Încălzirea globală permite Italiei să îşi majoreze producţia de mango
Cultivarea de mango în Italia devine din ce în ce mai răspândită pe măsură ce temperaturile ridicate şi perspectiva unor profituri ridicate îi determină pe numeroşi fermieri să renunţe la culturile tradiţionale în favoarea fructelor exotice, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Potrivit datelor furnizate de sindicatul Coldiretti, în acest an culturile de mango din Italia se întindeau pe o suprafaţă de 1.200 de hectare, comparativ cu 500 de hectare în 2019 şi doar 10 hectare în anul 2004.
„Producţia fructelor tropicale în Italia, stimulată de schimbările climatice, va modifica în mod profund comportamentul consumatorilor şi alegerile de investiţii ale firmelor din sectorul agricol în următorii ani”, subliniază sindicatul Coldiretti.
Chiar dacă mici ferme de fructe tropicale există de mai multe decenii pe insula Sicilia, cultivarea acestor fructe tropicale a început să se extindă rapid şi în alte regiuni din sudul Italiei, precum Puglia şi Calabria.
Fermierul Francesco Bilardi din Reggio Calabria a început să cultive mango, avocado şi fructul pasiunii în 2020, alături de arborele de annona, care în mod obişnuit creşte în zona Strâmtorii Messina. „Citricele sunt tradiţia noastră dar şi acestea au fost odată o inovaţie” spune Bilardi, care se ocupă de fermă împreună cu cei doi fraţi ai săi. „Pentru noi este important să ne păstrăm tradiţiile în timp ce adăugăm unele inovaţii”, a precizat Francesco Bilardi.
În timp ce producţiile de mango, banane şi avocado sunt în creştere, recolta tradiţională de struguri a Italiei este ameninţată în acest an de vremea nefavorabilă şi dăunători, în timp ce producţia de vin este estimată să scadă cu 12%.
Andrea Passanisi, care cultivă avocado şi mango de 17 ani pe pantele vulcanului Etna din Sicilia, avertizează că vremea extremă este o ameninţare şi pentru cultivatorii de fructe tropicale. „Problema cu schimbările climatice sunt sezoanele impredictibile”, spune Andrea Passanisi.
Coordonatorul economic de la sindicatul Coldiretti, Lorenzo Bazzana, a atras atenţia asupra faptului că fructele exotice sunt la fel de vulnerabile ca şi strugurii sau citricele la furtunile, ploile torenţiale şi lungile perioade de secetă care devin din ce în ce mai frecvente. „Produsele tropicale nu sunt un fel de baghetă magică ce permit fermierilor să producă fără riscuri”, a subliniat Lorenzo Bazzana.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank