G4Media.ro

UPDATE Începe lupta pentru înlocuirea lui Valer Dorneanu la CCR. Cele mai…

Foto: Bogdan Licu. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE Începe lupta pentru înlocuirea lui Valer Dorneanu la CCR. Cele mai mari șanse le are Bogdan Licu, susținut de PSD. Licu e procuror general adjunct și a renunțat la doctorat după acuzațiile de plagiat

Update 11.57: Bogdan Licu și-a depus dosarul de candidatură la Comisia Juridică din Camera Deputaților, potrivit informațiilor G4Media. Audierile candidaților sunt programate pentru miercuri, 27 aprilie, de la ora 13.00, iar votul din Cameră – cel mai probabil pe 3 mai.

Articol inițial: Marți, 26 aprilie, e ultima zi pentru depunerea candidaturilor pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională în locul lui Valer Dorneanu. Până acum, singurele candidaturi depuse sunt ale lui Cristi Danileț (susținut de USR) și Ioan Sabău-Pop (susținut de AUR), dar este așteptat să își depună dosarul și Bogdan Licu, susținut de PSD.

Procedură. Nominalizarea unui nou judecător la Curtea Constituţională în locul lui Valer Dorneanu urmează să fie făcută de Camera Deputaţilor, având în vedere că tot aceasta a fost cea care l-a desemnat pe Valer Dorneanu în 2013. Termenul de depunere a candidaturilor este 26 aprilie 2022, potrivit unei decizii a Biroului permanent al Camerei Deputaţilor din 11 aprilie 2022. Comisia juridică a Camerei Deputaților va depune raportul până pe 29 aprilie, după care va urma votul în plen.

Important. Pe data de 9 iunie expiră mandatele a trei judecători la Curtea Constituțională: Valer Dorneanu (numit de Camera Deputaților cu sprijin PSD), Mona Pivniceru (numită de Senat cu sprijin PNL) și Daniel Morar (numit din partea președinției). Potrivit informațiilor G4Media, PNL și PSD și-ar fi împărțit și acum numirile, astfel că liberalii o vor propulsa pe Iulia Scântei la CCR, iar PSD – pe Bogdan Licu. În ceea ce privește nominalizarea făcută de Administrația Prezidențială, cea mai mare șansă o are consilierul prezidențial Mihaela Ciochină, șefa Departamentul Constituțional Legislativ.

G4Media.ro a scris încă din 4 aprilie că prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, este luat în calcul de PSD pentru a fi propus judecător la Curtea Constituțională. Licu ar fi susținut de președintele partidului, Marcel Ciolacu. El ar urma să își depună astăzi candidatura și să fie susținut și de PNL la vot.

USR a anunțat că îl susține pe judecătorul Cristi Danileț, dar majoritatea la vot în Camera Deputaților e deținută de coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR.

Context. Bogdan Licu a fost acuzat în 2016 de către jurnalista Emilia Șercan că a plagiat în lucrarea de doctorat, „Corupția, risc major la adresa securității naționale”. La vremea aceea, Licu era tot prim-adjunct al procurorului general, iar Șercan l-a acuzat că a plagiat 200 de pagini din cele peste 400 ale lucrării coordonate de fostul vicepremier Gabriel Oprea. Licu susținuse teza de doctorat la Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul”, instituție din subordinea SRI.

Alături de Oprea și alți doctori făcuți de acesta, Licu a fost vizat de un dosar penal privind teza de doctorat. Cazul a fost clasat de procurorii din subordinea lui în august 2018, mai exact de procuroarea Alexandra Mihai de la Serviciul de coordonare a activității Ministerului Public în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală din cadrul SUPC a Parchetului Înaltei Curți. Deși nu a identificat elemente penale, ancheta procuroarei Mihai a stabilit că Bogdan Licu ar fi plagiat în teza sa de doctorat în proporție de aproape 27 la sută.

În noiembrie 2021, prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, a avut câștig de cauză la Înalta Curte de Casație și Justiție. Instanța supremă i-a dat dreptate și a obligat Ministerul Educației să ia act de renunțarea la titlul de doctor în urma unei teze plagiate parțial, potrivit deciziei instanței.

În decembrie 2019, jurnalistul Sorin Semeniuc l-a acuzat pe Licu de an al doilea plagiat. El a arătat într-o anchetă publicată de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI) că Bogdan Licu a scris un capitol întreg (”Criminogeneza corupției”), într-o carte care a apărut în 2005, copiind fragmente din opt surse pe care nu le-a citat. ”Criminogeneza corupției” a apărut în volumul ”Neliniștile Insecurității” (pag. 187-196), carte coordonată, la Editura Tritonic, de profesorul universitar Cristian Troncotă, la acea vreme angajat la Academia Națională de Informații, arată Sorin Semeniuc pe crji.org.

Despre CCR (sinteză Agerpres). Potrivit Constituţiei României, Curtea Constituţională se compune din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, 3 judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, 3 de Senat şi 3 de Preşedintele României (art. 142 din Constituţia României).

Judecătorii Curţii Constituţionale aleg, prin vot secret, preşedintele acesteia, pentru o perioadă de 3 ani. Curtea Constituţională se înnoieşte cu o treime din judecătorii ei, din 3 în 3 ani, în condiţiile prevăzute de legea organică a Curţii, mai arată Constituţia României (art. 142).

Fiecare Cameră a Parlamentului numeşte, la propunerea Biroului permanent şi pe baza recomandării Comisiei juridice, în calitate de judecător, persoana care a întrunit votul majorităţii membrilor prezenţi. Candidaturile se pot depune la Comisia juridică de grupurile parlamentare, de deputaţi şi de senatori. Fiecare candidat va depune un „curriculum vitae” şi actele doveditoare că îndeplineşte condiţiile prevăzute de Constituţie. Candidaţii vor fi audiaţi de comisie şi de plenul Camerei. Raportul Comisiei juridice se va referi, motivat, la toţi candidaţii, conform Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale (art. 5).

Foto: Bogdan Licu. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

26 comentarii

  1. Perfect. Un plagiator in frunte CCR, ce putea sa fie mai bine?

    • Un sclav mai tânăr si flămând inlocuieste un sclav bătrân sătul dupa 3 pensii speciale ce aduc un milion anual. Ieftin pentru mafia transpartinica.

    • Nu va place cum a facut Iuda tara lucrului bine facut ? Păi uitati exact asa. La anu o sa le vedeti si pe savonea si corbu la ccr.
      Acest peeseeedeee pe care o sa vi l pun sa v o dea la m…e.
      By dulap lider regional

    • ccr ESTE O FILIALA A PARTIDULUI !

    • Perfect de accord cu tine !

  2. A furat de pe raft iar când a fost print a pus la loc și nu a pățit nimic. Frumos.

    • Nu. Furtul se consumase demult, nu mai avea ce pune la loc.
      Un hot dovedit si care a si recunoscut prin acțiunea de retrage a tezei.

  3. Va fi „sustinutul” de grupul/falanga „gradatilor speciali” din spatele johannisului. Cine-si inchipuie ca Marcel Ciolacu poate „sustine” pe cineva la acest nivel, e mic copil! Oricum, Bogdan Licu e din categoria Daniel Morar, asa ca…nu stiu daca nu cumva e vorba de „din lac in put”! Extrapoland, Iulia Scantei nu e din categoria Mona Pivniceru, decat poate la….caracter, ca altfel cea ” de pleaca” e toba de carte pe bune, pe cand „tanara” aspiranta…..

    • Si Morar stie carte, caracterul nu prea se vede deoarece nu prea exista.

    • @Istvan: cred ca zicerea mea a fost prea „ermetica” ptr. dvs.! Bogdan Licu e din categoria Daniel Morar (are „carte”/lipsa caracter/altele pe aceeasi tema), cu tot plagiatu’ lui, Licu stie „carte”, a fost/este doar…puturos! Iulia Scantei nu-i din „liga” Mona Pivniceru, nu intruneste decat o conditie, aia cu lipsa de caracter! Si da, vom fi „din lac in put”.

  4. Multumim Klaus Iohannis, tradatorul neamului. Sper sa putrezesti in puscarie cu Carmen cu tot.

    • Mai termina ba cu aberațiile! Psd a fost adus la putere de voi, elgebetistii… Când Iohanis a fost propus de psd, atunci nu va puțeaa???

  5. Înlocuiesc ciumatii o zdrența cu o altă zdrența !

  6. ccr-eurile sint niste inventii politruce , care vezi Doamne verifica constitutionalitatea legilor lucrate , de cine ? , a da de alesii neamului consiliati de o turma de specialisti juridici .Problema este ca nu a auzit inca de alesi condamnati pentru incalcarea prevederilor cartii de capatii .

    • Mâncători de bani,nu fac nimic. Multe posturi de tăiat frunze la câini sunt. Parlamentarii sunt în general puși numai pe furat și păcălit, deci nu CCR e soluția ci DNA. Dar orice prostie și hoție fac cică n-au știut că e neconstituțional. Păi atunci ce mai caută acolo. Plus hoția e întotdeauna neconstituțională.

  7. Pt g4media renunțați la reclame malițioase agresive pt ca nu faceti altceva de a va compromite si compromiteti numarul de vizitatori pe site chiar prin „cookiuri” care duc la niste adrese de tip spam cu asazise softuri virusate.Tocmai in timp ce am intrat pe siteul dumneavoastră am primit 3 confirmari de a da accept ca imi dau acordul pt vizita in plus am fost redirectionat catre o adresa sa scot un soft de curățare telefon mobil ca cica am 10 virusi.Am dat o scanare pe VirusTotal pe linkul respectiv si imi arata ca este o adresa de internet compromisa.Sa aveti o zi buna si sper sa remediati cit mai repede aceasta problemă pina nu este prea târziu.

    • Politrucii de la guvernare sint de vina cu acest război informatic pentru ca nu fac nimica pentru poporul Român cu aceste atacuri la securitatea României.Nu sint decit niste cospiratori propagandisti de a creea panica si haos in toata media online.

  8. Astea sunt criteriile de selecție psdiste:să fi hot ,slugarnic, mincinos, fiu de general comunist (Ciolacul), obedient, dracu să-i ia, f uck PSD!

  9. Plagiatul este condiția de bază pentru ocuparea celor mai înalte funcții in statul nostru eșuat. In dreptul lui Licu mai putem însă bifa și o altă activitate care îl califică pentru funcția de președinte al CCR – îndârjirea cu care s-a luptat pentru împiedicarea adoptării Sorinei de către familia Săcărin și plecării ei din țară.

  10. Normal ca are cele mai multe sanse cel propus de PSD. Justitia este PSD. Si normal ca este plagiator. Educatia este PSD. Romania normala este PSD. Atat s-a putut.

  11. Exact ce trebuie: o lepra bătrâna înlocuită cu una tânăra.

  12. Romania „Neam prost”🤮

  13. Este bun Licu pentru ca este șantajabil. De asta are nevoie PSD la CCR!

  14. Când a fost ales Iohannis s-a desfășurat și referendumul fără penali în funcții publice, lucru care a contribuit la realegerea lui. Licu a recunoscut că a plagiat, a retras el lucrarea dar fapta rămâne. Acum să te vedem ce președinte ești, sau dai iară CCR pe mâna Peeee Seee Deee?

  15. Astia toti ne duc la sapa de lemn.Ce a fost pana acum e nimica toate pentru ce urmeaza…