Încearcă Ucraina să-i asasineze pe Putin și Prigojin? Ce recunoaște un șef al spionajului de la Kiev
Unul dintre șefii spionajului militar de la Kiev a declarat că agenții Kievului încearcă în mod activ să-l omoare pe președintele rus Vladimir Putin, iar liderul de la Kremlin este conștient de acest lucru. Declarația lui Vadim Skibitski, directorul adjunct al Direcției Principale de Informații a Ucrainei, pune într-o lumină nouă incidentul de la începutul lunii mai, când Rusia a susținut că a dejucat un atac al unor drone ucrainene asupra Kremlinului, în ceea ce a numit „o tentativă de asasinat nereușită” împotriva omului forte de la Moscova. Volodimir Zelenski a negat rolul Ucrainei în acel incident, afirmând: „Nu-l atacăm pe Putin sau Moscova.”
Dezvăluiri majore
Numărul doi în cadrul serviciilor de informații militare ucrainene a afirmat că spionii Kievului încearcă în mod activ să-l omoare pe Putin, iar liderul rus este conștient de acest lucru. Într-un interviu pentru publicația germană Welt. Skibitski – care este șeful adjunct al Direcției Principale de Informații a Ucrainei – a recunoscut eforturile Kievului in acest sens, descriind asasinarea liderului de la Moscova drept o prioritate de vârf.
„Putin observă că ne apropiem din ce în ce mai mult de el, dar îi este frică și să nu fie ucis de propriul său popor,” a spus Skibitski.
Vorbind despre lista Ucrainei cu țintele principale de eliminat, adjunctul informațiilor militare de la Kiev a precizat că Putin este numărul unu „pentru că el coordonează și decide ce se întâmplă.”
„Dar în cele din urmă, fiecare va trebui să răspundă pentru acțiunile lor. Șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, și ministrul Apărării, Serghei Șoigu, au planificat atacul și acum nu se mai pot întoarce,” a precizat Skibitski.
„Mulți oameni din Rusia susțin încă această ‘operațiune specială’ (așa cum este cunoscut atacul împotriva Ucrainei de catre Moscova), dar datorită rețelelor sociale și verificărilor telefonice, știm că atât de mulți ruși au murit acum, încât îi sperie pe oameni,” a spus el.
Șeful adjunct al Direcției Principale de Informații a Ucrainei a declarat că planuri similare de asasinat sunt în lucru pentru fondatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, ai cărui mercenari au fost acuzați de crime de război împotriva trupelor ucrainene. (Grupul fondat de milionarul Evgheni Prigojin, un apropiat al președintelui Putin, joacă în prezent un rol cheie în luptele din Ucraina, după ce, de-a lungul anilor, s-a implicat în Siria, Republica Centrafricană, Libia sau Mali. În Ucraina, unitatea Wagner este acuzată că a folosit tactica atacurilor în valuri pentru a copleși pozițiile din prima linie ale ucrainienilor, utilizând recruți – mulți dintre ei foști deținuți – drept „carne de tun.” Forțele Wagner sunt, de asemenea, acuzate că au comis violuri, au torturat și masacrat civili în localitatea ucraineană Bucea în martie 2022).
„Prioritatea noastră este să eliminăm comandantul unității care ordonă oamenilor săi să atace,” a spus el. Întrebat despre „relația” Kievului cu Prigojin, Skibitsky a afirmat răspicat: „Încercăm să-l omorâm.”
Întrebat în cadrul aceluiași interviu dacă propagandiștii, oligarhii și civilii ruși ar fi, de asemenea, considerați ținte valide pentru agenții Kievului, Skibitsy a răspuns: „Suntem în război și aceștia sunt dușmanii noștri. Dacă o personalitate importantă fabrică și finanțează arme pentru (Rusia), atunci eliminarea sa ar salva viețile multor civili… Conform convențiilor internaționale, acesta este un obiectiv legitim.”
Această ultimă declarație confirmă afirmațiile făcute anterior de generalul-maior Kyrylo Budanov, șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, care a recunoscut că agenții săi au asasinat propagandiști de la Kremlin în cele 15 luni de când Rusia a lansat invazia împotriva vecinului său din vest, la 24 februarie 2022.
„Am vizat deja cu succes destul de mulți oameni. Au existat cazuri bine mediatizate despre care știe toată lumea, datorită acoperirii media,” a spus Budanov recent, după ce a fost întrebat dacă serviciile de securitate ucrainene au ucis propagandiști ruși.
În acest context, The Times a scris că mai multe personalități influente pro-război ruse au fost ucise sau rănite în urma unor atentate care au avut loc pe teritoriul Rusiei după invazia declanșată în februarie anul trecut.
Astfel, Zahar Prilepin, un cunoscut scriitor naţionalist rus, a fost rănit la începutul lunii mai în explozia unei maşini-capcană în oraşul Nijni Novgorod. O persoană a fost ucisă în atentatul care l-a rănit pe Prilepin și pentru care Rusia a acuzat „protectorii occidentali” ai Kievului, în primul rând Statele Unite.
Un alt atentat care a făcut vâlvă a fost cel care l-a vizat pe Vladlen Tatarski, un blogger militar și acolit al șefului Grupului Wagner. Propagandistul în vârstă de 40 de ani a fost ucis de explozivi ascunși într-o statuie care i-a fost dată într-o cafenea din Sankt Petersburg în timpul unui eveniment pro-război, desfășurat pe 2 aprilie.
Circa 25 persoane au fost rănite în urma exploziei la cafeneaua unde, în weekenduri, se aduna clubul de discuții „Cyber Z Front,” al cărui nume se referă la litera Z pe care Rusia a adoptat-o ca simbol al războiului. Potrivit presei ruse, explozia a avut loc la câteva minute după ce o femeie care s-a prezentat drept Nastya i-a prezentat lui Tatarski un bust pe care a spus că i l-a făcut.
De asemenea, în vara trecută, Darya Dugina – o analistă pro-război pentru canalul de televiziune RT controlat de Moscova – a fost ucisă de o mașină-capcană. (https://www.cbsnews.com/news/daria-dugina-car-explosion-killed-russia-daughter-alexander-dugin/) La momentul respectiv, experții au afirmat că atacul l-ar fi vizat pe tatăl ei, ideologul ultranaționalist Alexander Dugin, despre care se spune că ar avea influență asupra omului forte de la Kremlin, fiind considerat „creierul lui Putin.”
Putin, atacat?
Declarațiile tranșante ale numărului doi în cadrul serviciilor de informații militare ucrainene pun într-o lumină nouă informațiile legate de trentativele recente de asasinat care l-au vizat pe președintele Putin.
La sfârșitul lunii aprilie, publicația germană Bild a susținut că serviciile de securitate ucrainene au încercat să-l elimine pe omul forte de la Kremlin, trimițând o dronă plină cu explozibili pentru a-l ataca pe Putin în timp ce acesta vizita un parc industrial de lângă Moscova.
Iar la începutul lunii mai, în cel mai îndrăzneț atac de acest fel, cel puțin două drone au fost interceptate deasupra Kremlinului, în ceea ce Rusia a numit „o tentativă de asasinat nereușită” împotriva liderului de la Moscova și promițând represalii pentru actul „terorist.”
PBS a scris la momentul respectiv că nu a existat o verificare independentă a presupusului atac împotriva liderului de la Moscova, despre care autoritățile ruse au spus că a avut loc în cursul nopții de 2 spre 3 mai, dar nu au prezentat dovezi care să-l susțină. Jurnaliștii americani au citat experți care au pus sub semnul întrebării motivul pentru care Kremlinul a avut nevoie de câteva ore pentru a raporta incidentul și de ce au apărut și videoclipuri cu acest incident mai târziu în cursul zilei.
Un videoclip postat pe un canal local de știri Telegram din Moscova, filmat dintr-o locație aflată peste râu, în fața Kremlinului, pare să fi arătat fum care se ridica peste clădiri. PBS a scris că nu a fost posibil să se stabilească veridicitatea filmării. Potrivit textului care a însoțit filmarea, locuitorii unui bloc de apartamente din apropiere au raportat că au auzit bubuituri și au văzut fum în jurul orei 2:30 a.m, în noaptea de 2 spre 3 mai.
Un alt videoclip difuzat pe rețelele de socializare, care pare să fi fost filmat din partea opusă a Pieței Roșii, pare să arate momentul în care o dronă explodează într-un fulger de foc deasupra acoperișului Palatului Senatului din Kremlin, lângă un catarg unde se înalță tricolorul rusesc. Resturile aparatului se văd căzând pe acoperiș. Verificarea independentă a acestei înregistrări video nu a fost nici ea posibilă.
Kremlinul a spus că forțele militare și de securitate ruse au oprit dronele înainte ca acestea să poată lovi. Nimeni nu a fost rănit în atacuri, a adăugat Moscova. Site-ul oficial al președenției ruse a precizat că resturile de la drone au căzut pe terenul Kremlinului fără să provoace stricăciuni.
Rusia a susținut că dronele ar fi fost trimise de ucrainieni, numind incidentul o tentativă de asasinat nereușită împotriva președintelui Putin, care nu se afla la Kremlin în acel moment, ci la reședința sa Novo-Ogaryovo din afara Moscovei, a declarat purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, citat de agenția de presă RIA Novosti.Peskov a afirmat că atacul a fost planificat pentru a perturba Ziua Victoriei, pe care Rusia o sărbătorește anual în Piața Roșie pe 9 mai pentru a comemora înfrângerea Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial. Drept răzbunare, figuri pro-Kremlin au cerut asasinarea liderilor de la Kiev.
Comentând pe marginea incidentului, președintele Volodimir Zelenski a negat la momentul acela orice rol al Ucrainei în atac afirmând: „Nu-l atacăm pe Putin sau Moscova. Luptăm pe teritoriul nostru. Ne apărăm satele și orașele.” Iar consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak a spus și el că informațiile privind atacul ar putea oferi Rusiei un pretext „să justifice lovituri masive asupra orașelor ucrainene, asupra populației civile, asupra infrastructurii.”
Oficialii americani de informații au analizat, de asemenea, afirmațiile rusești, exprimându-și scepticismul cu privire la acuzațiile venite de la Moscova și sugerând mai degrabă că ar fi fost vorba de o operațiune de tip „false flag” a Rusiei pentru a justifica un eventual atac lansat de forțele sale împotriva Ucrainei. (Miercuri însă, într-o schimbare radicală de atitudine, surse de la Washington au spus ca recentul atac cu drone de la Kremlin a fost probabil orchestrat de una dintre unitățile militare speciale sau de informații ale Ucrainei.
Opinia a fost împărtășită de majoritatea experților occidentali, cu câteva excepții. Referindu-se la posibilitatea ca tentativa de asasinat a lui Putin să fi fost reală, James Nixey, directorul programului pentru Rusia și Eurasia la grupul de reflecție Chatham House, a afirmat că incidentul a fost „încă o încălcare șocantă a securității din partea statului rus.”
Țintă legitimă?
Discuțiile despre posibila asasinare a președintelui Putin nu sunt noi. De exemplu, activiști anti-Rusia și foști parlamentari ruși care se opun liderului de la Kremlin s-au reunit în Polonia în noiembrie trecut pentru a discuta cum ar arăta îndepărtarea lui Putin de la putere în contextul războiului pe care l-a declanșat împotriva Ucrainei. (https://www.thedailybeast.com/russian-enemies-of-kremlin-meet-in-poland-to-plot-violent-elimination-of-vladimir-putin)
Unele dintre scenariile discutate în cadrul întâlnirii puse la cale de Ilya Ponomarev – fost membru al Dumei de Stat și singurul parlamentar rus care a votat împotriva anexării Crimeei în 2014 – a inclus declanșarea unui război civil în Rusia, revoluție populară și asasinarea lui Putin, potrivit Gazeta Wyborcza.
O luptă de gherilă ar putea fi singura modalitate de a-l doborî pe Putin, a spus activistul de opoziție Viacheslav Maltsev. „Scopul principal este să-l eliminăm fizic pe Putin,” a spus Maltsev.
„Lupta împotriva teroriştilor necesită metodele teroriştilor,” a declarat un alt politician prezent la întâlnire.
Cat privește poziția americanilor față de posibila asasinare a liderului de la Moscova, Administrația de la Washington s-a opus constant acestei idei. Politica oficială a Casei Albe interzice asasinarea liderilor străini.
Cu toate acestea, voci de peste ocean nu au ezitat să afirme că președintele Putin ar reprezenta o țintă legitimă. Imediat după începtul invaziei împotriva Ucrainei, în februarie 2022, senatorul republican Lindsey Grahamn a spus referindu-se la posibila asasinare a liderului de la Moscova: „Există un Brutus în Rusia? Există un colonel Stauffenberg mai de succes în armata rusă (colonelul Claus von Stauffenberg, ofițerul din Wehrmacht care a încercat să-l asasineze pe Adolf Hitler cu o bombă ascunsă într-o geantă, în 1944)? Singurul mod în care se termină (războiul) este ca cineva din Rusia să-l elimine pe individul ăsta.”
Imediat după incidentul cu drone de la Moscova, de la începutul lunii mai, un analist de la grupul think tank American Exterprise Institute (AEI) a afirmat, referindu-se la Putin că acesta „nu merită nicio simpatie. La urma urmei, și-a început blitzkrieg-ul eșuat cu încercări de a-l ucide pe Volodimir Zelenski și de a decapita conducerea ucraineană.Nici asasinarea liderilor lumii nu este neapărat ilegală. Într-adevăr, ea ar putea fi morală dacă atacarea comandantului șef responsabil de agresiune ar putea preveni vărsări de sânge mult mai mari.”
În opinia expertului AEI, atacul cu drone „este un lucru bun. În timp ce Casa Albă a încercat să limiteze conflictul și distrugerea care îl însoțește în Ucraina, instinctele președintelui Joe Biden și ale consilierului pentru securitate națională, Jake Sullivan, sunt greșite. Cea mai bună modalitate de a descuraja agresiunea este de a-i determina pe dictatorii responsabili să plătească un preț personal acasă. Lovind în inima Moscovei, cei din spatele atacului cu drone îi semnalează nu numai lui Putin că poate alerga, dar că nu se poate ascunde, ci și președintelui chinez Xi Jinping: Dacă lovește Taiwanul, ar trebui să se aștepte să se confrunte cu represalii chiar la Beijing. Poate că președintele turc Recep Tayyip Erdogan ar fi mai puțin dispus să bombardeze kurzii sirieni și irakieni dacă aceștia ar avea drone capabile să ajungă la palatul său din Ankara.”
La rândul lor, foști membri seniori ai comunității de informații din SUA au afirmat că înlăturarea lui Putin de la putere poate fi violentă și poate veni dintr-o dată.
„Nimeni nu va întreba: Hei Vladimir, vrei să pleci? Nu. Va fi un ciocan nenorocit în cap și el va muri. Sau este timpul să mergem la sanatoriu,” a declarat Daniel Hoffman, fost șef al stației CIA din Moscova. „Îl elimină pentru asta. Asta vor face.”
Opinia că Putin va fi ucis în cele din urmă de propriul său cerc interior de aliați apropiați a fost exprimată și de președintele ucrainean Zelenski. Într-un comentariu făcut pentru documentarul Year, care a fost lansat în februarie 2023, pentru a coincide cu aniversarea unui an de la invadarea Ucrainei de către Rusia, liderul de la Kiev a prezis că va veni în cele din urmă un moment de „fragilitate” în conducerea lui Putin, ceea ce îi va determina pe aliații săi să acționeze împotriva lui.
„Cu siguranță va fi un moment în care fragilitatea regimului lui Putin se va simți în Rusia,” a spus Zelenski. „Atunci carnivorii vor mânca carnivorul. Este foarte important și vor avea nevoie de un motiv pentru a justifica acest lucru. Își vor aminti cuvintele lui Komarov, ale lui Zelenski… Își vor aminti. Vor găsi un motiv pentru a-l ucide pe ucigaș. Va funcționa? Da. Când? Nu știu.”
Surse: Welt, PBS, The Daily Beast, New York Times, Newsweek, CTV News, CBS News, Politico
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank