G4Media.ro

Încă o mie de specii sunt amenințate cu dispariția, în plus față…

Sursa foto: Pixabay

Încă o mie de specii sunt amenințate cu dispariția, în plus față de anul trecut / Numărul total a depășit 45.000

Peste 45.000 de specii sunt acum amenințate cu dispariția – cu 1.000 mai multe decât anul trecut – potrivit unei organizații internaționale de conservare. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a publicat ultima sa listă roșie a speciilor amenințate. Aceasta acuză presiunile exercitate de schimbările climatice, de speciile invazive și de activitățile umane, cum ar fi comerțul ilicit și extinderea infrastructurilor, pentru că au trimis tot mai multe specii în pragul dispariției, transmite Euronews.

Aflată în cel de-al 60-lea an de existență, lista trage un semnal de alarmă cu privire la animalele și plantele aflate în pericol de dispariție, dar evidențiază și exemple de succes în materie de conservare, cum ar fi linxul iberic.

Lista cuprinde acum 163.040 de specii în pericol, o creștere de aproximativ 6.000 față de anul trecut. Cactușul Copiapoa, originar din deșertul de coastă Atacama din Chile, elefantul de Borneo și șopârla uriașă din Gran Canaria se numără printre speciile amenințate, a dezvăluit IUCN.

Tendința rețelelor de socializare, unul dintre factorii de extincție

Cactușii Copiapoa au fost mult timp râvniți ca plante decorative, generând un comerț ilegal care a fost amplificat de rețelele de socializare, unde entuziaștii și comercianții prezintă și vând cactușii.

Potrivit raportului, 82% dintre specii sunt acum în pericol de dispariție, o creștere semnificativă față de 55% în 2013.

IUCN a declarat că declinul se datorează creșterii cererii de cactuși chilieni în Europa și Asia ca specii ornamentale. Potrivit organizației, contrabandiștii și braconierii care facilitează comerțul au câștigat accesibilitate sporită la habitatul plantelor datorită drumurilor și extinderii locuințelor în zona Atacama.

„Este ușor de distins dacă cactușii copiapoa au fost braconați sau crescuți într-o seră”, a declarat Pablo Guerrero, membru al grupului IUCN pentru aceste plante.

„Copiapoa braconate au un ton gri și sunt acoperite de o pruină cu aspect prăfuit care protejează plantele într-unul dintre cele mai uscate deșerturi de pe Pământ, în timp ce plantele cultivate par mai verzi.”

Actualizarea 2024 evidențiază, de asemenea, elefantul asiatic de Borneo ca fiind o specie pe cale de dispariție. Se estimează că în sălbăticie mai există doar aproximativ 1.000 de elefanți de Borneo, conform analizei IUCN.

Populația a scăzut în ultimii 75 de ani, în principal din cauza exploatării extensive a pădurilor din Borneo, care a distrus o mare parte din habitatul elefanților.

Conflictele cu oamenii, pierderea habitatului din cauza agriculturii și a plantațiilor de lemn, a exploatării miniere și a dezvoltării infrastructurii, braconajul, expunerea la produse agrochimice și coliziunile cu vehicule amenință, de asemenea, speciile, a declarat IUCN.

„Cea mai mare recuperare” a unei specii

Într-o poveste contrastantă, eforturile de conservare au readus linxul iberic din pragul extincției, populația crescând de la 62 de exemplare mature în 2001 la 648 în 2022 și la peste 2.000 în prezent.

Considerată cândva una dintre cele mai amenințate specii de pisici sălbatice din lume, populația lor a scăzut cu 87%, iar numărul femelelor reproducătoare a scăzut cu peste 90% între 1985 și 2001, potrivit International Society for Endangered Cats, cu sediul în Canada.

Reactivarea speciei a fost posibilă prin refacerea habitatului natural al linxului iberic în pădurile și tufișurile mediteraneene, precum și prin creșterea abundenței prăzii sale principale, iepurele european.

Eforturile de conservare au implicat, de asemenea, creșterea diversității genetice a linxului prin relocarea acestuia în zone noi și prin reproducerea sa în medii controlate.

Din 2010, peste 400 de exemplare de linx iberic au fost reintroduse în unele părți ale Portugaliei și Spaniei, a declarat IUCN.

Aceasta este „cea mai mare recuperare a unei specii de pisici realizată vreodată prin conservare”, a declarat Francisco Javier Salcedo Ortiz, care a condus acțiunea de conservare a linxului iberic.

Cu toate acestea, având în vedere amenințările care persistă, în principal fluctuațiile populației prăzii lor, braconajul și uciderea pe șosele, Salcedo Ortiz a declarat că „mai este mult de lucru pentru a ne asigura că populațiile de linx iberic supraviețuiesc”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.