G4Media.ro

Încep negocierile pentru formarea unei majorităţi parlamentare de susţinere a Guvernului Cîţu

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Încep negocierile pentru formarea unei majorităţi parlamentare de susţinere a Guvernului Cîţu

Liberalii încep luni negocierile cu partidele politice parlamentare în vederea constituirii unei majorităţi pentru susţinerea Cabinetului Cîţu, transmite Agerpres.

Vineri, premierul desemnat, Florin Cîţu, a depus, la Parlament, lista Cabinetului şi programul de guvernare. Singura modificare în componenţa Guvernului Câţu este propunerea lui Lucian Heiuş la Ministerul Finanţelor.

Biroul Executiv al PNL a decis constituirea unei echipe de negociere cu formaţiunile parlamentare pentru alcătuirea unei majorităţi. Din această echipă de negociere fac parte premierul desemnat, preşedintele PNL, liderii grupurilor parlamentare şi prim-vicepreşedinţii partidului.

„Începând de luni vom avea un calendar pentru aceste negocieri pentru a forma o majoritate. Sper că PSD nu va tergiversa şi de această dată calendarul. Sper să avem cât mai rapid audierile miniştrilor şi votul în Parlament. (…) Să convingi PSD este mai greu, dar vom încerca”, declara premierul desemnat.

***

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, vineri, că Uniunea va lua o decizie în ce priveşte susţinerea Guvernului în funcţie de modul în care vor evolua negocierile, de audierile din comisiile parlamentare şi de susţinerea premierului desemnat pentru obiective precum alegerea primarilor în două tururi.

„În acest moment, pot să vă spun foarte clar că nu există un cec în alb al USR în ceea ce priveşte viitorul guvern şi PNL. Vom vedea în urma discuţiilor de săptămâna viitoare şi în urma audierilor din Parlament care va fi poziţia de vot a USR. Din ceea ce se întâmplă, din poziţia premierului desemnat e foarte clar că propunerea şi dorinţa USR de a intra asumat la guvernare a fost respinsă de PNL”, a precizat vineri Dan Barna.

Liderul PMP, Eugen Tomac, a afirmat că este adeptul ideii de a instala un Guvern şi a-l trece prin Parlament, precizând că reprezentanţii Partidului Mişcarea Populară vor participa la negocierile cu liberalii. El spunea, tot vineri, că ar fi fost de preferat ca premierul desemnat să fi venit cu o formulă guvernamentală formată din PNL, USR şi PMP.

Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele ALDE, a fost de părere că Partidul Naţional Liberal a prezentat lista noilor miniştri cu scopul ca noul Cabinet să fie respins de Parlament.

„PNL a prezentat lista Guvernului Cîţu. Concluzia: un guvern făcut să fie respins! Cum spuneam de miercuri seară, acest guvern a fost desemnat să pice. Nu poţi veni cu o listă de miniştri care a fost respinsă, într-o mare proporţie, de Parlament în comisiile de specialitate”, a spus Tăriceanu.

Şi vicepreşedintele Pro România Adrian Ţuţuianu a subliniat că PNL doreşte cu orice preţ alegeri anticipate, în condiţiile în care premierul desemnat, Florin Cîţu, nu a modificat lista miniştrilor şi programul de guvernare.

„Noi am spus că suntem partid de opoziţie. Vom vota împotriva învestirii unui Guvern al PNL care nu are nici legitimitate suficientă”, a precizat Ţuţuianu.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost şi el de părere că liberalii au întocmit lista noului Cabinet cu intenţia de a fi, cel mai probabil, respinsă de Parlament, deoarece ”nici măcar nu au negociat, nu s-au interesat dacă cineva ar susţine” o astfel de componenţă.

„Am văzut această listă şi am o singură concluzie: ei în continuare doresc un guvern monocolor PNL, nu se gândesc la un guvern de coaliţie de niciun fel şi bănuiesc că doresc în continuare să fie respinsă această listă, acest Cabinet, fiindcă nici măcar nu au negociat, nu au sunat, nu s-au interesat dacă cineva ar susţine o astfel de listă”, a explicat liderul UDMR.

În ce priveşte PSD, senatorul Lucian Romaşcanu a anunţat că social-democraţii au ca prioritate un guvern stabil, care să poată lupta cu situaţia de criză provocată de coronavirus. El a afirmat că Partidul Social Democrat este deschis la orice discuţii pentru a pune capăt crizei create de PNL, arătând însă că acest lucru nu înseamnă că vor vota în favoarea învestirii Guvernului Cîţu.

„PSD este convins că liberalii pot să coaguleze o majoritate, fără PSD, care să voteze învestirea acestui nou guvern”, a adăugat Romaşcanu.

***

Conform prevederilor regulamentare, Birourile permanente urmează să fie convocate pentru a stabili data şedinţei comune a Parlamentului la cel mult 15 zile de la primirea programului şi a listei Guvernului.

Fiecare candidat pentru funcţia de ministru va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru. În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţă comună.

Cvorumul necesar pentru desfăşurarea şedinţei este de 233 de parlamentari prezenţi.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, adică sunt necesare 233 de voturi favorabile. Votul este secret, cu bile.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Să sperăm că peneliștii își vor vota propriul cabinet de rahat și vor încerca să guverneze, totuși, țara, că până acum au făcut-o în bătaie de joc.
    Cîțu va face un mare căcat ca premier, dar dacă băncile…pardon, dacă românii îl vor, trebuie să guverneze.

    • ”Să sperăm că” asistații analfabeți ” de rahat” care ”se repetă în bătaia de joc” a mafiei PRO-PSD ”își vor mânca ” propriu căcat” ca să-și umple gura cu ceva ”mare” și să băhăhăiască mai rar.

    • Nu il vor vota

    • Ba , dar usor esti de pacalit , inca crezi toate minciunile .

    • Și ce folos dacă PNL și-ar vota guvernul din moment ce nimeni altcineva nu îl votează?! Nici măcar USR nu îl va mai vota, iar despre poziția PSD nu pot sa spun decât ca e foarte clara din moment ce din nou întind audierea miniștrilor pe 3 zile (același miniștri ca data trecuta!!!) și sa nu mai aduc vorba de persoana premierului în ochii pesedeilor!
      Acest guvern nu va trece neam.

  2. Vai mama noastra, mergem din prost (Dancila) in si mai prost (Sica, Citu). Chiar nu se gaseste pentru tara asta un premier cat de cat decent, ca pentru functia de presedinte, i-am dat cu piciorul unui om extraordinar ca Theodor Paleologu. Nu ne mai intalnim cu ocazia asta. P.S. Sper ca dupa alegeri sa nu avem un premier in persoana Trotinetei Turcanu. De la bolnavii din PNL, te poti astepta la orice

  3. Numai pt frustratii PSD-isti!

    Un cabinet PNL care sa conlucreze cu Presedintele va fi mult mai benefic pt Romania, in raport cu fostul cabinet Dancila-Teodorovici-Pintea-Cuc si Tudorel Toader, toti aflati sub papucul infractorului Dragnea.
    (ca sa nu mai amintesc de alti cativa borfasi renumiti dintre cei 75 de ministri schimbati de PSD in in doi ani jumate. ( Iordache, Pop Genunche, Plumb, Ilan, Melescanu, Fifor sau Olguta)

    In rest are grija Ciolacu sa puna colacu’ la parastasul PSD.

  4. Il voteaza psdistii cu doua maine, ca i-a apucat frica de anticipate. Astazi, pe un site psdist 100%, stiripesurse, a aparut un articol unde Catu e laudat.

  5. E bine să-l voteze pe Citzu. Se vor face de cacao iar la alegeri iar va veni PSD la putere. O sa fie si distractiv, tipul asta scoate numai bombe.

    E totuși nu înțeleg de ce au trantit-o pe Dancila? Pentru tot circil ăsta prin care PNL pierde in sondaje?

  6. Eventuala respingere a lui Cîtu nu declanseaza alegeri anticipate.

    Abia la propunerea de dupa Cîtu s-ar putea declansa anticipate (teoretic).
    Dar indiferent ce strategie ar avea Johannis si PNL, cred ca Dorneanu va avea grija sa impiedice si anticipatele si alegerile in doua tururi.
    Ori ca va fi vb de virusul corona, ori ca modificarile nu se mai pot face din cauza intervalului de timp…am convingerea ca haita lui Dorneanu isi va face in continuare datoria fata de borfasii psd-isti.

  7. Postacii penelisti se asteapta ca pesedeul sa voteze acest cabinet. Si se dau de ceasul mortii ca nu e blat.

    • Postacii penelisti nu vor sa fie votat acest guvern pentru ca sunt atât de prosti încât continua sa creadă în niște strategii deșarte și în iluzia anticipatelor.

    • O citam pe dna Gabriela.