Încă o fisură în relaţia ALDE-PSD. Steluţa Cătăniciu, reproşuri dure pentru ministrul PSD al Educaţiei în scandalul locurilor din universităţi
Steluţa Cătăniciu, vicepreşedinte ALDE şi deputat, i-a reproşat dur ministrului PSD al Educaţiei scăderea numărului de locuri pentru cele mai mari universităţi din ţară. Într-un comunicat de presă, Cătăniciu îi spune lui Valentin Popa că „aceste tăieri nu doar că afectează mediul academic clujean, dar pun o amprentă negativă asupra întregului oraş”. Ieşirea publică a lui Cătăniciu este încă un semn al răcirii relaţiilor din coaliţia PSD-ALDE, despre care G4Media.ro a relatat în ultimele săptămâni.
Surse politice au declarat pentru G4Media.ro că liderii Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea comunică extrem de puţin, iar nemulţumirile s-au acumulat în ALDE din cauza unei presupuse excluderi de la împărţirea de funcţii şi contracte din bani publici.
Tăriceanu s-a poziţionat public vinerea trecută împotriva interesului PSD în problema pensiilor private. Pe poziţii diametral opuse s-au situat cei doi lideri şi în privinţa mutării ambasadei din Israel.
Iată comunicatul de presă integral al Steluţei Cătăniciu:
Domnule ministru al Educaţiei Naţionale, Valentin Popa
Ca parlamentar, membru al coaliţiei de guvernare şi mai ales în calitate de deputat de Cluj, vă scriu pentru a vă transmite nemulţumirea profesorilor din Universitatea Babeş-Bolyai, a studenţilor şi a întregii comunităţi clujene, ca reacţie la modalitatea de repartizare a locurilor bugetate din învăţământul superior. În urma deciziei pe care aţi luat-o, nu doar UBB Cluj, ci şi alte universităţi renumite şi-au exprimat nemulţumirea în privinţa algoritmilor folosiţi pentru a decide aceste scăderi care contravin unor norme prea bine cunoscute în mediul academic românesc şi internaţional.
Vă reamintesc că ne raportăm la cele mai cunoscute şi recunoscute universităţi româneşti, la cele mai prestigioase, cap de listă fiind Universitatea Babeş-Bolyai Cluj , căreia i-au fost tăiate 277 de locuri bugetate pentru anul universitar 2018-2019. UBB Cluj este cea mai mare universitate din ţară, ocupând un loc semnificativ în topul universităţilor europene, remarcându-se şi prin caracterul său multicultural. Vorbim despre cea mai bine clasată universitate din România, recunoscută deopotrivă în Europa şi la nivel global, iar rezultatele şi preocupările ştiinţifice ale tinerilor cercetători din cadrul acestei instituţii de învăţământ superior sunt apreciate peste tot în lume. Nivelul de excelenţă al UBB a ajutat Clujul să atragă o multitudine de investitori, din varii domenii de activitate, având un aport însemnat în dezvoltarea economiei locale. În consecinţă, aceste tăieri nu doar că afectează mediul academic clujean, dar pun o amprentă negativă asupra întregului oraş – considerat pol naţional de creştere, menit să asigure suport de dezvoltare pentru întreaga regiune de Nord – Vest a ţării.
În considerarea acestor evidenţe, vă aduc la cunoştinţă faptul că nu poate fi acceptată nici scăderea numărului de locuri, nici o scădere de buget care ar veni la pachet cu aceasta. România deţine printre cele mai mici procente de oameni educaţi în universitate, comparativ cu restul UE, iar universităţile româneşti încă se luptă să se impună în topul primelor 500 universităţi ale lumii. Chiar nu ne putem permite să descurajăm prin asemenea măsuri Educaţia, Cercetarea şi Cultura, considerate vârfuri de lance în procesul de dezvoltare a României.
Domnule ministru, noi, oamenii politici aleşi sau numiţi în funcţii, putem şi avem obligaţia să adoptăm măsuri administrative după cum considerăm mai potrivit faţă de cei care ne-au mandatat în diferite funcţii. Putem să avem dezbateri, acorduri sau dezacorduri. Putem să luăm act de argumentele partenerilor de dialog sau ale adversarilor noştri politici, putem să ne corectăm sau nu deciziile, însă dincolo de orice discuţie, când rectori ai marilor universităţi din ţară, rectori care sunt membri ai Academiei Române – unul recent ales în funcţia de preşedinte al acestei instituţii prestigioase, sau membri ai unor foruri internaţionale de cel mai înalt nivel, precum Comisia de la Veneţia – ne spun că măsurile noastre trebuie corectate, atunci, domnule ministru, trebuie nu doar să ascultăm cu atenţie, ci şi să facem un singur lucru: să le dăm dreptate şi să corectăm.
Vă solicit ferm să vă reconsideraţi decizia, atât în numele alegătorilor din judeţul Cluj, pe care îi reprezint, cât şi în numele specialiştilor din toate domeniile de activitate, care m-au contactat pentru a-şi exprima dezacordul şi îngrijorarea în privinţa scăderii numărului de locuri bugetate din marile universităţi ale ţării.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii