Încă un avertisment că Europa trebuie să se pregătească pentru un eventual atac al Rusiei. Șeful armatei belgiene: Cei care aspiră la pace ar face bine să se pregătească pentru război
Înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, ideea unui conflict între Rusia și Europa părea de neconceput. Dar astăzi, Vladimir Putin adoptă un ton din ce în ce mai amenințător, și tot mai mulți oficiali europeni arată că statele UE trebuie să se înarmeze pentru a face față Rusiei. Ultimul este șeful armatei belgiene, Michel Hofman.
În timpul unei vizite la trupele belgiene desfășurate în România, Hofman a tras un semnal de alarmă cu privire la un posibil război cu Rusia, relatează Le Soir. El și-a exprimat îngrijorarea cu privire la evoluțiile din Ucraina și a spus că este imperativ ca țările NATO să contribuie la o forță de descurajare credibilă, pentru a atenua dorința Rusiei de a întreprinde acțiuni ostile împotriva unui membru al alianței.
Putin adoptă un ton din ce în ce mai amenințător, în timp ce Rusia continuă să se reînarmeze, stabilind o adevărată economie de război, a declarat Michel Hofman pentru VRT. „Cred că avem motive să ne îngrijorăm. Și-au demonstrat deja disponibilitatea de a ataca un vecin”.
Prin urmare, amiralul nu exclude posibilitatea ca Rusia să caute să deschidă un nou front peste câțiva ani, în paralel cu conflictul din Ucraina. „Trebuie să ne asigurăm că avem capacitatea de a evita acest lucru și să ne demonstrăm disponibilitatea de a contraataca dacă este necesar”, a adăugat el.
„Europa trebuie să se pregătească urgent. Cei care aspiră la pace ar face bine să se pregătească pentru război, pentru a descuraja Rusia”, a mai spus șeful Statului Major belgian.
Și ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius, a declarat în urmă cu două săptămâni că Europa trebuie să aibă mijloacele și capacitățile pentru a se apăra împotriva acestor amenințări. El arăta, de asemenea, că Europa trebuie să fie în măsură să-și asigure singură muniția dar și alte nevoi ale forțelor sale armate.
În plus, șase țări din nordul Europei – Suedia, Finlanda, Danemarca, Estonia, Lituania și Letonia – au semnat un acord privilegiat de cooperare în domeniul apărării cu SUA. Potrivit acordului, SUA vor furniza acestor șase țări muniție și instrucție iar livrările militare se for realiza prin proceduri accelerate.
În paralel, prim-ministrul danez Mette Frederiksen a semnat la Washington un acord de cooperare militară bilaterală actualizat cu SUA, pe lângă acordul celor șapte. În trecut, Danemarca nu a acceptat militari și baze străine sau muniție nucleară pe teritoriul său. În cadrul noului acord, Danemarca a deschis forțelor aeriene americane porțile celor trei aeroporturi militare ale sale, Karup, Skrydstrup și Aalborg.
La sfârșitul săptămânii, președintele francez Emmanuel Macron, care a vizitat soldații francezi staționați în Iordania, a făcut și el declarații importante. Macron a cerut aliaților să-și reitereze sprijinul pentru Ucraina și a subliniat că Rusiei nu ar trebui să i se permită să câștige împotriva Ucrainei, potrivit Rador.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank