G4Media.ro

Începe procesul în care Marine Le Pen este acuzată de deturnare de…

Foto: Facebook Marine Le Pen

Începe procesul în care Marine Le Pen este acuzată de deturnare de fonduri ale Parlamentului European. În calitate de eurodeputat ar fi angajat asistenți parlamentari care lucrau de fapt pentru partidul său

Lidera extremei drepte din Franţa, Marine Le Pen, a fost citată pentru luni în procesul privind cazul asiastenților parlamentari ai partidului său Rassemblement National (RN) în Parlamentul European.

Marine Le Pen și alte 26 de persoane, precum și Rassemblement National (RN) ca entitate juridică, sunt suspectate că, între 2004 și 2016, au pus la punct un sistem prin care Uniunea Europeană plătea asistenți ai deputaților europeni care lucrau de fapt pentru partid. Până la 27 noiembrie, aceștia vor fi judecați pentru deturnare de fonduri publice și complicitate, transmite TF1 Info.

În total, urmează să fie judecate 11 persoane care au fost alese ca eurodeputați pe listele Frontului Național (redenumit între timp RN), alte 12 care le-au fost asistenți parlamentari și patru angajați ai partidului.

Ancheta a început în martie 2015, când Parlamentul European a anunțat că a sesizat Oficiul European de Luptă Antifraudă cu privire la posibile nereguli comise de Frontul Național în ceea ce privește salariile plătite asistenților parlamentari. Investigațiile au fost apoi predate, la sfârșitul anului 2016, către doi judecători de instrucție financiară parizieni.

Marine Le Pen a fost pusă sub acuzare în iunie 2017 pentru „abuz de încredere” și „complicitate”, acuzații reclasificate ulterior drept „deturnare de fonduri publice”.

O pierdere de 6,8 milioane de euro pentru Parlamentul European

Magistrații suspectează că RN a instituit „în mod concertat și deliberat” un „sistem de deturnare” a plicurilor (21.000 de euro pe lună) alocate de Uniunea Europeană fiecărui eurodeputat pentru a plăti asistenții parlamentari. În realitate, acești asistenți ar fi lucrat în totalitate sau parțial pentru RN, permițându-i acestuia să facă economii salariale substanțiale. În 2018, Parlamentul European, în calitate de parte civilă, și-a estimat pierderile la 6,8 milioane euro pentru anii 2009-2017.

Într-un caz conex, Marine Le Pen, care a stat la Strasbourg din 2004 până în 2017, a acceptat deja, în iulie anul trecut, să restituie 330.000 de euro Parlamentului European pentru angajarea nejustificată a doi asistenți în perioada în care era europarlamentar. La momentul respectiv, avocatul său, Rodolphe Bosselut, a subliniat că această plată „nu constituie în niciun caz o recunoaștere explicită sau implicită a pretențiilor Parlamentului European”.

Ce riscă cei 27 de inculpați? Pedepsele pentru deturnare de fonduri publice ar putea fi de până la 10 ani de închisoare. De asemenea, aceștia ar putea fi amendați cu până la 150.000 de euro pentru infracțiunile comise până în 2013 și cu 1 milion de euro pentru infracțiunile comise după această dată. Marine Le Pen și membrii aleși ai RN ar putea fi, de asemenea, descalificați.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează