Încă un verdict definitiv de condamnare anulat în cale extraordinară de atac la Înalta Curte: achitări pe linie în dosarul privind vânzarea la subpreţ a hotelului Astoria de lângă Gara de Nord
Un complet al Înaltei Curţi – format din judecătorii Andrei Claudiu Rus, Maricela Cobzariu şi Dan Enescu – a admis recursul în casaţie înaintat de inculpaţii din dosarul Astoria şi a dispus achitări pe linie, potrivit deciziei instanţei. Judecătorii au anulat şi măsurile de recuperare a prejudiciului de 1,5 milioane de euro.
În acest caz, pe 17 decembrie 2020, fosta directoare generală a Societății Feroviare de Turism (SFT) – CFR SA, Luminița Laura Gliga, a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. În 2018, la Curtea de Apel București (CAB), femeia primise 5 ani de detenție cu executare.
Fostul director adjunct al SFT – CFR SA, Cosmin Adrian Udor, a scăpat de pedeapsă întrucât a intervenit prescripția faptelor de abuz în serviciu în cazul lui. La Curtea de Apel București, Udor primise 6 ani de detenție cu executare.
Executorul judecătoresc Bogdan Dumitrache a fost achitat pentru stabilirea unei valori diminuate cu ocazia executării silite, deși la CAB primise tot 5 ani cu executare.
În decembrie 2020, instanța o obligase pe fosta directoare și la plata unui prejudiciu de aproape 1,5 milioane de euro. Recuperarea restului de prejudiciu constatat de DNA, până la suma de 2,7 milioane de euro, fusese lăsată nesoluționată de instanță.
Sentința definitivă din 17 decembrie 2020 fusese luată de completul „negru” al ÎCCJ format din judecătorii Florentina Dragomir, Ioana Alina Ilie și Ionuț Matei. E același complet care a condamnat lotul Truică-Paul al României.
Între timp, judecătorii Florentina Dragomir și Ionuț Matei s-au pensionat, iar avocatul Robert Roşu de la Ţuca Zbârcea şi Asociaţii, aruncat de ei după gratii, a fost eliberat din penitenciar, tot ca urmare a admiterii unui recurs în casaţie.
Context. Potrivit unei investigații realizate în 2009 de jurnalistul Cosmin Savu de la emisiunea ”România, te iubesc” a Pro TV, hotelul Astoria de lângă Gara de Nord, care valora pe piaţa liberă milioane de euro, a fost vândut în urma unei executari silite pentru recuperarea unei datorii de doar 7.000 de euro (cu penalităţi, peste 40.000 de euro). Potrivit DNA, hotelul valora peste 3,3 milioane de euro şi a fost vândut doar cu 1,8 milioane de euro.
Hotelul Astoria a aparţinut ceferiştilor 56 de ani. Era locul unde se cazau călătorii aflaţi în tranzit în Bucureşti, iar afacerile aici ar fi trebuit să meargă strună. Asta până în 2007. A fost anul în care societatea a angajat o firmă de avocatură, “Sfârâială şi Asociaţii”, să o reprezinte în diverse procese.
Avocaţii n-au fost plătiţi, deşi existau bani în cont, iar aceştia au cerut executarea silită a companiei pentru recuperarea unei datorii de 7.000 de euro. Cu penalităţi, datoria a ajuns la peste 40.000 de euro. Practic, cei care ar fi trebuit să-i apere pe ceferişti s-au întors împotriva lor şi au scos la licitaţie hotelul pentru doar 1,8 milioane de euro. (Sursa Foto: mapio.net)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii