Încearcă Wagner să recruteze veterani din US Army ca să lupte în Ucraina? Ce riscă americanii care se alătură „războinicilor Rusiei”
Grupul Wagner, temuta companie militară privată din Rusia, acuzată de crime de război și desemnată drept „organizație criminală transnațională” de către Statele Unite, ar încerca să recruteze veterani americani ca mercenari pentru a lupta în Ucraina, cred analiștii, referindu-se la apariția unui videoclip ce pare că este o reclamă de recrutare a organizației care face apel la foștii soldați din armata SUA. Nu este clar dacă videoclipul, care a fost distribuit recent pe rețelele de socializare, a fost produs de Wagner sau de altcineva, însă analiștii atrag atenția asupra riscurilor la care se expun veteranii americani dacă încearcă să se alăture grupării paramilitare conduse de Evgheni Prigojin.
Un clip de recrutare
Setat pe o coloană sonoră techno, videoclipul prezintă filmări cu membri ai armatei americane, în special pușcași marini, care se antrenează sau sunt angrenați în lupte. Potrivit paginii militare Task & Purpose, cel care a realizat videoclipul a folosit imagini direct din „Toward the Sound of Chaos,” o reclamă de recrutare a US Marine Corps din 2012.
Un narator cu un accent rusesc puternic se adresează veteranilor americani: „Ai fost un erou pentru țara ta, oferindu-ți cei mai buni ani armatei… Ai visat să înfrângi răul și să faci America din nou mare… Dar, în realitate, ai servit la distrugerea națiunilor și la moartea civililor, totul pentru voința familiilor aventuriere care credeau că sunt zei pământeni.”
După ce inserează câteva imagini din timpul atacului împotriva Capitoliului din 6 ianuarie 2021, videoclipul folosește o scenă din filmul „The Patriot” cu Mel Gibson, în timp ce vocea din fundal explică cum Statele Unite nu mai sunt țara la care au visat părinții fondatori. În schimb, susține videoclipul, America a devenit „epicentrul răului care distruge întreaga lume.”
După ce prezintă o fotografie cu naziști care mărșăluiesc cu torțe în forma unei svastici juxtapuse cu steagul Regimentului Azov din Ucraina – unitate care a fost acuzată de legături cu neo-naziștii -, naratorul spune că singura țară care luptă împotriva acestui rău este Rusia.
Videoclipul îl îndeamnă apoi pe orice american care este un „patriot adevărat al viitoarei Americi mărețe” să „se alăture rândurilor războinicilor Rusiei,” în timp ce în imagini este prezentat liderul grupării, Evgheni Prigojin, precum și insigna pe care mercenarii Wagner o poartă.
Filmul se termină cu avertismentul că, în cele din urmă, „poate fi prea târziu pentru a învinge răul,” arătând o scenă din filmul „Terminator 2: Judgment Day,” în care o explozie nucleară distruge Los Angeles.
Task & Purpose a precizat că oficialii din guvernul SUA nu au comentat când au fost întrebați dacă Wagner încearcă să recruteze veterani americani.
„Suntem la curent cu videoclipul, dar nu avem nimic suplimentar de oferit în acest moment,” a declarat locotenent-colonelul Garron Garn, un purtător de cuvânt al Pentagonului.
Garn, care face parte din US Marine Corps, a cerut ziariștilor să se adreseze Departamentului de Stat, care a sancționat persoane și entități legate de Wagner și Prigojin. Potrivit paginii militare, nici Departamentul de Stat, nici Consiliul Național de Securitate nu au oferit comentarii legate de apariția videoclipului de recrutare.
Produs de Wagner sau FSB?
Experții citați de Task & Purpose au declarat că videoclipul arată ca un film produs de Wagner, dar nu l-au văzut postat pe niciun site web sau cont de rețele sociale deținute sau legate de compania militară privată.
„Nu știu dacă este 100% autentic – într-un sens în care a fost creat de Wagner – sau nu,” a afirmat Sergei Sukhankin, un bursier al think tank-ului Jamestown Foundation din Washington D.C., care a cercetat companiile militare private din Rusia. „Dar având în vedere implicarea anterioară a lui Prigojin în operațiunile cibernetice, nu aș exclude acest lucru.”
