G4Media.ro

Încă un primar de mare oraș în care se testează mult peste…

Gabriel Pleșa

Încă un primar de mare oraș în care se testează mult peste media națională e revoltat de modul în care se impun restricții: ”Premiem cu multă relaxare judeţele care nu testează populaţia”

Primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, cere autorităţilor reanalizarea modului în care se impun restricţiile pentru limitarea răspândirii virusului SARS-COV-2, astfel încât să fie luat în calcul şi numărul de teste efectuate. Și Emil Boc, primarul Clujului, ceruse în urmă cu două zile o soluție similară, ambii edili fiind revoltați că actualul algoritm premiază practic județele și localitățile unde se fac puține teste, în timp ce în orașele Alba și Cluj se testează mult peste medie.

Primarul din Alba Iulia cere ca în localităţile în care se realizează un număr mare de teste, scenariul roşu să fie impus de la incidenţa de 5 la mie, nu de la 3 la mie, cât este în prezent, potrivit Agerpres.

„Am ajuns în situaţia hilară în care ‘premiem’ cu multă relaxare judeţele care nu testează populaţia şi ţinem în scenarii roşii judeţele în care autorităţile îşi fac treaba şi testează masiv. Alba Iulia, oraş în care autorităţile sanitare au înţeles că prin testarea în masă se poate limita răspândirea acestui virus, este aproape mereu în scenariul roşu. Şi asta pentru că autorităţile sanitare îşi fac treaba, iar cetăţenii sunt responsabili şi aleg să se testeze la primele semne de boală. În loc să se analizeze toate aceste date cu luciditate şi să se introducă în analiză şi numărul de teste, Alba Iulia este ţinută mereu cu sabia carantinării deasupra capului şi într-un scenariu roşu continuu care nu este calculat cu aceleaşi unităţi de măsură în întreaga ţară”, afirmă Pleşa într-un comunicat de presă transmis sâmbătă.

El susţine că impactul asupra afacerilor locale, în special cele din turism şi alimentaţie publică, este dezastruos şi afectează câteva mii de oameni. „Sunt mici antreprenori, angajaţi din industria HoReCa şi familiile lor”, spune Gabriel Pleşa.

Edilul a menţionat că a avut mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai industriei HoReCa, concluzia fiind că oamenii sunt „sufocaţi” de criza generată de pandemie şi mulţi au datorii acumulate sau sunt chiar în situaţia de a-şi închide afacerea.

Joi, Emil Boc, primarul Clujului, a criticat și el modul în care se calculează incidenta cazurilor de coronavirus, una care ține municipiul Cluj-Napoca în scenariul roșu, adică cu restaurantele, cafenelele, instituțiile de cultură etc, închise, și cu majoritatea elevilor obligați să stea departe de școli.

”Pur și simplu incorectitudinea criteriilor de la nivel național omoară economia Clujului. Acum o spun cu responsabilitate maximă. Am atras atenția de atâtea ori, dar din nefericire nimic nu se întâmplă. Acum am ajuns cu cuțitul la os. Pur și simplu sectoare importante ale economiei clujene sunt puse la pământ datorită faptului că nu se ponderează rata de incidență cu numărul de teste. Încă o dată și a suta mia oară spun că nu e tot una să calculezi o rată de incidență la 2.000 de teste, sau să calculezi la 300 de teste, cum fac alții. De asemenea, dăm o lovitură copiilor din clasele a opta și a douăsprezecea, care la Cluj nu pot merge la școală, sunt din ani terminali și e destinul lor în joc, pentru că din nou aceste criterii nu ponderează cu numărul de teste. Corect ar fi să se calculeze rata de incidență din numărul de teste care se fac. Acum am ajuns victima propriului succes, prin faptul că la Cluj sunt oameni mai bine înstăriți financiar și merg și își fac teste. Eu am fost susținătorul testării. Testarea și respectarea regulilor sunt soluția ideală de a ieși din această pandemie, dar, să aplici mecanic niște indici fără să ții cont că în unele părți se testează, mai puțin mi se pare greșit”, a declarat Emil Boc. (Foto: Gabriel Pleșa / USR)

  • Citește și:

Emil Boc: „Economia Clujului e pusă la pământ. Experții în sănătate trăiesc cu capul în nori”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Hhhhh

  2. de ce facetzi teste ?

    • pentru ca cetatenii solicita teste mult mai mult decat altii din tara.

    • Cine are bani de aruncat (mai ales acum, ca nu mai sunt petreceri cu manisti), arunca degeaba in dreapta si in stânga.
      Un test pozitiv nu-ți garantează un tratament corect. Tot intoxicatia cu paracetamol e soluția „salvatoare”, conform eroilor din prima linie

  3. Soluție pentru scenariu verde permanent. Testăm doar pacienții de pe aparate. Numai la români se poate asa.

  4. Are perfecta dreptate, același lucruri și pentru Cluj Napoca și Timișoara. Multe teste=închiderea HORECA.

    • Multe teste, infectari mai putine, decese mai putine. Cred ca daca ar fi cineva din familia ta vs. Horeca, ai alege corect.

      Horeca ar trebui sa primeasca despagubiri… Faptul ca sustine „deschiderea, deschiderea, deschiderea”, trecand peste consecinte, spune multe despre Horeca. Vietile oamenilor nu prea conteaza pentru ei.

  5. Și, vor să moară și capra vecinului? Sunt penibili.

    • Vor sa fie luate in considerare nr de teste totale si procentul de pozitivare. Si schimbate pragurile scenariilor rosii corespunzator.

      Adica criterii obiective.
      Noroc bun insa, peneleu nu are nici un interes sa se intample asta pentru ca ar trebui sa inchida Bucurestiul si jumatate din tara. E mai ieftin dpdv economic minciuna decat un lockdown. Se plateste in vieti si spitale pline.

  6. Care va sa zica si-n Republica Ploiesti sunt mânarite datele!
    Ca nu se testează!
    Si uite asa un judet puternic urbanizat e in coada clasamentului la infectari!
    Sub Caras, Bistrița, Olt!
    Rasuplansu cu DSP!

  7. Trebuie să-i dăm premiul Gîgă băiatului ăsta pentru că deși a înțeles că prin testare masivă se limitează răspândirea acestui virus totuși nu reușește să iasă din scenariul roșu.
    Trebuie să recunosc, ăștia cu testarea masivă… nu, iar era să zic ceva urît.

  8. Imi ”place” cum pune Boc problema: clujenii sunt mai bogati, deci isi permit sa-si faca teste, deci stiu ca au X bolnavi. In orasul nustiucare, oamenii sunt mai saraci, nu-si permit un test, nici macar un sfert de test, deci orasul de poveste stie ca are Y bolnavi. Cu rezultatul Y <<X.
    Unde este nedreptatea? Ca de obicei, in Romania traieste cine poate, vaccinul este prea scump pentru unii si floare la ureche pentru altii. Dar virusului nu-i pasa! Daca cifra X este mai exacta, fii bucuros ca stii. Iar Clujul nu este mai defavorizat decat alte orase mari si bogate din Europa. Daca nu vreti sa va mutati la Stockholm. Dar nu cred ca va convine, acolo politica de stat este si mai disciplinata in privinta vaccinului si a epdemiei.