tineretului şi Sporturilor, este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, după ce ar fi primit aproape 800.000 de euro de la oameni de afaceri, în legătură cu numirea unor manageri de spital şi derularea unor contracte din bani publici. Dosarul a început să fie judecat în 2022.

Minuta instanței:

„I. Cu unanimitate,
În baza art. 396 alin. (6) C pr. pen. raportat la art. 16 alin. (1) lit. f) C. pr. pen. încetează procesul penal privind pe inculpatul Bănicioiu Nicolae (….) pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, prevăzută de art. 291 alin. (1) Cod penal cu aplicarea art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, constatând că a intervenit prescripţia răspunderii penale.
În baza art. 396 alin. (6) C pr. pen. raportat la art. 16 alin. (1) lit. f) C. pr. pen. încetează procesul penal privind pe inculpata Furtună Cătălina Alexandra (….), pentru săvârşirea complicităţii la infracţiunea de trafic de influenţă, prevăzută de art. 48 C. pen. raportat la art. 291 alin. (1) Cod penal cu aplicarea art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, constatând că a intervenit prescripţia răspunderii penale.
În baza art. 291 alin. (2) C. pen., confiscă de la inculpatul Bănicioiu Nicolae sumele de 895.127,91 lei, reprezentată de dividende aferente anului 2013, distribuite de Hemos Med SRL, și 396.994,21 lei, reprezentată de dividende aferente anului 2013, distribuite de SC Disan Ortomed SRL, bani primiți de inculpat în schimbul traficării influenței în intervalul 26.02.2014 – 27.10.2014.
Menţine măsurile asiguratorii dispuse faţă de inculpatul Bănicioiu Nicolae în dosarul nr. 528/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, menţinute anterior în cauză prin încheierea din 14.06.2023, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală, în limita sumei confiscate, respectiv 1.292.122, 12 lei.
II. Cu majoritate,
În baza art. 396 alin. (5) C. pr.pen. raportat la art. 16 alin. (1) lit. a) C.pr.pen. achită pe inculpatul Bănicioiu Nicolae (….) din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, constatând că fapta nu există.
În baza art. 396 alin. (5) C. pr.pen. raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C.pr.pen. achită pe inculpata Furtună Cătălina Alexandra (….), pentru săvârşirea complicităţii la infracţiunea de luare de mită prevăzută de art. 48 C. pen. raportat la art. 289 alin. (1) Cod penal cu aplicarea art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, constatând că fapta nu este prevăzută de legea penală.
Ridică măsurile asiguratorii dispuse faţă de inculpata Furtună Cătălina Alexandra în dosarul nr. 528/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, menţinute anterior în cauză prin încheierea din 14.06.2023, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală.
Cheltuielile judiciare avansate de stat ramân în sarcina acestuia.
Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Pronunțată prin punerea hotărârii la dispoziția inculpaților și a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței, astăzi, 03 octombrie 2024.

Cu opinie separată, în sensul condamnării inculpatului Bănicioiu Nicolae, sub aspectul comiterii infracţiunii de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. (1) Cod penal cu aplicarea art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, şi a inculpatei Furtună Cătălina Alexandra, pentru complicitate la comiterea infracţiunii de luare de mită, prevăzută de art. 48 C. pen. raportat la art. 289 alin. (1) Cod penal cu aplicarea art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, la câte o pedeapsă cu închisoarea cu executare, precum şi a confiscării de la cei doi inculpaţi, în baza art. 289 alin. (3) C. pen., a sumelor de bani dobândite ca urmare a comiterii infracţiunilor, respectiv sumele de 679.339,42 lei, reprezentând dividende primite de la S.C. HEMOS MED S.R.L., aferente anului 2014, 1.126.602,93 lei, reprezentând dividende primite de la S.C. DISAN ORTOMED S.R.L., aferente anului 2014, şi 806.447,14 lei, reprezentând dividende primite de la S.C. DISAN ORTOMED S.R.L., aferente anului 2015.”

Judecătorii au constatat că rechizitoriul, probele şi actele de urmărire penală întocmite de DNA în cursul urmării penale sunt legale, fiind dispusă începerea judecăţii faţă de Nicolae Bănicioiu şi complicea acestuia, Cătălina Alexandra Furtună.

La un termen anterior, magistraţii au decis scoaterea de la dosar a unor probe neconforme cu referire la Cătălina Alexandra Furtună, respectiv ordonanţele prin care a fost autorizată folosirea unor colaboratori cu identitate protejată, dar şi a interceptărilor.

Fostul ministru Nicolae Bănicioiu a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2021 pentru luare de mită şi trafic de influenţă, iar Cătălina Alexandra Furtună, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită.

Potrivit DNA, în perioada 21 decembrie 2012 – 7 aprilie 2015, când era ministru al Tineretului şi Sporturilor, Nicolae Bănicioiu ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri (martori în cauză) şi ulterior ar fi primit în numerar de la unul dintre cei doi suma totală de 1.292.122 lei, reprezentând dividende aferente anului 2013 distribuite de două societăţi comerciale care comercializau bunuri către spitale publice/ institute.

În schimb, spun anchetatorii, Nicolae Bănicioiu ar fi promis că îşi va exercita influenţa asupra ministrului Sănătăţii de la acea vreme, astfel încât să-l determine pe acesta să menţină sau să nu revoce din funcţie manageri de la cinci spitale publice/institute din Capitală şi judeţul Ilfov aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, cu care firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relaţii comerciale profitabile, sau numirea pe funcţia de manager a acelor spitale publice/institute a unor persoane apropiate oamenilor de afaceri.

Procurorii arată că Bănicioiu ar fi fost ajutat la comiterea infracţiunii de trafic de influenţă de Cătălina Alexandra Furtună, prin dobândirea de către aceasta a calităţii de asociat în cele două societăţi comerciale, în condiţiile în care titularul în fapt al părţilor sociale era Nicolae Bănicioiu, dar şi prin semnarea de către aceasta a unui număr de două dispoziţii de plată prin casierie care atestau în mod nereal că inculpata ar fi primit suma de 1.292.122 lei, deşi suma de bani s-a primit în numerar de Bănicioiu de la unul dintre cei doi martori, şi prin asigurarea legăturii fostului ministru cu firmele în care avea interese financiare.

Totodată, precizează anchetatorii, în perioada în care ocupa funcţia de ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu ar fi primit indirect, la data de 17 aprilie 2015, fără să i se cuvină, prin intermediul Cătălinei Furtună, de la cele două firme, suma totală de 1.805.942 lei, reprezentată de dividende aferente anului 2014.

Conform DNA, foloasele materiale ar fi fost primite în legătură cu îndeplinirea sau neîndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle acestuia de serviciu în calitate de ministru al Sănătăţii, acte reprezentate de menţinerea în funcţia de manager/ prelungire interimat/ nerevocarea din funcţia de manager a persoanelor din conducerea unui număr de 5 spitale publice/ institute din municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, cu care firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relaţii comerciale profitabile, sau numirea pe funcţia de manager la aceste spitale publice/ institute a unor persoane apropiate celor doi, dar şi aprobarea alocării de finanţare spitalelor publice/ institutelor aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii pentru efectuarea de achiziţii aferente unor proceduri pe care firmele controlate de oamenii de afaceri le câştigaseră sau intenţionau să le câştige.

Ulterior, în anul 2018, complicea lui Bănicioiu a încasat de la una dintre firmele oamenilor de afaceri suma de 806.447 lei, reprezentând dividende aferente anului 2015.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Nu ne mai trezim și noi odată…

    • Cum sa fie achitat ?
      Infractorul trebuia condamnat, iar, eventual, pedeapsa cu inchisoarea sa nu fie pusa in aplicare din cauza prescriptiei.

  2. Si lista va continua…

  3. Duceți-vă dreq cu Justiția asta și cu Statul ăsta!

  4. Probabil asta e mecanismul prin care vor astia sa vina diaspora inapoi. achitari pentru toti infractorii.

  5. Dragnea e sigur invidios pe strategia lui KWI. Pas cu pas distrugerea institutiilor: DNA, CCR, ICCJ, IJ, CNA, PG etc ….Nu a scapta niciuna! acum ca nu mai e nimic de furat au incept sa amaneteze romania pentru urmatoarele generatii prin imprumuturi. Bravo Klaus! saptamana si achitarea.

    • Baiatul a lucrat tacticos. I-a strans pe toti la un loc (servicii, politicieni din PSD si PNL, brokeri de putere, gruparea Savonea din justitie, barosani din trusturile media ) si i-a intrebat:
      – Mai baieti, nu e mai bine sa lasam noi deoparte totul si sa facem o casta puternica, care sa calareasca toate resursele publice si sa aiba imunitate totala in fata legii? De ce se ne mai luptam aiurea intre noi, cand viata e atat de scurta si terenurile de golf atat de putine?

      Omul a reusit sa faca lucruri la care Nastase, Ponta sau Dranea nici nu visau.

  6. de principiu in lumea asta exista doua categorii de oameni: stăpâni si sclavi. Ăștia din urma au luptat mii de ani, iar denumirea s-a schimbat. Nu si principiul. O sa exemplific cu un citat: „Nu voi face o zi de pușcărie in Romania”. Puneți voi citatul asta in gura oricăruia din prima categorie si o sa înțelegeți exact ce vreau sa spun.

  7. #PsdPnl
    #RomaniaNormala
    #PrescriptiaCurataCoruptia
    #AstiaSuntem
    #HelpUsUe

  8. Inalta curte de escroci.

  9. Multumim tovarasa Savonea! 🤮
    Urmeaza tovarasul Antena 3. 🤬

  10. Sum mareata conducere a gruparii Savonea, ÎCCJ s-a transformat in Cooperativa Nufarul, ii albeste pe toti barosanii.

  11. justitia PSDNLUDMR @$#@$

  12. Daca tot exista aceasta practica de a se taragana timpul pana intervine prescriptia, de ce oare mai avem nevoie de justitie?
    Pierdem mult mai mult cu justitia (timp, bani cu salariu si pensii speciale) decat daca fara ea.