O altă variantă este aceea ca videoclipul să fi fost produs de FSB, agenția de securitate internă a Rusiei, care a devenit foarte preocupată de influența tot mai mare a lui Prigojin, a declarat Olga Lautman, expert în Rusia și Ucraina, care lucrează cu Center for European Policy Analysis din Washington D.C. și cu The Institute for European Integrity din Bruxelles.
Lautman a spus că FSB ar putea încerca să-l discrediteze pe Prigojin. Ea a menționat că singurul mijloc de presă rusesc care a relatat despre videoclip a fost Moskovskij Komsomolets, publicație apropiată de FSB.
Mai mult, articolul de știri a menționat că guvernul SUA a desemnat Grupul Wagner drept organizație criminală transnațională fără a apăra compania, a spus Lautman.
„Ei fac același lucru cu diverse alte organizații teroriste,” a precizat experta. „Când scriu că cineva a spus ceva de la talibani sau ISIS, ei pun întotdeauna un memento că aceasta este o organizație teroristă. În acest caz, doar ca să menționeze videoclipul; dacă l-ar folosi doar pentru propagandă, atunci articolul ar avea un ton diferit, cum ar fi: O, uitați-vă, vom avea americani care luptă pentru Wagner – fără a aminti că grupul este desemnat drept TCO (transnational criminal organization sau organizație criminală transnațională).”
Autenticitatea videoclipului pare însă reală. Potrivit Middle East Media Research Institute (MEMRI), o organizație din Washington D.C. fondată de foști agenți secreți israelieni, filmul de recrutare a fost postat pe canalul de Telegram @Belyshum, dar și pe alte rețele de socializare.
O opinie împărtășită și de Jason Blazakis, de la Institutul de Studii Internaționale Middlebury din Monterey (California), care crede că este foarte probabil ca Grupul Wagner sau vreun asociat al organizației paramilitare să fi produs videoclipul care vizează veteranii militari americani.
„Videoclipul se potrivește cu producțiile high-end pe care grupul le-a produs în trecut; este, de asemenea, o piesă de propagandă destinată publicului american – și știm că aceasta este o tactică comună a lui Prigojin, care datează de la alegerile din 2016,” a declarat Blazakis, directorul Center on Terrorism, Extremism, and Counterterrorism de la institutul din California. (Reamintim că Prigojin a fost unul dintre cei 13 ruși care au fost inculpați de un mare juriu în februarie 2018, fiind acuzați că ar fi răspândit dezinforări în timpul alegerilor prezidențiale din 2016 din SUA. Procurorii au susținut că compania lui Prigojin, Concord Management and Consulting, a finanțat o fabrică de troli din Rusia – https://www.justice.gov/opa/pr/grand-jury-indicts-thirteen-russian-individuals-and-three-russian-companies-scheme-interfere).
De ce sunt vizați americanii
Unul dintre motivele pentru care Wagner ar putea încerca să recruteze veterani americani este că grupul rămâne fără oameni, a declarat Molly Dunigan, analistă la RAND Corporation. Aceasta a afirmat că până la 50.000 de mercenari Wagner ar putea lupta în prezent în Ucraina. Aceasta este o creștere majoră față de conflictele din trecut, după ce, de exemplu, Wagner a atins la un moment dat un vârf de aproximativ 5.000 de mercenari în Siria.
Deși înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, Wagner a reușit să recruteze ucraineni, moldoveni și sârbi, recruții din aceste țări au fost mai puțin probabil să se alăture companiei după începutul războiului, a spus experta. „Ei recrutează pe scară largă și la întâmplare din întreaga populație rusă. Vedeți aceste rapoarte despre ei recrutând printre închisorile de acolo. În cele din urmă, vor rămâne fără oameni.”
„Dacă încearcă să recruteze veterani americani, acest lucru are mai multe implicații,” a explicat Dunigan. „Primul este: care este background-ul veteranilor? Dacă (americanii) au vreun fel de pregătire pentru forțele speciale, rușii ar putea de fapt să învețe și să fure arta operațională a forțelor speciale americane de la ei și, cu siguranță, i-ar trata probabil ca pe carne de tun.”
„Dar, dacă vor atrage veterani americani care sunt mai puțin calificați, nu aș fi surprinsă dacă și aceștia sunt tratați ca și carne de tun,” a spus analista.
Riscuri mari
Experții au atras atenția și în legătură cu riscurile la care se expun veteranii americani care ar fi tentați să se alăture grupului condus de Prigojin. Orice american care va ajunge mercenar pentru Wagner ar risca consecințe legale grave pentru ei și familiile lor, a declarat Adam Pearlman, avocat la Lexpat Global Services, o firmă internațională de avocatură.
„Pentru început, Departamentul Trezoreriei a desemnat Wagner ca TCO nu doar o dată, ci de trei ori,” a afirmat Pearlman. „Aceasta indică un apetit pragmatic de a se asigura că sancțiunile se potrivesc cu realitățile situației de pe teren. Încălcarea unora dintre aceste sancțiuni poate ajunge până la 1 milion de dolari și 20 de ani de închisoare.”
Autoritățile pot, de asemenea, confisca bunurile oricărei persoane care încalcă aceste sancțiuni, ceea ce ar lăsa familiile lor în dificultate economică, a adăugat avocatul.
Pearlman a reamintit că un grup bipartizan de congresmeni americani a introdus o legislație care ar desemna Wagner drept Foreign Terrorist Organization sau FTO (organizație teroristă străină). De aceea a lucra pentru o astfel de organizație teroristă sau a oferi alt sprijin unei astfel de organizații este o crimă federală care poate atrage o pedeapsă de 20 de ani de închisoare – sau o condamnare pe viață dacă cineva moare ca urmare a acestei încălcări a legii.
Deoarece Ucraina a scos în afara legii mercenarii, americanii care luptă pentru Wagner ar putea fi, de asemenea, urmăriți în baza legii ucrainene, a spus Pearlman. (În acest context, trebuie menționat că Ucraina a deschis un dosar penal împotriva lui Prigojin, șefului Grupului Wagner. Kievul îl acuză pe cel cunoscut sub numele de „bucătarul lui Putin” că este direct responsabil pentru mii de crime de război și invadarea integrității teritoriale a Ucrainei. Guvernul ucrainean s-a angajat, de asemenea, să depisteze și să urmărească penal orice luptător al grupului care încearcă să fugă în străinătate).
Dacă veteranii americani se alătură Grupului Wagner, ei și-ar putea pierde beneficiile, precum și cetățenia americană, a menționat și Chad Lennon, avocat militar la firma de avocatură Tully Rinckey.
„Dacă un veteran părăsește țara – sau dacă un cetățean o face – și susține armata unei alte țări și primește beneficii, acea persoană ar putea pierde beneficiile care i-au fost oferite de această țară,” a spus Lennon. „Dacă te uiți la cineva care are, să zicem, o pensie militară, acea persoană ar putea pierde pensia respectivă; ea ar putea pierde orice beneficii oferite de VA (Departamentul pentru Veterani) dacă se aliază cu o altă țară alăturându-se armatei acesteia.”
Chiar dacă veteranii care luptă pentru Ucraina s-ar putea confrunta cu aceleași riscuri legale, americanii care se alătură lui Wagner sunt mai susceptibili de a fi urmăriți penal, deoarece guvernul Statelor Unite consideră Rusia ca un adversar, în timp ce Ucraina este privită ca un partener.
Pedepsiți de Washington
La mijlocul lunii ianuarie, Statele Unite au desemnat gruparea Wagner drept „organizație criminală transnațională,” sporind astfel presiunea asupra armatei de mercenari care luptă în Ucraina.
Wagner este „o organizație criminală care continuă să comită atrocități pe scară largă și încălcări ale drepturilor omului,” a declarat la momentul respectiv purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby.
