Încă o lovitură dată de un recidivist eliberat pe baza legii recursului compensatoriu: Furt calificat la Centrul Cultural ”Lumina”
Centrul Cultural ”Lumina” a fost jefuit la începutul acestui an de un recidivist care, potrivit unor surse din Poliție, a fost eliberat din închisoare în baza legii recursului compensatoriu, promovate și adoptate de majoritatea PSD-ALDE.
Jaful a avut loc pe 3 ianuarie, iar individul a sustras mai multe bunuri, printre care nouă laptop-uri şi zece telefoane mobile sigilate, prejudiciul total creat fiind estimat la peste 108.000 de lei. Suspectul a dus apoi telefoanele și laptopurile furate la o casă de amanet, dar a fost reținut de polițiști pe 8 ianuarie. În urma controlului corporal efectuat asupra bărbatului a fost identificată şi ridicată suma de 2.000 de lei, despre care există suspiciunea că provine din comiterea de fapte ilicite. De asemenea, până la acest moment, au fost recuperate cinci laptop-uri şi mai multe telefoane mobile, acestea fiind restituite persoanelor în drept.
Aproximativ 11.000 de deţinuţi au fost eliberaţi în primele zece luni ale anului trecut, dintre care peste 9.000 în baza Legii nr. 169/2017 privind recursul compensatoriu.
Unul dintre cele mai șocante cazuri de recidivă a infractorilor eliberați în baza acestui act normativ este cel al unei tinere lovită și jefuită în scara unui bloc din Alba Iulia, toată scena fiind filmată de camerele de supraveghere (video aici).
Un alt caz similar s-a petrecut la Iași, unde un violator eliberat din închisoare în baza legii recursului compensatoriu a fost arestat din nou tot pentru viol. Eugen (Jan) Buliga, unul dintre cei mai cunoscuţi interlopi ieşeni, a fost arestat în luna noiembrie într-un dosar de viol şi lipsire de libertate, după ce fusese eliberat în primăvară, fiindu-i scăzut un an din pedeapsă prin recursul compensatoriu. El a fost arestat din nou după ce a violat o tânără de 17 ani, dispărută de acasă, pe care a racolat-o într-un club, relatează Ziarul de Iași (detalii aici).
Proiectul legii privind recursul compensatoriu a fost inițiat în 2016 de Guvernul condus de Dacian Cioloș, care nu a mai apucat însă să-l trimită parlamentului. Actul normativ a ajuns în legislativ în ianuarie 2017, pe vremea când Ministerul Justiției era condus de social-democratul Florin Iordache, iar șeful Guvernului era Sorin Grindeanu. Față de forma inițială, majoritatea PSD-ALDE-UDMR a modificat legea în favoarea infractorilor: a fost crescut numărul zilelor reduse din pedeapsă de la 3 la 6 pentru fiecare lună de detenție în condiții necorespunzătoare, suprafața minimă pentru deținut socotită ca adecvată a fost majorată de la 3 la 4 metri pătrați, iar verificarea condițiilor de detenție a devenit mai laxă.
Foto: Suspectul în cazul furtului calificat de la centrul Cultural ”Lumina” la Secția 1 Poliție
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii