G4Media.ro

Incendii devastatoare în California. Mii de oameni au fost nevoiți să își…

sursa foto: Pixabay.com

Incendii devastatoare în California. Mii de oameni au fost nevoiți să își părăsească locuințele

Mii de oameni au fost nevoiţi să îşi părăsească miercuri casele din nordul Californiei, o zonă devastată de multiple incendii care avansează rapid, informează AFP, preluată de Agerpres.

La Vacaville, un oraş de aproximativ 100.000 de locuitori situat între San Francisco şi Sacramento, capitala Californiei, locuitorilor li s-a cerut să îşi părăsească locuinţele în toiul nopţii, în timp ce flăcările alimentate de vânturi puternice devorau zeci de case.

Mulţi au fost treziţi de vecinii sau de pompierii care le băteau disperaţi la uşi şi au plecat pur şi simplu în pijamale. Unii au suferit arsuri în timpul fugii.

Ordine de evacuare au fost emise şi în alte comitate, cum ar fi celebrele regiuni viticole Sonoma şi Napa, unde sute de incendii provocate de fulgere avansau în mod incontrolabil.

Potrivit autorităţilor, incendiile au devastat peste 20.000 de hectare în regiune în ultimele zile.

Un pilot de elicopter care a participat la operaţiunile de stingere a incendiilor din comitatul Fresno, la sud-est de San Francisco, şi-a pierdut viaţa când aparatul său s-a prăbuşit la sol în timp ce încerca să arunce apă peste flăcări.

„În prezent ne luptăm cu 367 de incendii”, a informat guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, care a declarat starea de urgenţă pentru a facilita accesul la fonduri.

„Fulgerul a lovit de 10.849 de ori în California în ultimele 72 de ore, iar statul s-a confruntat cu recorduri mondiale de căldură”, a precizat el.

La nord şi la sud de San Francisco fac ravagii două dintre cele mai mari incendii recenzate de pompieri: SCU Lightning Complex şi LNU Lighning Complex, înglobând multiple incendii izbucnite de luni.

Potrivit Newsom, statele Nevada, Arizona şi Texas vor trimite pompieri pentru a ajuta California.

Între timp, statul se confruntă de o săptămână cu un val de căldură fără precedent. Death Valley a înregistrat duminică o temperatură record de 54,4 grade Celsius, care ar putea deveni, dacă este aprobată, a treia cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată pe Pământ.

Circa 55.000 de persoane au rămas, de asemenea, fără curent electric, potrivit site-ului Poweroutage.us, numeroase instalaţii electrice suferind din cauza supraîncălzirii.

Mai multe incendii au fost înregistrate şi în Colorado, unde vremea caldă şi uscată a alimentat flăcările.

Incendiile au devenit mai frecvente şi mai extinse în California în ultimii ani, în parte din cauza schimbărilor climatice.

Cel mai grav incendiu din istoria Californiei, supranumit Camp Fire, a avut loc în noiembrie 2018 în nordul statului şi a făcut 86 de victime.

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...