G4Media.ro

Incendiile de vegetație distrug bugetul omenirii alocat pentru a limita încălzirea globală,…

Sursa foto: © Nemar74 | Dreamstime.com

Incendiile de vegetație distrug bugetul omenirii alocat pentru a limita încălzirea globală, arată un studiu

Un studiu arată că incendiile de vegetație ard bugetul pe care omenirea l-a alocat pentru a limita încălzirea globală, potrivit The Guardian.

Autorii au declarat că această tendință accelerată se apropie – și este posibil să fi depășit deja – un „prag critic de temperatură” după care incendiile provoacă schimbări semnificative în acoperirea arborilor și stocarea carbonului.

„În mod alarmant, cea mai recentă temperatură la care, la nivel global, aceste efecte devin pronunțate este de 1,34C – aproape de nivelurile actuale de încălzire [peste nivelurile preindustriale]”, a declarat Oficiul Met din Regatul Unit, care a condus cercetarea.

Pădurile din Brazilia, SUA, Grecia, Portugalia și chiar de la Cercul polar arctic sunt cuprinse de fum, pe fondul celor mai fierbinți doi ani înregistrați în istoria Pământului.

Fiecare incendiu are un dublu impact asupra climei globale: în primul rând, prin emiterea de carbon din copacii arși și, în al doilea rând, prin reducerea capacității pădurilor de a absorbi dioxidul de carbon.

Acest lucru se adaugă la căldura din sistemul terestru, care a fost deja crescută de arderea gazului, petrolului și cărbunelui. Temperaturile globale sunt deja cu 1,3°C mai ridicate decât în epoca preindustrială, conform Met Office.

Pe măsură ce temperaturile cresc, secetele devin mai frecvente, sezoanele ploioase se scurtează, iar pădurile devin mai vulnerabile la incendii. Această situație este înrăutățită de defrișarea terenurilor de către oameni pentru ferme, care este deosebit de pronunțată în America de Sud. Un studiu separat efectuat săptămâna trecută a arătat că continentul devine mai cald, mai uscat și mai inflamabil.

Alte cercetări au arătat că Amazonul trece printr-o „încetinire critică”, cu mai mult de o treime din pădurea tropicală care se luptă să se recupereze din secetă după patru perioade de secetă presupuse „unice în secol” în mai puțin de 20 de ani.

Aceste efecte cumulate, pe care oamenii de știință le numesc reacții pozitive, transformă pădurile din rezervoare de carbon în surse de carbon.

Acest lucru face mai dificilă încetinirea încălzirii globale, chiar înainte ca lumea să atingă ținta mai mică de 1,5C din acordul climatic de la Paris.

„Incendiile reduc capacitatea pădurilor și a altor ecosisteme de a stoca carbonul, îngustându-ne posibilitatea de a ține în frâu încălzirea globală”, a declarat Dr. Chantelle Burton, autorul principal al studiului.

Aceasta nu este singura reacție pozitivă care îi îngrijorează pe oamenii de știință, care sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că topirea rapidă a calotei glaciare reduce capacitatea „albedo” a planetei de a reflecta lumina soarelui înapoi în spațiu.

Climatologii afirmă că situația deja gravă se va deteriora până când omenirea nu va înceta să ardă combustibili fosili.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.