G4Media.ro

Încă un general rus, ucis în Ucraina: „O rachetă Stinger, o explozie…

Sursa foto: Wikimedia Commons / Fedor Leukhin

Încă un general rus, ucis în Ucraina: „O rachetă Stinger, o explozie și asta a fost” / Nu este clar cum a ajuns general în retragere de 63 de ani să piloteze un Su-25 deasupra Ucrainei

Generalul-maior în retragere al Forțelor Aeriene Ruse, Kanamat Botashev, a fost doborât și ucis de armata ucraineană, anunță BBC. Informațiile despre moartea pilotului au fost confirmate de către trei foști subalterni ai lui Botashev, care au ținut legătura cu acesta după încheierea serviciului militar. Ei au cerut anonimatul din motive de securitate personală, scrie BBC.

Botashev este pilotul cu cel mai mare grad a cărui moarte a fost anunțată în timpul războiului din Ucraina. Înainte de pensionare, el a fost comandantul unui regiment de aviație.

Participarea unui astfel de ofițer de rang înalt la luptele aeriene poate vorbi atât despre sarcinile dificile pe care Moscova le stabilește piloților militari, cât și despre lipsa militarilor cu experiență dispuși să lupte în Ucraina, scrie BBC.

Duminică, 22 mai, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că un avion de atac rusesc Su-25 a fost doborât pe cer deasupra regiunii Lugansk. Pilotul nu a avut timp să se ejecteze, se arată în raport.

Unul dintre foștii colegi ai lui Botashev a confirmat pentru BBC că generalul în retragere a îndeplinit misiuni pe Su-25.

„Astăzi a murit Kanamat! Cartierul Popasnaya, ora 8:25… Primul apel al NAR-urilor (n.r. rachete neghidate), al doilea – bombe Stinger la ieșirea din atac, o explozie în aer și… asta a fost” a spus sursa în discuțiile purtate pe Telegram.

„La revedere, comandante… Sunt puțini oameni pe această planetă care au trăit pe cer la fel de mult ca tine. Cerul ia ce e mai bun, astăzi te-a luat pe tine”, a fost scrie pe Fighterbomber, un canal Telegram folosit de piloții ruși.

BBC susține că până acum a fost confirmată moartea în Ucraina a 31 de piloți militari ruși. Acestea sunt pierderi importante pentru forțele aeriene, însă cifrele pot fi mai mari în realitate.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, pregătirea unui astfel de pilot durează 10-12 ani și costă aproximativ 8 milioane de dolari.

Generalul Kanamat Botashev s-a născut în 1959 în Karachay-Cherkessia, a absolvit Institutul Superior de Aviație Militară Yeysk și s-a calificat ca vânător-bombardier.

Botashev a comandat un regiment al bazei aeriene de gardă din Voronezh. Cariera sa militară a fost întreruptă în iunie 2012, când a fost acuzat că a prăbușit un avion de luptă Su-27 lângă Petrozavodsk. După cum scria Novaya Gazeta, generalul i-a cerut comandantului unității să-i dea permisiunea să zboare pe un Su-27, pe care nu avea permis de zbor.

Botashev ar fi decis să facă acrobații, dar a pierdut controlul și aeronava s-a prăbușit, cei doi piloți aflați la bord reușind să se catapulteze.

„Am vrut doar să pilotez un astfel de avion de luptă, dar nu am ținut cont de faptul că un astfel de avion are propriile sale caracteristici”, a explicat Botashev la proces.

Ofițerul a fost găsit vinovat de accidentul aviatic și condamnat la patru ani de închisoare și o amendă de 5 milioane de ruble.

După proces, Botashev s-a retras din forțele armate și a lucrat ca vicepreședinte al unei companii de aviație.

Cum a ajuns generalul pensionar în vârstă de 63 de ani să piloteze un Su-25 în Ucraina nu este însă clar. Foștii subalterni ai lui Botashev au sugerat că „pur și simplu nu putea sta departe de luptă”.

De la începutul lunii martie, birourile militare ruse de înregistrare și înrolare au militat activ pentru a atrage oameni care să fie trimiși în Ucraina. Potrivit unor surse BBC cel puțin nouă ofițeri ruși în rezervă în vârstă de peste 50 de ani au murit în Ucraina.

Potrivit Statului Major al Ucrainei, avionul SU-25 a fost doborât în ​​apropierea orașului Popasnaya. În această zonă au loc acum cele mai aprige bătălii, deoarece armata rusă, pe de o parte, încearcă să înainteze spre Kramatorsk, iar pe de altă parte, să ajungă la granițele administrative ale regiunii Lugansk și să înconjoare trupele ucrainene.

Potrivit informațiilor britanice, ofensiva rusă stagnează. Unul dintre motivele pentru aceasta este lipsa de dominație a aviației ruse pe cer. În ciuda faptului că în primele săptămâni de război armata rusă a lansat lovituri masive împotriva instalațiilor militare ucrainene, Ucraina a rezistat atacului și folosește în mod activ atât sisteme de apărare aeriană cu rază lungă.

Potrivit Statului Major al Ucrainei, din 24 februarie, 204 de avioane militare rusești au fost deja doborâte. Ministerul rus al Apărării nu comentează aceste cifre și nu a actualizat informații despre pierderile sale de la sfârșitul lunii martie.

Autoritățile ucrainene au raportat până acum moartea a încă șapte generali ruși, dar cel puțin doi dintre ei – Magomed Tushaev și Andrey Mordvichev – s-au dovedit a fi în viață, apărând periodic în înregistrări video și continuă să participe la ostilitățile de pe teritoriul Ucrainei, scrie BBC.

Sursa foto: Wikimedia Commons / Fedor Leukhin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. L-a lovit boala maymutzei in aer si a trebuit sa aterizeze ca-l mancau bubele din ga0z :))))

  2. Omul făcea target practice pe cocoșații de ucraineni. Si-a furat-o.

    • Stai sa vezi target practice pe aurolaci dupa ce incepe ww3. Zare de rusofil orbanofil nu ramane pe teritoriul asta.

  3. 1. Deci n-a fost prea deștept și 2. rușilor li se termină soldații de toate tipurile.

    • Aseara a fost o stire funny. Dimineata ne-am trezit, ne-am spalat pe fata si am inceput sa gandim.Daca citesti articolul asta cap-coada si il percepi altceva decat o poveste frumoasa esti un minunat al timpurilor astea ciudate.

  4. Oricata gargara dau pe post, vad acuma ruski cum e sa te razboiesti cu adevarat nu cu afganii si cecenii

  5. Avanpremieră la constituirea batalioanelor de pensionari sovietici și de „putler jugend”, care vor salva reputația măreței armate roșii… 🙂

  6. In Romania noastra de geopoliticieni, era de mult la pensie.
    Speciala, in plus.
    Restul va fi istorie.

  7. Nasol! Nu mai „e” piloți! Că o paralelă, Hitler, in ultimele zile ale războiului, avansa in grad minori!! Că ceilalți dăduseră coltu’…

  8. Altul la rând. .. 😃

  9. Asadar unul condamnat pentru ca a mai distrus un avion de cateva zeci de milioane de prost ce e,a mai primit unul sa faca o incercare chiar si asa pensionar cum era. E clar,rusii ajung la fundul sacului in cazul personalului militar calificat. Mujici sa moara ca prostii prin Ucraina gasesc ei in toata Federatia Sovietica,dar nu pot transforma tractoristii in piloti,cica nu sunt acelesi butoane in tractor si in avion.