G4Media.ro

Închirierea hainelor, o soluție sustenabilă la moda fast fashion. De ce funcționează…

Sursa foto: Pixabay / meandcolors

Închirierea hainelor, o soluție sustenabilă la moda fast fashion. De ce funcționează atât de rar?

Costurile ridicate cu spălarea și depozitarea se numără printre obstacolele majore cu care se confruntă startup-urile din acest domeniu, relatează Euronews.

Închirierea hainelor poate reduce semnificativ impactul negativ al industriei modei asupra mediului, însă până acum, modelele de afaceri construite în jurul acestui concept nu s-au dovedit sustenabile pe termen lung.

Un studiu recent, realizat de cercetători de la Universitatea de Tehnologie Chalmers din Suedia, a analizat în profunzime ce factori ar putea contribui la succesul serviciilor de închiriere a hainelor. Autorii speră ca rezultatele cercetării să ajute la ecologizarea unei industrii recunoscute pentru gradul său ridicat de poluare.

Europenii aruncă, în medie, 12 kilograme de haine pe an

Industria modei este una dintre cele mai poluante din lume și poate genera până la 10% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

În Suedia, peste 90% din impactul climatic al hainelor este asociat cu achiziția de articole noi. Cercetările anterioare de la Chalmers au arătat că producția de articole noi reprezintă 70% din impactul climatic al hainelor pe durata ciclului lor de viață.

În Uniunea Europeană, se aruncă anual aproximativ 7 milioane de tone de haine — echivalentul a circa 16 kilograme per persoană.

În Statele Unite, un american generează, în medie, 37 de kilograme de deșeuri textile pe an.

Cercetătorii cred că există un potențial uriaș pentru reducerea impactului asupra mediului prin scăderea achizițiilor de haine noi și prelungirea duratei de viață a celor existente — mai ales dacă acest lucru se poate realiza fără a presupune deplasări suplimentare cu mașina din partea consumatorilor.

Închirierea hainelor, o alternativă sustenabilă la moda rapidă

Cercetători de la Universitatea Chalmers, Universitatea din Borås și Institutul de Cercetare RISE au analizat eficiența unor modele alternative de afaceri în modă, mai sustenabile, într-un nou studiu.

„Mulți oameni au haine în dulap pe care le poartă rar sau deloc. Închirierea acestor articole poate prelungi durata lor de utilizare și astfel contribui la un consum mai sustenabil”, spune Frida Lind, profesoară la Chalmers și coautoare a studiului.

Studiul a analizat nouă companii suedeze, care fie au încercat și eșuat, fie se află în proces de lansare a unor servicii sustenabile de închiriere.

Trei modele principale de închiriere identificate:

  1. Modelul de membru – clienții devin membri și pot împrumuta haine pe o perioadă determinată, similar cu o bibliotecă.

  2. Modelul prin abonament – clienții plătesc o taxă lunară pentru a închiria un număr fix de articole. Aceste companii încearcă să se extindă și să atragă investiții.

  3. Modelul de închiriere individuală – închirierea de haine specializate, deseori în combinație cu alte echipamente (ex: îmbrăcăminte outdoor împreună cu echipament de schi).

De ce este atât de greu pentru aceste companii să fie profitabile?

Cercetătorii au intervievat fondatori, manageri și alte persoane-cheie din cadrul fiecărei companii.

„Ce ne-a surprins a fost cât de dificil le era să devină profitabile. Mai multe dintre ele au fost nevoite să renunțe la investiții din diverse motive”, explică Lind.

Deși există interes din partea consumatorilor pentru a închiria haine, studiul arată că provocările operaționale sunt numeroase:

  • Fiecare articol trebuie inspectat și curățat înainte de a fi închiriat din nou, ceea ce necesită timp și resurse.

  • Costurile mari pentru depozitare, logistică și spălare sunt greu de susținut, în special pentru modelul de abonament.

  • Accesul la capital de risc este limitat, iar multe startup-uri nu reușesc să supraviețuiască primelor faze.

Hainele de nișă funcționează cel mai bine

Studiul arată că modelele de afaceri orientate pe nișe clare, precum hainele pentru activități outdoor, au avut mai mult succes.

„Aceste companii par să-și fi găsit nișa și au identificat o nevoie reală pentru care consumatorii sunt dispuși să plătească punctual”, spune Lind.

De asemenea, colaborările cu designeri și producători orientați spre sustenabilitate au fost deosebit de valoroase:

„Aceste parteneriate le-au oferit acces rapid la feedback privind articolele populare, dar și informații despre calitatea produselor – de exemplu, ce se rupe frecvent.”

Chiar și eșecurile aduc valoare

Lind subliniază că, deși unele dintre companiile studiate nu au rezistat pe piață, fiecare inițiativă care contribuie la tranziția sustenabilă este valoroasă. Acestea ajută la schimbarea percepțiilor privind consumul de haine și oferă lecții importante despre ce funcționează și ce nu.

„Studiul nostru poate fi un punct de referință important pentru tranziția sustenabilă a industriei modei, deoarece evidențiază posibilitățile reale oferite de modele de afaceri alternative.

Cercetătorii speră ca rezultatele să fie luate în considerare de factorii de decizie, care pot construi stimulente și motivații financiare pentru o industrie a modei mai responsabilă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.