G4Media.ro

Încă un afacerist a scăpat de dosarul penal pentru evaziune după ce…

sursa foto: Pixabay / cosmix

Încă un afacerist a scăpat de dosarul penal pentru evaziune după ce a achitat prejudiciul / Vasile Florea a primit însă 2 ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă cu fonduri europene / Decizia nu e definitivă

Vasile Florea, patronul companiei sucevene Florconstruct, a scăpat de dosarul penal pentru evaziune fiscală după ce a achitat prejudiciul și penalitățile, potrivit deciziei Tribunalului Suceava. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel. Sentința e posibilă după ce legea inițiată de PSD, care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul, a fost promulgată direct de președintele Klaus Iohannis în martie 2021, deși șeful statului putea să o trimită la re-examinare.

Încetează procesul penal faţă de inculpatul Florea Vasile, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală (….) întrucât este incidentă cauza de nepedepsire prev. de art. 10 alin. 1^1 din Legea 241/2005, aşa cum a fost modificată prin Legea 55/2021.”

Potrivit acestui text de lege, ”dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește”.

Ulterior, prin decizia de interpretare a legii HP nr. 66/2021, Înalta Curte a stabilit că ”dobânzile și penalitățile la care se referă art. 10 alin. (1^1) din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale se aplică doar la prejudiciul produs prin comiterea faptei, fără a se lua în considerare majorarea cu 20% din baza de calcul”.

Astfel că Vasile Florea a avut de achitat un prejudiciu de aproape 42.000 de euro, plus dobânzi și penalități, ca să scape de acuzația de evaziune fiscală. Potrivit unui comunicat al DNA de la data trimiterii în judecată, în noiembrie 2016, ”prejudiciul material cauzat prin săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, a fost achitat integral de către inculpata SC Florconstruct SRL Suceava în cursul anului 2016”.

Patronul Vasile Florea a fost condamnat însă la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă cu fonduri europene.

Potrivit DNA, în 2011, o asociere de firme din care făcea parte și Florconstruct a încheiat cu primăria Suceava un contract de peste 5,7 milioane de euro, fără TVA, din fonduri europene nerambursabile pentru „reabilitare străzi, pod și pasaj, modernizarea parcuri și creare stații modulare de transport public în municipiul Suceava”.

Ulterior, Florconstruct a subcontractat o parte a lucrărilor către firma unui alt inculpat, Vasilică Pușcașu. Acesta ”a semnat mai multe situații de lucrări în baza cărora a emis facturi fiscale ce conțineau date nereale, cantități de lucrări incluse suplimentar, etc.

Așa s-a creat un prejudiciu de peste 128.000 de euro, din care peste 86.000 în dauna bugetului Uniunii Europene.

Problema a fost și că, folosind în contabilitate deviziele de lucrări falsificate, firma lui Vasile Florea a comis și infracțiunea de evaziune fiscală: ”inculpata SC Florconstruct SRL Suceava, prin administratorul inculpat Florea Vasile, și-a micșorat baza impozabilă cu privire la impozitul pe profit cu suma de 519.423,16 lei și a dedus nejustificat TVA în valoare de 124.661,52 lei”.

În mai 2013, Vasile Florea de la Florconstruct a fost reținut de DIICOT, alături de alți afaceriști, în cadrul unui anchete privind evaziune fiscală și spălare de bani de aproape 10 milioane de euro, însă până la urmă Vasile Florea nu a mai fost trimis în judecată în acest dosar.

Firma Florconstruct din Suceava, abonată la contracte cu statul. Potrivit SEAP, compania lui Vasile Florea a semnat nenumărate contracte de asfaltare și întreținere drumuri cu Compania Națională de Administrare a Infractructurii Rutiere (CNAIR), deși este judecată pentru fraudă cu fonduri europene și evaziune fiscală.

Context. Pe 31 martie 2021, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul, deși putea să o trimită la re-examinare.

Legea inițiată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, zis Mitralieră, a primit votul final din partea Camerei Deputaților pe 15 decembrie 2020, în ultima zi a legislaturii trecute. Deputații PNL și USR au votat împotriva inițiativei.

Potrivit noii legi, inculpații pentru evaziune fiscală de până la 100.000 de euro pot scăpa de închisoare, doar cu o amendă penală, dacă achită integral prejudiciul.

Potrivit aceleași legi, inculpații de evaziune fiscală de peste 100 de mii de euro, chiar de zeci de milioane de euro, ar putea scăpa de închisoare și chiar și de amenda penală, dacă achită integral prejudiciul, plus 20 %.

De notat că, potivit legii 241/2005, evaziunea fiscală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 8 ani. Evaziunea fiscală de peste 100.000 de euro se pedepsește cu închisoare de la 7 la 13 ani, iar evaziunea fiscală de peste 500.000 de euro, cu detenție de la 9 la 15 ani.

Promulgarea legii a fost criticată de USR PLUS, de asociațiile de magistrați și de mediul de afaceri, care au calificat-o drept o invitație la evaziune fiscală.

Anul trecut, premierul (pe atunci), Florin Cîțu, a cerut o evaluare a legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă plătesc prejudiciul. Cîțu declara atunci că ar fi parlamentari PNL care pregătesc modificarea legii. ”Se lucrează la inițiativă legislativă pe această temă”, a declarat Cîțu, întrebat de G4Media.ro de ce nu reprezintă o prioritate modificarea legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare, inițiată de PSD și promulgată de președintele Klaus Iohannis. Nici până astăzi, legea nu a fost însă corectată. (Alex Costache este reporter și la Știrile TVR / Sursa foto: Pixabay/ cosmix)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Spiritul Dragnea traieste. Daca faci inchisoare atunci cum mai poti sa furi?

    • E super, să lucre cu mierea! Se linge pe dește ori-de-câte-ori vrea mușchi’ lui.. îl prinde / nu’l prinde… scapă! Iese din biznisu’ ăsta – liber fiind, intră în altu’.. Nu mee să fure de’aici – fură de dincolo! Nu poa’ să-l cumpere pe ăla cu robă – o cumpără pe ailaltă! Achită, face, drege – și tot se descurcă (,) că românu-i patri ‘ot.

      Filozofia lui ? „Mie și la ai mei să-mi meargă bine, asta-i politica, jmekerilor, nu v-ați prins?!.. Tre’ să te descurci, fraierilor!”

      Dac’aude ceva zvonuri de răzbel, fuga la pașapoarte! Și uite își scapă pielea lui – și pe alor lui, că vorba aia: tre’ să scape tzara, de conflict..

      Iar dacă mai e ajutat și de PSD și de șeful statului – dar să cităm din articol: „îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul, a fost promulgată direct de președintele Klaus Iohannis în martie 2021, deși șeful statului putea” – atunci chiar nu ne mai trebuie să producem nimic, Europa ne dă bănuții iar americanii ne apără. Mulțumită PSD.
      (Așa scrie în articol, nu eu am inventat!)
      Concluzia: în România se trăiește mai bine ca în America: acolo, numai dacă ai vociferat la polițai, te alegi cu un glonț în burtă; la noi – FURI ȘI EȘTI FERICIT. O duci bine, că așa se face Legea.

    • Deci dacă sunt prinși hoții spun c-a fost o glumă, dau banii înapoi și mai trag odată 😂😂😂 Faină Justiția Bolșevică 😂😂😂

  2. PRESEDINTELE TRADATOR a promulgat legea, a infrant inca odata PeeeeeSeeeeeDraknea

  3. Bravo tot înainte fiți capitalist suntem sătuli de grija de popor pana la oase.

    • cam slab cu google translate in dimineata asta. mai incearca! 😀

  4. Deci, dacă faci parte din gașca celor ”deștepți” furi (că asta e până la urmă evaziunea) din banii statului, bani pe care-i folosești la obținerea de profit 100%. Dacă te prinde statul că l-ai țepuit, îi dai banii înapoi. Rămâi însă cu profitul ăla scos din banii furați. Pe ăia nu ți-i mai ia statul ăsta și nii închisoare nu mai faci. Deci poți să i-o mai tragi o dată statului, că poate nu te mai prinde și a doua oară.

    • Da ce e așa de greu de înțeles o tragi satului de cate ori poți . Si tu faci asta zilnic ca dai o spaga ,merge la o cunoștința ca mai ieftin ,cumperi țigări de contrabanda , te târguiești la piața, te muți la alții cu utilitățile ptr. ca ai oferit un discord de 3 luni., iți înregistrezi mașina in Bulgaria. etc , etc tu ești cel mai mare evazionist al statului si iți place.

    • e o confuzie in capul tau de mi se face rau. la tine sa iei ceva cinstit de la o oferta mai buna, sau sa negociezi ceva inseamna evaziune????? du-te repede si te trateaza, poate mai ai o sansa. slabe speranta insa la ce lipsa de logica etalezi!!!
      astia fura cu milioanele si ii fura, nu ii negociaza, BOVIS CE ESTI!!!!!

    • „dacă achită integral prejudiciul, plus 20 %” – stai pe aproape sa vezi ce fain se stabileste prejudiciul sub suma furata de fapt :))

  5. Lege gandita de infractori si promulgata de alti infractori ! Intr-o tara normala evazionistul intra la puscarie si statul recupereaza prejudiciul !

  6. s-o crezi tu! e cu totul altfel in punctele esentiale. nu alegi tu cand sa platesti, cum e la noi. la noi daca vezi ca pierzi procesul poti plati. acolo o data ce esti in proces bye-bye iti asumi rezultatul. si nu e nici asa, la infinit ca la noi. mai cerceteaza si mai lasa minciunile!

  7. Pai cu cine sa mai joace Iohannis golf daca toti sunt la puscarie?

  8. @redactia Puteti corecta in titlu: „Inca un borfas se poate da drept afacerist”?

  9. Pentru că suntem niște ipocriți needucați și nu pricep prea bine pe ce lume trăim. De-asta. Și pentru că nu ne interesează neapărat să rezolvăm o problemă ci, mai degrabă, să ne bucurăm că intră cineva la închisoare chiar dacă nu căștigăm nimic din asta.