G4Media.ro

Începe campania de vaccinare antigripală: Ministerul Sănătății a achiziționat cu doar 200…

sursa foto: Pexels.com

Începe campania de vaccinare antigripală: Ministerul Sănătății a achiziționat cu doar 200 de mii mai multe doze față de acum un an/ Iarna trecută, gripa a făcut aproape 200 de decese

Ministerul Sănătăţii a achiziţionat anul acesta 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, cu doar 200 de mii mai multe faţă de anul trecut, în condițiile în care iarna trecută au murit aproape 200 de oameni din cauza gripei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, transmis luni Agerpres, primele 50.000 de doze de vaccin care vor fi utilizate în campania gratuită de vaccinare au ajuns deja în teritoriu şi sunt utilizate pentru imunizarea personalului medical, iar din a doua parte a lunii octombrie vor fi distribuite şi celelalte doze de vaccin, astfel încât să înceapă şi vaccinarea în cadrul cabinetelor medicilor de familie.

Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă.

În cadrul campaniei vor fi vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire: persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide.

În 2018, Ministerul Sănătății a achiziționat 1,3 milioane de doze de vaccin, fiind vaccinate peste 1,2 milioane de persoane, însă nu a fost suficient pentru prevenirea epidemiei de gripă. Sezonul rece 2018-2019 a fost unul cu număr record de îmbolnăviri și decese din cauza gripei. Au murit 199 de oameni. Decesele au fost înregistrate în rândul persoanelor care nu s-au vaccinat.

În sezonul precedent, 2017-2018, au fost înregistrate 129 de decese din cauza gripei.

Cea mai eficientă vaccinare împotriva gripei este toamna, pentru ca organismul să aibă timp să producă anticorpi. Anul trecut, vaccinarea grupelor de risc a început în octombrie. În luna ianuarie 2019 s-a declanșat valul de îmbolnăviri, care a crescut în ritm accelerat, ceea ce a generat panică în rândul populației. Oamenii au luat cu asalt camerele de gardă ale spitalelor. La Institutul de boli infecționase „Matei Balș”, se prezentau la camera de gardă și peste o mie de persoane zilnic (detalii aici).

Epidemia de gripă a fost declarată oficial în 30 ianuarie 2019, iar ultimul deces a fost înregistrat în 3 mai.

Recomandările medicilor către populație au fost:

• Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;

• Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

• Respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);

• Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

• Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori si personalul medical;

• Vaccinarea antigripală.

Sursa foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Ceapa, usturoiul, le-a uitat toata lumea. Bagati legumele si fructele toamnei(in special legumele)(ridichile negre prioritar), ghimbir, lamaie, scortisoara, sa nu lipseasca. Oare ce vaccinuri aveau oamenii care traiau 80 de ani acum 500 + … Nu-s anti-vaccini, nu fiti cretini, insa n-am incredere in calitatea lor. Sa ni le faca tuturor cu forta, gratuit. Mi se pare extrem de corect.