Incendiul din Turnul Grenfell de la Londra, în care au murit 72 de oameni, rezultatul unor ”decenii de eşecuri”, denunţă autorii raportului Moore-Bick. Întreprinderile de construcţii au ”manipulat procesul de testare, pentru a deforma datele şi a înşela piaţa”
Incendiul Turnului Grenfell, la Londra, în 2017, în care au murit 72 de oameni, a fost rezultatul unor ”decenii de eşecuri” ale Guvernului şi unor organisme din sectorul construcţiilor, denunţă miercuri autorii unui un raport de anchetă copleşitor, relatează AFP, transmite News.ro.
Aceste morţi ”ar fi putut să fie evitate toate”, declară judecătorul pensionar Martin Moore-Bick, însărcinat cu raportul, care face publice concluziile.
Şaptezeci şi două de persoane au murit în acest incendiu care a izbucnit la 14 august 2017, cel mai grav incendiu rezidenţial din Marea Britanie după al Doilea Război Mondial.
Sinistrul a avut nevoie de doar o jumătate de oră să se propage la întreaga clădire cu 24 de etaje, ocupate de către familii în general modeste, în vestul Londrei.
Guvernul se va asigura că acest lucru ”nu se va mai putea repeta niciodată”, a promis premierul Keir Starmer.
Acest incendiu este ”punctul culminant al unor decenii de eşecuri ale Guvernului central şi altor organisme care ocupă posturi de responsabilitate în sectorul construcţiilor”, se conchide în raport.
Raportul evidenţiază totodată ”necinstea sistematică” a întreprinderilor de materiale de construcţii. Ele au adoptat ”strategii deliberate (…) cu scopul de a manipula procesul de testare, pentru a deforma datele şi a înşela piaţa”, se acuză în raport.
Pompierii de la London Fire Brigade sunt, la rândul lor, obiectul unor critici aprige, iar ofiţerii superiori sunt prezentaţi drept ”complezenţi”.
Ei nu au învăţat lecţiile unui incendiu precedent, în 2009, care ”ar fi trebuit să alerteze” serviciul ”cu privire la lacunele capacităţii sale de a lupta împotriva incendiilor în imobile de mare înălţime”.
PRINŞI ÎN CAPCANĂ
Obiectivul anchetei era să înţeleagă cum un incendiu – slab la izbucnire – s-a putut propaga atât de rapid.
Familii întregi au fost prinse în capcana flăcărilor. Între ele se află familia lui Abdulaziz El-Wahabi, în vârstă de 52 de ani, care amurit împreună cu soţia sa, Faouzia, în vârstă de 41 de ani, şi cei trei copii, cel mai mic, Mehdi, în vârstă de opt ani.
Cele mai tinere victime sunt un copil născut mort şi un bebeluş în vâstă de şase luni, Leena Belkadi, găsită împreună cu mama sa într-o casă a scării între al 19-lea şi al 20-lea etaj.
Locuitorilor care au chemat servicile de urgenţă li s-a cerut să rămână în apartamente şi să aştepte să fie salvaţi. Larg criticat, acest consemn a fost revizuit după aceea.
Prima fază a anchetei – publicată în octombrie 2019 – a conchis că îmbrăcarea faţadei a fost ”cauza principală” a propagării incendiului.
A doua fază – care a început în ianuarie 2022 – s-a concentrat asupra unor probleme tehnice ca eficienţa testelor de securitate a meterialelor de construcţie.
Catastrofa a lăsat numeroase persoane care trăiesc în clădiri acoperite cu o izolaţie asemnătoare cu frica unei noi tragedii.
Guvernul conservator britanic anunţa în 2022 că promotorii vor fi puşi să contribuie suplimentar la costul retragerii acestor izolaţii.
Însă subiectul este departe de a fi rezolvat.
La sfârşitul lui august, în estul Londrei, peste 60 de persoane au fost evacuate în mijlocul nopţii după ce au fost trezite de un fum şi făcări într-un imobil în care lucrări de îndepărtare a izolaţiilor ”neconforme” erau în parte terminate.
Potrivit comisarului în incendii de la Londra Andy Roe, există în continuare 1.300 de clădiri în capitală în care este necesar să se efectueze lucrăru urgente de ”reabilitare”.
URMĂRIRI PENALE?
Una dintre asociaţiile victimelor, Grenfell United, a cerut garanţii în vederea unei implementări a recomandărilor anchetei.
Ea avertizează că, dacă recomandările făcute în urma anchetei cu privire la incendiul din 2009 într-un imobil rezidenţial, la Londra, ar fi fost puse în aplicare, consecinţele incendiului de la Grenfell ”at fi putut să fie altele”.
Părinţii îndoliaţi şi supravieţuitorii au anunţat că speră ca ancheta să le aducă ”adevărul pe care-l merită”.
Pentru unii, acest lucru înseamnă pedepsirea cu închisoarea a celor care ”au luat decizii prin care au profitul mai presus de siguranţa oamenilor”.
Poliţia din Londra a avertizat că nu-şi poate prezenta raportul înainte de sfârşitul lui 2025.
Procurorii vor avea apoi nevoie de un an pentru a decide eventuale urmăriri penale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank