
Începe lupta PSD pentru controlul serviciilor secrete: Parlamentul înfiinţează comisia specială pentru legile securităţii naţionale
Parlamentul votează miercuri, 18 aprilie, înfiinţarea unei comisii comune pentru analizarea şi actualizarea cadrului normativ cu incidenţă în domeniul securităţii naţionale, adică legile care guvernează activitatea serviciilor secrete. G4Media.ro a scris încă de săptămâna trecută că Liviu Dragnea începe asaltul final asupra serviciilor secrete, pe care vrea să le ia de sub controlul preşedintelui ca să controleze prin intermediul Guvernului sau al Parlamentului.
Iată care vor fi principalele modificări pe care Liviu Dragnea şi PSD le doresc la legile serviciilor secrete, potrivit informaţiilor G4Media:
- Schimbarea modalităţii de numire a şefilor SRI şi SIE, astfel încât controlul real să nu mai fie exercitat de la Cotroceni
- Trecerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) de la CSAT la Ministerul Comunicaţiilor
- Restructurarea şi dublarea atribuțiilor SPP prin modificarea legislaţiei, astfel încât şi alte structuri din Ministerul de interne să execute misiuni de protecție și pază.
- Înfiinţarea unei autorităţi naţionale de interceptări şi plasarea ei în subordinea Parlamentului
Liviu Dragnea a anunţat încă de la începutul anului intenţia de a modifica radical legislaţia pe siguranţă naţională, un avertisment clar către reprezentanţii instituţiilor de forţă. Dragnea a arătat încă de anul trecut că îşi doreşte controlul serviciilor. Astfel, imediat după instalarea primului guvern PSD, Dragnea şi-a trecut practic în subordine serviciul secret al Ministerului de Interne, minister condus de apropiata sa, Carmen Dan.
Miza controlului asupra serviciilor secrete este majoră atât în plan politic, cât şi în ce priveşte arhitectura de securitate a statului. Astfel, dacă Liviu Dragnea va reuşi să ia de la preşedintele Iohannis atributul numirii şefilor de servicii, îl va lăsa pe acesta practic fără nici o pârghie de putere.
De asemenea, din punctul de vedere al siguranţei naţionale, această schimbare duce la modificarea raporturilor cu partenerii externi ai serviciilor.
Reamintim că Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc miercuri, de la ora 13,00, într-o şedinţă comună, în care urmează să se dea votul asupra înfiinţării a două comisii speciale. Pe ordinea de zi a şedinţei figurează constituirea comisiei speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind analizarea şi actualizarea cadrului normativ cu incidenţă în domeniul securităţii naţionale, potrivit Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu