G4Media.ro

Închiderea Europei: Cât timp ne putem permite așa ceva? Guvernele trebuie să…

Sursa Foto: G4Media.ro

Închiderea Europei: Cât timp ne putem permite așa ceva? Guvernele trebuie să mențină un echilibru între limitarea numărului de decese cauzate de coronavirus și măsuri care să prevină colapsul economiei – analiză Politico

Guvernele au un mesaj dur de transmis: Blocajul generat de coronavirus nu poate dura prea mult deoarece, în caz contrar, consecințele căderii economice ar putea fi chiar mai letale decât boala, scrie Politico într-o analiză publicată marți.

Pe măsură ce țările din toată lumea anunță că se închid și lansează pachete de salvare de miliarde de euro, ele știu foarte bine că acestea rezolvă problema doar pe termen scurt. Lideri din toate țările sunt cu ochii pe calendar și încearcă să calculeze când ar trebui să le spună oamenilor să se întoarcă la muncă, chiar dacă asta înseamnă să înceapă din nou ciclul infectării și un număr mare de victime.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a exprimat cel mai convingător marea provocare de a echilibra măsurile de auto-izolare și distanță socială cu nevoia de a menține cumva economia în viață.

”Este imposibil să trăim – chiar și în auto izolare – și să tratăm oameni, dacă nu continuăm activitatea economică, aceasta fiind cea care, simplu spus, ne permite să trăim”, a spus Macron, în timp ce prezida un ”task force” economic creat pentru a gestiona efectele crizei.

Macron a mai avertizat publicul că apariția unui vaccin nu este iminentă, și probabil acest lucru nu se va întâmpla până în 2021. Mesajul este clar: Nu va fi posibil ca oamenii să stea până atunci acasă.

Este o situație imposibilă. Pe de-o parte, măsurile de distanță sociale pot reduce numărul de infectări și de victime, dar pe de altă parte o criză economică profundă ar goli veniturile statului care plătește pentru serviciile publice de sănătate și de utilități.

Țări în care gunoiul nu mai este ridicat, cu sistemele de alimentare cu apă și electricitate căzute sau cu funcționare intermitentă se pot dovedi la fel de periculoase ca virusul. Iar probleme este că atunci când măsurile de închidere și izolare se opresc, numărul de infecții și de decese va crește din nou.

”Este foarte dificil de găsit un echilibru”, afirmă Mujtaba Rahman, director la  EurasiaGroup, o companie de consultanță politică. ”Nu este clar dacă există vreun guvern cu o strategie credibilă de exit”, mai spune el.

Macron a fost primul  lider european care a admis, joi, că nimeni nu știe în acest moment ”cât timp trebuie să menținem reducerea contactului social”.

Iar asta pentru că măsurile extreme de distanță socială din Italia, Spania, Franța, Belgia sau alte țări UE nu vor face ca pandemia să dispară. Ele pot doar să o încetinească în încercarea de a preveni supra-aglomerarea spitalelor.

Un studiu realizat de Imperial College London arată că medicii și epidemiologii cred că epidemiologii și medicii cred că cele mai drastice măsuri de distanțare socială pot cumpăra doar puțin timp.

De îndată ce guvernul ridică interdicțiile, așa cum procedează China acum pentru a-și salva economia, cazurile de infecție vor exploda din nou, afirmă Christian Drosten, un virusolog german care dezvoltat testul pentru coronavirus și a sfătuit guvernul  Germaniei în legătură cu măsurile de limitare a răspândirii epidemiei.

”Ca medic specializat în infecții cauzate de epidemii, pot spune același lucru pe care îl spun toți colegii mei. Odată cu revenirea la viața publică, infecțiile vor reveni și ele”, a declarat acesta într-un podcast.

Experții sunt de acord că un vaccin nu va fi disponibil mai devreme de un an sau de 18 luni.

Dar menținerea distanțării sociale pentru o perioadă atât de lungă de timp va fi probabil greu de realizat și foarte probabil va rezulta o criză economică globală.

OECD prognozează că ritmul creșterii economice va încetini la 2,4 procente în 2020 din cauza pandemiei, față de 2,9 cât a fost estimat la sfârșitul anului trecut. Dar dacă epidemia de coronavirus va dura mai mult și se va manifesta mai intens în Statele Unite și Europa, atunci ritmul creșterii economice la nivel global nu va fi mai mare de 1,5 %.

Un studiu publicat luni de un Institut din Munchen estimează că pierderile în economia Germaniei ar putea varia între 7.2% din PIB în cazul unei crize întinse pe două luni la 20,6 % din PIB, în cazul unui crize întinse pe trei luni.

”Decidenții închid largi sectoare din economie. Din acest motiv, amploarea recesiunii în eurozonă ar putea fi de 10 procente din PIB sau chiar mai mult”, afirmă Rahman.

Până la un punct, va fi pur și simplu imposibil de a menține restricțiile impuse acum populației.

În Modena, Italia, nouă deținuți și-au pierdut viața într-o revoltă în închisoare, unii din cauza unor supradoze, la scurt timp după ce restricțiile au fost impuse în provincie. Revoltele s-au întins în alte închisori din Veneția, Milano, Bolgna, Roma, Rieti, Napoli, Meli și Palermo.

Pe  teritoriul Italiei, armata a fost trimisă pentru a asigura respectarea măsurilor de distanțare socială.

China a ales să renunțe la cele mai radicale forme de interdicții și a stabilit ca prioritate creșterea economică în următoarele luni.

”Ceea ce se întâmpla în China acum este că business-ul revine la activitate”, afirmă Drosten. ”Am văzut cum măsurile de carantină care au cauzat probleme economice atât de mari că sunt acum retrase”.

”Ce vom vedea de acum încolo este că în următoarele săptămâni și luni cazurile de infecție vor exploda din nou în China”, a mai spus el.

Specialistul a avertizat că Beijingul va încerca să ascundă o nouă creștere a numărului de infecții. ”Nu vom mai vedea rapoarte credibile din China în viitorul apropiat”, mai spus el, adăugând că Beijingul ”dorește ca problema să fie rezolvată acum în China. Desigur, problema nu va fi rezolvată”.

Ce urmează

Pentru Europa, acest lucru înseamnă că guvernele vor trebui curând să decidă cum procedează și să comunice acest lucru cetățenilor.

În țările unde măsurile de închidere sunt abia la început, întrebarea ”ce urmează” primește răspunsuri parțiale.

Franța transmite un dublu mesaj. Chiar dacă guvernul le cere cetățenilor să rămână acasă, deja face apel să revină la muncă și încurajează business-urile să facă plăți de până la 1000 de euro scutite de taxe.

”Invit toate federațiile și marile companii să plătească această primă de 1000 de euro, fără taxe, angajaților săi”, a declarat vineri ministrul economiei, Bruno Le Maire.

În Italia, ce mai lovită țară de coronavirus, premierul Giuseppe Conte a anunțat că măsurile de închidere, plănuite să fie ridicate pe 25 martie, vor fi extinse, dar nu a spus pentru cât timp. Până în prezent, producția nu s-a oprit. După câteva greve spontane izbucnite în fabrici și porturi generate de muncitori speriați de infectare, sindicatele au negociat un protocol de siguranță pentru muncitori cu guvernul și cu angajatorii.

Dar problema trebuie rezolvată. Duminică, Guvernul italian a emis un decret care a intrat în vigoare luni, care  a pus pe stop orice activități economice neesențiale, în încercarea de a stopa răspândirea coronavirusului.

Drept răspuns, sindicatele amenință cu o grevă generală din cauză că pe lista activităților permise se află producția de tractoare și producția de țigări, activități despre care spun că n-ar trebui considerate esențiale.

În Marea Britanie, premierul Boris Johnson a adoptat tactica amânării.

”Obiectivul nostru este să amânăm și să reducem curba ascendentă a epidemiei prin adoptarea măsurilor potrivite la momentul potrivit, astfel încât să minimalizăm suferința și să salvăm vieți”, a declarat Johnson săptămâna trecută.

El a mai spus că evoluția epidemiei poate fi schimbată în următoarele 12 săptămâni și că se așteaptă ca primele încercări pentru obținerea unui vaccin să înceapă într-o lună.

În noaptea de luni, Johnson a anunțat măsuri de izolare care le permit britanicilor să-și părăsească locuințele doar pentru motive foarte limitate.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, unde adunările cu mai mult de două persoane au fost interzise în weekend, cumpără la rândul ei timp: ”Nu există terapie sau vaccin împotriva coronavirusului. Cât timp este necesar,un singur lucru se poate face și acesta este încetinirea răspândirii virusului și astfel să câștigăm timp”, a declarat într-o declarație publică foarte neobișnuită către cetățeni.

Prin urmare, nici un guvern nu a comunicat vreun plan pe termen lung.

Între prăbușirea economică și acceptarea infecțiilor generate de virus, ar putea exista a treia cale.

Dacă testele devin mai disponibile în următoarele luni, guvernele ar putea descoperi că un procent mult mai mare din populație este infectată fără să prezinte simptome. Acesta ar putea fi momentul când țările vor începe să ridice măsurile de distanțare socială.

Drosten afirmă că se așteaptă ca testele care vor arăta infecțiile din trecut împotriva cărora organismul a dezvoltat imunitate ar putea deveni disponibile în următoarele săptămâni.

Studiul realizat de Imperial College London oferă și alte abordări: Alternarea măsurilor e izolare cu relaxarea acestora pe durata a doi ani, timp în care guvernele pot relaxa măsurile de distanțare socială pentru aproximativ o lună de zile la fiecare trei luni.

Sébastien Maillard, director la Jacques Delors Institute în Paris, afirmă că se așteaptă la un moment de măsuri stricte de izolare, apoi revenirea graduală la o economie funcțională și poate spre sfârșitul anului va trebui să revenim la măsurile de izolare până când vom obține un vaccin.

Cercetătorii avertizează că orice perioadă de răgaz ar trebui să fie scurtă. ”Distanțarea socială – plus închiderea școlilor și a universităților – trebuie să funcționeze pe durata a doi ani”, mai scriu autorii studiului.

Guvernele rămân, așadar, cu o dilemă: Vor trebui să-și pregătească populația pentru măsuri de izolare întinse pe cel puțin un an sau mai mult  sau pentru decese în număr mare în următoarele luni. Nici una dintre variante nu este ușor de vândut.

”Va exista un înainte și un după pandemie”, a declarat comisarul pentru piață internă, Thierry Breton, care a adăugat: ”Să sperăm că prețul plătit în vieți omenești va fi limitat. Prețul pentru economie va fi mare”.

  • Citește textul în varianta orginală pe Politico.eu

 

 

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Sa se confiște averile hoților care ne-au furat secole la rand și sa plătească din banii lor.

  2. Ăsta e doar începutul. Toată lumea va trece prin cumpăna asta. Tot ce se poate face este să se întârzie cât mai mult infectarea în masă pt a putea fi tratați oamenii cât mai mult posibil. Cu bătrânii este clară treaba: face poteca în ei. Cine înțelege bine, cine nu iară bine. În același timp dacă nu se produce măcar mâncare se vor omorâ oamenii pe 2 kile de mălai. Apropos de ăia care îi înjură pe nemți că aduc angajații cu avion privat să recolteze sparanghelul în câmp.

    • @Samir, mai usor cu pianu’ (nemtii). sunt aici de un an si usor usor, vad asemanari profunde cu societatea romaneasca , atat la nivel privat cat si de stat. iar despre autoritatile germane , sunt la fel de birocratice ca in Ro. Desi la 600 de km de Germania, Italia isi plangeau mortii, primeam mesaje ca situatia este izolata. si POC la o saptamana situatia este grava! deci hai sa o lasam mai moale cu exemplele. Din pacate din nou spitalele din Ro isi arata „capacitatea” dupa ce au demostrat-o cu cazul Colectiv. Jos palaria pt medici si tot personalul medical, dar cu o floare nu faci gradina, atat timp cat spitalele sunt conduse de „manageri” pusi pe PCR. Ce se intampla acum prin spitale, nu se numeste greseala ci incompetenta.

  3. Lighioanele care ne conduc si marii bussinessmani nu sunt interesati de sanatatea oilor,ei au nevoie de bani,de sclavi sa le munceasca plantatiile,la ce bun sa ai economie daca tu crapi oricum,mai bine traim ca in epoca de piatra dar traim!

    • Bine o fi pentru tine, mai nasol pentru aia de linga tine.

    • Amicul du-te și muncește plantația patronului, vezi ca au murit și oameni de 25 de ani, asa ca nu e garantat ca nu crapi, dacă ai noroc ramai cu 20% capacitate pulmonara și oricum nu mai poți muncii, te azvârle stăpânul imediat după plantație!

  4. Cum spuneam, abordarea actuala nu e sustenabila. Trebuie selectionat grupul de risc si protejat, restul gata cu statul acasa, viata normala. Dupa asta, probabil ca intr-o luna va fi sigur si pentru cei din grupele de risc sa revina la normal.
    Ca vor sau nu vor unii, asta se va intimpla oricum. Dar daca nu procedeaza cum trebuie guvernantii-i vor avea pe constiinta pe cei cu probleme.

  5. Deci Guvernele incep sa realizeze ca s-au bagat intr-o situatia imposibila, si acuma reflecteaza la imposibilitate. Misto. Prostia in deplinatatea ei.
    Abia acuma incep sa targeteze peresoanele vurlnerabile, dupa ce s-au asigurat ca toti statu acasa in familie, dupa ce virusul intrase deja in toate familiile (inevitabil deoarece s-a raspandit asimptomatic – si s-a stiut asta, dar daca nu functioneaza rotitele de la etajul de sus …) deci masurile astea n-au facut decat se se ASIGURE ca virusul ajunge la cei batrani (cei mai vilnerabil).

    Acuma parca descopera ca avem nevoie de economie, dupa ce li s-a parut misto si interesant, chiar sexy (in urgenta) sa faca niste exercitii de forta a statului care pune biciul pe cetateni.

    Cauza? Reductionismul gandirii: au tipat epidemiologii medicali, aia care sunt cu 100 de ani in urma cu stiinta, apoi au intrebat niste modelatori care habar nu au de biologie dar cica face biologie (precum acel Ferguson de la Imperial College). Toate lucrurile importante din societatea noastra functioneaza reductionist, si de acea ne-am impuscat in picior (sau in cap – ramane de vazut). Studiile cu abordari sistemice si multi-disciplinare si complexity sciences sunt marginale, abia daca sunt tolerate in institutii, inclusiv in universitati, si absolut DELOC in medicina. In schimb sunt la mare cautare modelarile matematice unde fac niste presupozitii de modelare care n-au nicio relevanta biologica, si care dau niste rezultate de iti sta mintea-n loc si iti spun „Doamne, unde am ajuns ca societate?”.

    Pe scurt, Guvernele, impinse dement de pesa si la sfatul inept al medicilor epidemiologi si a fofilatilor cu multe citari (datorita cifrelor care iti iau ochii dar nu spun nimic; plus „e de la Imperial College, deci trebuie ca-i bun …” adica o crasa greseala de logica / cognitiva cu care traim zilnic si care se cheama „apelul la autoritate” in loc de examinarea dovezilor) au provocat mai multe morti si victime si suferinta decat daca ar fi lasat gripa asta sa treaca si gata. Multe mai multe. Nu zic ca trebuiau sa nu faca nimic, dar trebuiauy targetati cei vulnerabili nu distrugerea societatii – adica masuri inteligente, ce naiba!

  6. Cel mai probabil se va merge pe o luna de carantina completa urmata de o luna de munca intensa pt sprijinirea economiei si tot asa.

    Evident ca batranii si cei cu risc vor trebui sa ramana in carantina si in luna de activitate iar cei tineri si sanatosi care vor munci pt a tine economia vie vor trebui sa-si ia toate masurile pt a limita contagiunea.

    Cam asta va fi anul 2020 si sa speram ca la inceputurile lui 2021 va aparea un vaccin sau macar un medicament antiviral care sa impiedice virusul sa provoace o infectie atat de agresiva incat sa fie necesara terapia intensiva si ventilarea mecanica.

  7. Stiti ce face ANAF dupa aministia fiscala prin care a sters dobanzile si penalitatile unora si altora care nu si-au platit impozitele si taxele cu anii ?

    Calculeaza dobanzi si penalitati pentru sumele care au fost platite, dar nu in contul unic!

    Iti multumim Partid!

  8. Altceva e in discutie, dar nu vreau inca sa exprim. Ma indoiesc ca guvernele nu stiau de la bun inceput sau cel putin intr-un timp scurt despre ce este vorba, pentru ca orice stat de pe lumea asta stie care este nivelul medicinei. Daca nu ar sti, institutiile de invatamant medical nu ar avea nicio utilitate. Deci statele, oricare ar fi ele, cunosc exact care este situatia reala intr-o epidemie, cu atat mai mult cu cat orice stat are structuri pentru situatii de urgenta, care cunosc in amanunt ce resurse au si care este capacitatea de interventie intr-o situatie determinata.

    • Și mie tot de asta mi-era teama!

    • Noi doi, daca am fi la butoane acum, am avea aceeasi dilema morala pe care politicienii de peste tot nu cred ca o au, dar o considera ca o problema tehnica care trebuie rezolvata si nu stiu cum. Pe scurt, problema este ca am fi simultan pe doua pozitii incompatibile:

      1) kantianism pentru vulnerabili , adica trebuie din principiu salvati cu orice pret cat mai multi posibil dintre cei in pericol sa moara, pentru ca viata umana nu are pret.

      Pozitia Statului: Pentru asta, o luna sau doua (in prima faza!) trebuie oprita economia, lumea sa se puna pe pauza si vulnerabilii sa fie ocrotiti printr-un efort iesit din comun.
      Nu declara politicienii, dar incepe sa fie clar pentru toata lumea ca “cu orice pret” implica punerea economiei in cap si cetatenii ar urma, conform pozitiei asteia, sa traiasca astea doua luni exclusiv prin forte proprii; resursele comune care sunt in visteria statului se investesc in salvarea vulnerabililor si functionarea la cote de avarie a Statului, pana trecem criza.

      Pozitia cetatenilor: Sigur ca vrem sa-i salvam, cum sa-i lasam sa moara, doar sunt oameni, nu animale! Total de acord cu salvarea lor, cat o costa, o costa.

      SIMULTAN cu

      2) utilitarism pentru toti ceilalti, adica importante sunt consecintele crizei, in sensul in care trebuie neaparat ca nefericirea totala din societate (urmarile neplacute ale actiunii de salvare a vulnerabililor) sa fie minimizata, astfel incat sa fie mai mica decat fericirea totala (datorata salvarii vulnerabililor). Dar cum sa facem asta?

      Pozitia Statului: Daca Statul nu le da bani direct cetatenilor sau firmelor, se distruge tesatura sociala pentru ca cei ramasi fara serviciu, fara afaceri si fara bani (si adica circa 36% din gospodariile din Romania, care n-au niciun fel de economii, cf. INS in 2019!!!) vor tulbura pacea sociala cu razmerite, ceea ce va putea duce la inca un rand de victime. Altfel spus Statul sa ii salveze, ca de atatea ori, pe cei iresponsabili, pe banii celor responsabili!

      Pozitia cetatenilor: kantianism – kantianism, ca doar toti suntem oameni onesti si virtuosi, da’ nu pe banii nostri! Nu pe economiile noastre (care le-or avea) si nu pe efortul nostru, pentru ca nu suntem dispusi sa suportam, pentru altii, asa o nefericire. Sa plateasca Statul apucaturile astea kantiene, daca vrea, ca el are bani, vorba lu’ Moromete. Adica suntem morali, da’ pe banii altora, daca se poate. Exact ca-n socialism!

      Problema este ca relativismul moral n-are cum sa functioneze din principiu.
      Iar daca ar trebui sa facem un plebiscit, iti inchipui ce varianta ar avea castig de cauza, cu vreo 85% minim… 🙁

  9. Pandemia va dura 1 an jumate-2. Vaccinul va fi gata intr-un an, un an jumate. Pana atunci poate ca vom avea tratamente antivirale care vor atenua virulenta virusului. Persoanele vulnerabile nu le putem izola timp de 2 ani. Ei vor veni in contact cu familia, e cat se poate de uman, familie care-i va contamina, vrand-nevrand.
    Prin urmare, timp de aproape 2 ani sectiile de reanimare vor fi ocupate cu bolnavi virusati. Spitale putem construi, dar medici specialisti ATI, nu putem forma peste noapte. Atunci ce facem cu ceilalti bolnavi nevirusati, care au nevoie de reanimare (nu enumar aici toate urgentele) , ii sacrificam pe ei ?
    Problema cu reluarea economiei ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat este hazardanta. Bine ar fi sa dea rezultate, dar mi-e teama ca o sa apara alte aspecte sanitare nedorite. Sistemul nostru sanitar, si ma refer si la tarile din vest este suprasaturat, si-a atins limitele. Cat timp va mai face fata, cat timp ne va deservi pe toti sau mai bine zis cine va fi sacrificat ?
    Parerea mea, pe care am sustinut-o de la inceput – testarea, testarea si iar testarea tuturor simptomaticilor, a contactilor, a suspectilor si izolarea lor. Testare care trebuie sa se repete sistematic. Cei neinfectati sa continue activitatea, intre timp unii se vor infecta, dar altii care au stat in izolare si s-au vindecat le vor lua locul si economia nu se va opri, se va incetini, doar. Acum e cam tarziu, trebuie sa bagam in carantina teritorii intregi sau sa expunem toata populatia la contactul cu acest virus ucigas. Chiar daca am fi testat de la bun inceput toata populatia, costurile n-ar fi fost mai mari decat cele pe care le platim acum : pierderi de vieti omenesti si pierderi economice uriase. De ce nu luam exemplul unor tari care s-au confruntat cu astfel de epidemii (Coreea de Sud, Taiwan) si care fac testari in masa si nu si-au pus economia la pamant ?

  10. E mai plauzibil ca cineva ne testează cu virusul asta. Prea pare concertata „schema”.

  11. Time to buy gold.