G4Media.ro

Începe Summit-ul UE în care se dezbate acordarea statutului de țări candidate…

Sursa foto: European Union 2022 - Source : EP / Philippe STIRNWEISS

Începe Summit-ul UE în care se dezbate acordarea statutului de țări candidate Ucrainei și Republicii Moldova

După un summit cu reprezentanţii ţărilor Balcanilor Occidentali, de la care aceştia au plecat dezamăgiţi, liderii statelor UE încep joi un summit de două zile la care sunt aşteptaţi să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la UE, dar o aderare a acestor ţări se va produce într-un orizont de timp îndepărtat şi este condiţionată de reforme profunde, relatează Agerpres, conform EFE.

Este o ”decizie extrem de importantă pentru viitorul” UE, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pentru care acest summit marchează un ”moment istoric în plan geopolitic”.

Deşi, în lipsa vreunei surprize, liderii europeni vor acorda celor două ţări statutul de candidate la UE, procesul poate fi reversibil dacă ele nu realizează reformele cerute de Comisia Europeană.

Acest summit a fost precedat joi de un altul cu statele Balcanilor Occidentali, care de asemenea aspiră să devină membre ale UE. Summitul nu a permis însă depăşirea impasului asupra acordării statutului de candidate pentru Albania şi Macedonia de Nord.

Bulgaria blochează din anul 2020 iniţierea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord din cauza unor dispute istorice şi privind limba, iar Albania este ţinută în loc pentru că Bruxellesul doreşte ca ambele negocieri să înceapă concomitent.

Acestea nu sunt însă singurele obstacole în calea aderării ţărilor din Balcanii Occidentali la UE, procesul fiind blocat şi de reticenţele unor ţări precum Franţa sau Olanda, care se tem de o reeditare a aderării grăbite a României şi Bulgariei în 2007, care a creat un val de lucrători imigranţi ce a alimentat în Marea Britanie sentimentele favorabile Brexitului.

Liderii statelor Balcanilor Occidentali (Albania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia) şi-au exprimat dezamăgirea că negocierile de aderare cu ţările lor nu au început sau sunt blocate, deşi au trecut ani de când li s-a promis aderarea la UE, remarcă Reuters şi AFP.

”N-am obţinut nimic”, a rezumat sec preşedintele sârb Aleksandar Vucic. ”Este o lovitură dură pentru credibilitatea UE”, a deplâns la rândul său premierul macedonean Dimitar Kovacevski, în timp ce premierul albanez Edi Rama i-a acuzat pe liderii europeni de ”neputinţă”.ui9

Sursa foto: European Union 2022 – Source : EP / Philippe STIRNWEISS

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Înduioșător! Nu se putea face nimic pentru ciolovecii ucrainieni și moldoveni fără steagul c. Ur. Cu beu din poza 🙂

  2. Era imperativ să fie poza cu steagul respectiv.

    • sunt cetateni ai unii Europene 🙂 sau tu esti dala rasa pura cu ochi albastri si parul blond

    • Trotinetă, când pui o poză cu un steag ca să reprezinte subiectul articolului, înseamnă ca simbolul ăla, sau steagul pe care îl pui, este cel mai reprezentativ lucru pe care îl expui. Putea să fie omulețul, cu drepturile omului, putea să fie o femeie, o familie, ceva care să arate prosperitate. Singurele lucruro care par să conteze cel mai mult în uniune sint asta șo diversitatea.

    • Mă scuzați de greșeli dar, nu mai pot corecta. Asta se întâmplă când scrii pe rpd înainte.

  3. Mama, nici steagul nu suporta unii sa-l vada :)) Au coșmaruri, saracii.

  4. Uniunea Gayropeana? 😀
    Ce rost are steagul cur cu beu în poză?

  5. Poza articolului este relevanta pentru ce este UE la ora asta.