G4Media.ro

Incendii detectate cu inteligența artificială de către pompierii din California/ Până unde…

Sursa foto: © Nemar74 | Dreamstime.com

Incendii detectate cu inteligența artificială de către pompierii din California/ Până unde ajunge AI?

Pompierii din California se folosesc de inteligenţa artificială pentru a ajuta la identificarea incendiilor de vegetaţie, obţinând videoclipuri de la peste 1.000 de camere amplasate strategic în tot statul, într-un aparat care avertizează primii respondenţi când trebuie să se mobilizeze, transmite Reuters, citată de News.ro.

Într-un exemplu de potenţial al programului ALERTCalifornia AI, lansat luna trecută, o cameră video a observat un incendiu care a izbucnit la 3 a.m., ora locală, în Pădurea Naţională Cleveland, la aproximativ 50 de mile (80 km) est de San Diego.

Cu oamenii adormiţi şi întunericul ascunzând fumul, acesta s-ar fi putut răspândi într-un incendiu puternic.

Dar AI a alertat un căpitan de pompieri care a chemat aproximativ 60 de pompieri, inclusiv şapte motoare, două buldozere, două cisterne de apă şi două echipe de mână.

În 45 de minute focul a fost stins, a spus Cal Fire.

Dezvoltată de inginerii de la Universitatea din California San Diego, folosind AI de la DigitalPath, o companie cu sediul în Chico, California, platforma se bazează pe 1.038 de camere instalate de diverse agenţii publice şi utilităţi de energie din întreg statul, fiecare capabilă să se rotească la 360 de grade la comanda operatorilor de la distanţă.

De când programul AI a început pe 10 iulie, Cal Fire a oferit alte exemple de AI care avertizează căpitanii pompierilor cu privire la un incendiu înainte de a fi efectuat un apel la 911, deşi nu avea încă un raport cuprinzător.

Neal Driscoll, profesor de geologie şi geofizică la UCSD şi cercetător principal al ALERTCalifornia, a spus că dimensiunea eşantionului de până acum a fost prea mică pentru a trage concluzii. Cal Fire speră că tehnologia poate servi într-o bună zi drept model pentru alte state şi ţări din întreaga lume, o nevoie subliniată de incendiile neobişnuit de devastatoare din Hawaii, Canada şi Marea Mediterană din acest sezon.

”Se aplică 100% oriunde în lume, mai ales acum că ne confruntăm cu regimuri de incendiu mult mai mari şi mai frecvente şi cu schimbările climatice”, a declarat Suzann Leininger, specialist în informaţii Cal Fire în El Cajon, chiar la est de San Diego.

O parte din munca lui Leininger este de a ajuta aparatul să înveţe. Acesta revizuieşte videoclipurile înregistrate anterior din reţeaua de camere despre ceea ce AI consideră a fi un incendiu, apoi spune aparatului dacă a fost corect, cu un răspuns binar da sau nu.

Numeroase fenomene pot declanşa un răspuns fals pozitiv: nori, praf, chiar şi un camion care evacuează fum.

Cu sute de specialişti care repetă exerciţiul în sus şi în jos în stat, AI a devenit deja mai precisă în doar câteva săptămâni, a spus Driscoll.

Dincolo de reţeaua de camere, platforma colectează cantităţi mari de informaţii suplimentare, inclusiv un studiu aerian pentru a cuantifica vegetaţia care ar alimenta viitoarele incendii şi ar cartografia suprafaţa Pământului, a spus Driscoll.

Avioanele şi dronele colectează, de asemenea, date în infraroşu şi alte lungimi de undă dincolo de capacităţile viziunii umane.

În timpul iernii, platforma este capabilă să măsoare râurile atmosferice şi stratul de zăpadă.

Echipa UCSD captează, de asemenea, date despre urmările incendiilor şi impactul acestora asupra eroziunii, dispersării sedimentelor, calităţii apei şi calităţii solului, a spus Driscoll.

Datele, care sunt disponibile pentru orice companie privată sau cercetător academic, ar putea fi utilizate în cele din urmă pentru a modela comportamentul incendiului şi pentru a îmbunătăţi aplicaţiile AI neprevăzute pentru studiul mediului.

”Suntem într-o climă extremă chiar acum. Aşa că le oferim datele, pentru că această problemă este mai mare decât noi toţi”, a spus Driscoll.

sursa: News.ro, Photo 30728518 © Nemar74 | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Da – aici AI poate ajuta mult. Inclusiv la organizarea interventiilor. Poate analiza obiectiv unde sa se intervina si cum.