G4Media.ro

Începe construcția liniei electrice Vulcănești – Chișinău. Cât costă proiectul și cine-l…

Foto: Pexels.com

Începe construcția liniei electrice Vulcănești – Chișinău. Cât costă proiectul și cine-l va implementa

Vineri, 29 martie, începe construcția Liniei Electrice Aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești – Chișinău, care unește sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României (via Isaccea), transmite Ziarul de Gardă. Contractorul a primit accesul în teren pentru demararea lucrărilor, iar din data de 8 aprilie curent vor începe săpăturile de fundație în primele 3 localități din sudul țării, satele Congaz, Congazcicul de sus, Dezghingea, anunță Ministerul Energiei, într-un comunicat de presă.

Directorul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu, a menționat că linia electrica Vulcănești – Chișinău va cuprinde circa 500 de piloni, poziționați la o distanță și înălțime sigură pentru oameni și localități: „Greutatea integrală a liniei va fi practic similară cu cea a Turnului Eiffel – circa 10 mii de tone, iar capacitatea noii linii va fi de circa 500 MW, o putere ce ar putea asigura circa 50% din consumul de energie electrică a țării în perioada cu sarcină maximă”.

Ministerul anunța atunci că linia va crește securitatea energetică a Republicii Moldova și întărește interconectarea cu România prin extinderea interconectorului Isaccea – Vulcănești până la Chișinău. Construcția liniei este parte a Strategiei energetice până în 2023 și a Foii de parcurs în domeniul electroenergetic până în anul 2023, iar finalizarea acesteia este planificată pentru a doua jumătate a anului 2025.

„Este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante proiecte de la independență încoace, care reprezintă un punct de cotitură între două etape – o Moldovă vulnerabilă în fața celor care pot închide gazul sau lumina după propriul plac și o Moldovă independentă și liberă să aleagă de unde cumpără energie electrică, la cel mai bun preț și fără presiunea șantajului politic din afară”, a punctat președinta Maia Sandu, prezentă la evenimentul de lansare a construcției, care a avut loc în Congaz, UTA Găgăuzia.

„Pentru că guvernările precedente nu voiau să dezlege Moldova de șantaj și dependență energetică, acest proiect a fost amânat timp de decenii. Abia în septembrie 2019, proiectul a fost aprobat de Guvern. Linia electrică, construcția căreia începe din Congaz, va traversa 8 raioane, pe o distanță de 158 de km, și va fi finalizată în 2025. De asemenea, se lucrează la următoarele trei linii de interconectare cu România: Bălți-Suceava, Strășeni-Gutinaș și Vulcănești – Arciz, din regiunea Odesa”, a punctat Maia Sandu.

Citește tot articolul pe Ziarul de Gardă

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează