G4Media.ro

Incendiile din Arctica, deja la un nivel ridicat în iunie, avertizează Copernicus

Sursa foto: AAD / Pete Harmsen (antarctica.gov.au )

Incendiile din Arctica, deja la un nivel ridicat în iunie, avertizează Copernicus

Incendii majore de vegetaţie au devastat regiunile arctice, în special în Rusia, în cursul lunii iunie, care a înregistrat emisii de CO2 printre cele mai mari din ultimii 20 de ani, a indicat joi serviciul european Copernicus, informează AFP, preluată de Agerpres.

„În iunie, emisiile de CO2 generate de incendii (în Arctica) se clasează deja pe locul al treilea în ultimele două decenii, după sezoanele de incendii semnificative din 2019 şi 2020”, a indicat într-un buletin Copernicus, al cărui Serviciu de monitorizare a atmosferei urmăreşte incendiile de vegetaţie detectabile prin satelit.

Potrivit datelor contabilizate până la 26 iunie, luna în curs a cumulat deja emisii de 6,8 milioane de tone de CO2, comparativ cu 16,3 milioane de tone în iunie 2020 şi cu 13,8 milioane de tone în 2019.

Cea mai intensă zonă de activitate a incendiilor în prezent se află în republica rusă Sakha, situată în nord-estul ţării, care deja a suferit daune majore în 2021, subliniază Copernicus.

„Arctica este epicentrul schimbărilor climatice, iar intensificarea incendiilor de vegetaţie în Siberia este un avertisment clar că acest sistem vital se apropie de puncte de basculare periculoase”, a comentat Gail Whiteman, profesor la Universitatea din Exeter şi fondator al grupului de experţi Arctic Basecamp, citat în buletin.

„Ceea ce se întâmplă în Arctica nu rămâne acolo – schimbările de acolo amplifică riscurile globale pentru noi toţi”, a avertizat el.

Arctica este afectată de un fenomen cunoscut sub numele de „amplificare arctică”, care face ca regiunea să se încălzească mai repede decât latitudinile medii, de patru ori mai repede decât media globală, potrivit unui studiu de referinţă.

Incendiile emit gaze cu efect de seră şi distrug rezervoarele naturale de carbon, dar degradează şi calitatea aerului. Particulele transportate în aer se pot depune şi pe gheaţă, spre exemplu, reducând capacitatea acesteia de a reflecta radiaţiile solare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...