G4Media.ro

Încă un pas spre realizarea reactoarelor nucleare modulare mici de la Doicești:…

Foto: NuScale

Încă un pas spre realizarea reactoarelor nucleare modulare mici de la Doicești: compania românească RoPower Nuclear și cea americană Fluor Corporation au semnat un contract pentru dezvoltarea proiectului

Compania cu capital majoritar de stat Nuclearelectrica SA și RoPower Nuclear, compania de proiect dedicată reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doicești – Dâmbovița, au semnat miercuri contractul Front-End Engineering and Design Faza 2 (FEED 2) a contractului cu compania americană Fluor Corporation, potrivit unui comunicat.

La finalul etapei FEED 2 va exista o estimare actualizată a costurilor pentru proiect, un calendar actualizat de proiect, dar și proiectarea și toate analizele de siguranță și securitate nucleară aferente proiectului, necesare pentru decizia finală de investiție.

Centrala SMR care utilizează tehnologia NuScale va genera aproape 200 de locuri de muncă permanente în centrală, 1.500 de locuri de muncă în etapa de construcție și 2.300 de locuri de muncă în producție. Centrala SMR de la Doicești va ajuta România să evite 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an, potrivit comunicatului Nuclearelectrica.

Colaborarea dintre Nuclearelectrica, RoPower Nuclear, Nova Power & Gas (parte a grupului E-INFRA), Fluor, Samsung C&T Corporation și Sargent & Lundy va facilita dezvoltarea și implementarea centralelor cu reactoare modulare mici (SMR) NuScale în România, valorificând expertiza acestor companii în domeniul energiei nucleare.

Conform contractului FEED faza 2, Fluor se angajează să furnizeze către RoPower Nuclear serviciile de proiectare și inginerie necesare implementării proiectului nuclear SMR Doicești.

Ceremonia de semnare a avut loc în cadrul summit-ului Parteneriatul pentru cooperare transatlantică în domeniul energiei și climei (P-TECC) și marchează o nouă etapă spre construirea primei centrale nucleare cu tehnologie SMR NuScale Power din Europa.

La semnarea contractului au asistat Jennifer Granholm – ministrul energiei din SUA, Sebastian Burduja, ministrul energiei din România, și Alexandru Ghigiu, șeful Cancelariei Prim-Ministrului.

„Suntem încântați să ne continuăm rolul în sprijinirea acestui proiect important de implementare a următoarei generații de energie nucleară pentru a produce energie electrică de bază curată și fiabilă pentru România și Europa,” a declarat Pierre Bechelany, președintele diviziei LNG & Power a Fluor. „Când va fi finalizată, centrala va fi prima de acest tip din Europa.”

Proiectul Doicești a primit sprijin atât din partea guvernului român, cât și din partea partenerilor internaționali, inclusiv un grant din partea Agenției SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA).

„NuScale Power Modules a fost tehnologia aleasă de RoPower pentru centrala lor de la Doicești în sprijinul nevoilor de energie curată ale României. Energia nucleară avansată va juca un rol crucial în tranziția energetică globală,” a declarat John Hopkins, Președinte și Director Executiv al NuScale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. „Când va fi finalizată, centrala va fi prima de acest tip din Europa.”
    E adevarat ca treaba asta se misca cam greu spre deloc?
    Mamaie, atunci cand simtea ca ceva nu e in regula avea o vorba: ” miroase a… pute rău”.

  2. Până la împlinirea celor 100 de pași mai e destul! S-ar putea să fie un fel de Bechtel, așa că cineva ar trebui să păstreze bine contractul!

  3. Lucrul bine facut .La miliardele de euro defraudate de gasca psd&pnl fara numar ,tunurile din energie ,sanatate(masti),acum mai nou sa vedem studii de fezabilitate de sute de milioane de euro ,banii prostilor de romani tocati miseleste de gastile mafiote .