De asemenea, Trezoreria americană a impus noi sancțiuni împotriva grupului și a aliaților săi la nivel mondial. „Aceste acțiuni recunosc amenințarea transcontinentală pe care o reprezintă Wagner, inclusiv prin modelul său continuu de activitate criminală gravă,” a afirmat Kirby.
Împreună cu noile sancțiuni, SUA au publicat fotografii recent declasificate ale unor vagoane rusești care au călătorit din Rusia în Coreea de Nord și înapoi în noiembrie, în ceea ce SUA consideră că a fost livrarea inițială de rachete și rachete de infanterie pentru a fi folosite de Grupul Wagner în Ucraina.
Deși SUA nu cred că echipamentul a schimbat dinamica câmpului de luptă, se așteaptă la mai multe livrări de sisteme de armament din Coreea de Nord către Rusia, a declarat Kirby.
În același timp, SUA evaluează că tensiunile dintre Ministerul rus al Apărării și Wagner sunt în creștere, deoarece președintele Putin se bazează din ce în ce mai mult pe Wagner pentru a efectua operațiuni în Ucraina. Există în prezent aproximativ 50.000 de luptători ai Grupului Wagner desfășurați în Ucraina, potrivit lui Kirby, inclusiv 10.000 de angajați pe bază de contract și circa 40.000 de pușcăriași.
„Wagner devine un centru de putere rival pentru armata rusă și alte ministere rusești,” a declarat oficialul american, iar SUA dispun de informații care sugerează că Ministerul rus al Apărării „are rezerve” cu privire la recrutarea masivă a Wagner din închisorile rusești.
Pe de altă parte, Politico a relatat în urmă cu câteva săptămâni că oficialii americani strâng informații legate de activitățile grupului în țări precum Republica Centrafricană, Mali și Belarus, unde Rusia folosește Wagner pentru a combate sentimentul anti-Putin și pentru a apăra interesele guvernului cu trupe și arme.
Grupul Wagner operează în zeci de țări și colaborează cu guvernele în proiecte militare și politice. Statele Unite urmăresc de mult timp activitățile grupului în întreaga lume, în special în țări precum Siria, unde sunt staționate trupe americane.
Dar declarațiile recente ale oficialilor americani subliniază gradul în care administrația este îngrijorată de dependența Rusiei de grupare și de capacitatea Wagner de a influența evenimentele din țările în care SUA și aliații săi au relații comerciale și diplomatice.
Operațiunile Grupului Wagner în Africa se întind în diverse țări, inclusiv în Madagascar și Libia. În ultimii ani, grupul și-a intensificat activitatea și în Republica Centrafricană. Gruparea a înființat birouri în această țară în 2018, stabilind „Casa Rusie” – un centru cultural – în capitala Bangui, a antrenat trupe și a acționat pentru a-l proteja pe președintele Faustin-Archange Touadéra. Grupurile pentru drepturile omului au declarat că Wagner ar putea purta responsabilitatea pentru executarea și torturarea civililor din țara africană.
De asemenea, Wagner a poziționat oameni și la Belgrad și a anunțat că a înființat oficial operațiuni în Serbia la începutul lunii decembrie. De atunci, a lansat operațiuni de influență pentru a contracara „activitatea împotriva regimului Putin a unor elemente din diaspora rusă,” se arată în documentele obținute de Politico.
De partea sa, Ministerul britanic al Apărării a afirmat recent că gruparea controlată de Evgheni Prigojin, a devenit „o componentă-cheie” a campaniei Rusiei în Ucraina, cu circa 50.000 de luptători prezenți pe câmpul de luptă.
Grupul paramilitar s-a înregistrat oficial ca entitate juridică la 27 decembrie, conform Registrului de Stat Unificat din Rusia și și-a declarat activitatea principală drept „consultanță în management.” Înregistrarea urmărește probabil să maximizeze câștigul comercial al lui Prigojin și să legitimeze și mai mult organizația care este din ce în ce mai vizibilă, cred britanicii.
Surse: Task&Purpose, Politico, The Moscow Times, Reuters, Memri
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii