G4Media.ro

Incluziunea studenților LGBTQ+ în patru mari universități din România: Peste 80% dintre…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Incluziunea studenților LGBTQ+ în patru mari universități din România: Peste 80% dintre respondenții trans spun că profesorii și personalul administrativ nu respectă identitatea de gen / Doar jumătate se simt în siguranță în campusurile universitare – Asociația MozaiQ

Peste 80% dintre studenții LGBTQ+ (81,13%) înscriși la patru mari universități din România spun că profesorii și personalul administrativ nu respectă identitatea de gen a studenților trans, indică Raportul Național Campus Pride, publicat de Asociația MozaiQ.

De asemenea, numai jumătate dintre studenții LGBTQ+ care au răspuns sondajului afirmă că se simt oarecum sau complet în siguranță în campusurile universitare.

Mai mult, doar 24,85% dintre respondenți au spus că au aliați ai comunității LGBTQ+ printre cadrele didactice.

  • Asociația MozaiQ, organizație care luptă pentru interesele comunității LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender), a publică rezultatele Raportului Național Campus Pride, dezvoltat în cadrul proiectului ”Campus Pride – campanii comunitare de advocacy pentru universități sigure”, care a analizat incluziunea studenților LGBTQ+ în principal în patru mari universități din România (Universitatea București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca), dar și în alte universități de pe teritoriul țării.

”Tinerii cu diferite identități de gen și orientări romantice, sexuale sau de familie  care abandonează studiile din cauza homofobiei, transfobiei și bifobiei din sălile de curs și campus au șanse mai mici de integrare pe piața muncii, cu toate consecințele ce decurg din aceasta: acces redus la servicii de sănătate, risc de a rămâne fără adăpost, diferite comportamente la risc, efecte negative asupra sănătății mintale. Maparea comunităților studențești LGBTQIA+, prin colectarea de date care oglindesc experiențele lor în timpul studiilor universitare, este un prim pas spre politici și instrumente de incluziune a studenților queer din România.” Roxana Marin, director de advocacy MozaiQ.

La cercetare au participat 350 de studenți care se identifică în comunitatea LGBTQIA+.

Redăm mai jos comunicatul și rezultatele preliminare ale studiului MozaiQ:

„Doar jumătate din totalul respondenților afirmă că se simt oarecum sau complet în siguranță în campusurile universitare.

82% din totalul respondenților spun că le-au spus colegilor despre orientarea lor sexuală și identitatea de gen. Restul n-au vorbit cu nimeni din facultate despre acest subiect.

Doar 24,85% dintre respondenți au spus că au aliați ai comunității LGBTQ+ printre cadrele didactice.

196 de persoane, adică 56%, au precizat că profesorii și-au exprimat părerea cu privire la comunitatea LGBTQ+ la cursuri. Dintre cei 196 care au confirmat existența discursului despre comunitate de către cadrele didactice, 21,4% au apreciat că atitudinea și discursul sunt mai degrabă respectuoase/neutre, în timp ce 13,13% au apreciat că discursul și atitudinea mai degrabă nu sunt neutre sau respectuoase.

33,42% din totalul respondenților afirmă că au cel puțin un profesor sau o profesoară care are adesea un discurs homofob/transfob. O singură persoană spune că a făcut o sesizare pentru a reclama acest discurs (sesizare în atenția comisiei de etică, fără a obține însă un rezultat satisfăcător).

81.13% dintre respondenții trans spun că profesorii și personalul administrativ mai degrabă nu respectă identitatea de gen a studenților trans, în timp ce doar 18.87% declară că identitatea de gen este respectată în facultatea lor.

Mai mult de 50% dintre studenți n-au văzut în universitățile lor vreodată flyere sau afișe despre evenimente LGBT, un gest care practic ar aminti de prezența lor în mediul academic.

***

Aceste rezultate sunt doar câteva dintre datele care reies în urma studiului asupra incluziunii LGBTQIA+ din universitățile din România.

Deși se pare că mulți studenți se simt îndeajuns de confortabil încât să își dezvăluie orientarea sexuală sau identitatea de gen, aceștia sunt adesea supuși bullying-ului atât din partea profesorilor, cât și din partea altor studenți și ajung să nu se mai simtă în siguranță în campusul universităților. O observație fericită este că din ce în ce mai mulți profesori devin aliați ai comunității și își susțin studenții, însă discursurile homofobe și transfobe persistă în rândul unui număr destul de mare de cadre didactice.

Un procent covârșitor dintre studenții care au fost discriminați sau care au sesizat exprimări stigmatizante evită să facă plângeri, ceea ce indică necesitatea ca universitățile să creeze mecanisme și proceduri care le permit studenților să raporteze agresiuni bazate pe homofobie și transfobie fără riscul de a fi persecutați și discriminați.

Studenții LGBTQIA+ sunt mai vulnerabili decât alte categorii de studenți, nu doar din cauza homofobiei și transfobiei din societate, dar și pentru că adesea nu se bucură de sprijinul familiei, se confruntă cu anxietate, depresie și risc de suicid mai mult decât alte categorii de tineri și nu au la dispoziție spații și servicii LGBT-friendly, ceea ce îi izolează și amplifică toate celelalte probleme.

Egalitate de gen înseamnă egalitate pentru toate identitățile, inclusiv cele ale persoanelor LGBTQIA+. Egalitatea de șanse nu înseamnă doar egalitate între bărbați și femei, ci între persoanele de toate genurile și orientările de familie, romantice sau sexuale. Este imperios necesar ca Ministerul Educației și ARACIS să-și asume răspunderea și să-și îndeplinească obligația de a asigura șanse egale pentru toți studenții, recunoscând existența studenților LGBTQIA+ și dreptul lor la o educație de calitate, în condiții de siguranță, prin măsuri și mecanisme care combat activ homofobia, transfobia și orice formă de intoleranță sau ură în mediul academic.

Campus Pride – Campanii comunitare de advocacy pentru universități sigure este un proiect derulat de Asociația MozaiQ LGBT în parteneriat cu Pride Romania, Identity.Education și Samtokin ‘78 cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Scopul proiectului este acela de a crea un mediu primitor și sigur și un climat de acceptare pentru toți studenții din mediul universitar românesc, indiferent de orientarea lor sexuală sau identitatea de gen, precum si etnie, sex, religie, (diz)abilitate, sau orice alte elemente identitare care îi diferențiază și vulnerabilizează.

Asociația MozaiQ LGBT este o organizație comunitară care luptă pentru drepturile omului și care participă la dezvoltarea comunității LGBT din România sub stindardul solidarității și încrederii reciproce, rezultate din activități sociale, o prezență pe scena culturală alternativă, precum și atenția deosebită acordată diverselor grupuri din comunitate.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă!”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Sa va fie rusine pentru astfel de stiri.

    • Zi-le terminatule :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))) mar s. La profesionala :)))))))))))))))))

  2. deloc…..propun sa va faceti universitatea voastra in care singurul criteriu de selectie sa fie asta…

  3. Da, multi profesori universitari sunt inca in era comunista. Nici nu sunt greu de depistat , comportametul ala grosolan de „sef” si de atot stiutor.

  4. HUO SATANISTILOR!! JOS MANA DE PE COPII CU LGTBUL VOSTRU SA INVETE BIBLIA NU CUM SA IA puIa

  5. E bine încă, putea sa fie și mai bine in sensul că 100% din respondenți sa se simtă amenințați in Universități, deci mai e loc de îmbunătățire!

  6. Vreau sa mi se spună împăratul și sa fiu adresat cu altetia dumneavoastră, doar marția vreau sa mi se spune ministre, in caz contrar fac urat.

  7. In curand, omenirea o sa regrete mizeria morala in care se afla. Asa cum a coborat focul din cer si asupra sodomitilor, asa vor aparea necazurile asupra lumii occidentale.

    • In curand lumea va inceta sa mai creada in fiinte magice care traiesc in cer si in carti scrise de niste barbati alesi la intamplare, care le spun sa isi omoare copiii, sa isi vanda fiicele, sa isi bata sotiile, etc.

    • Da’ sa vezi ce s-a intamplat cu fetele lui Lot si cu Lot, dupa ce au scapat din Sodoma!

      Ia sa ascultaaaam, din sfanta Evanghelieeee … zi-ne si noua, sa ne luminam de la intelepciunea ta. 💡

  8. Majoritatea a decis la referendumul „pentru familie” sau cum dreacu s-a numit. Si majoritatea va decide in viitor in moduri in care nu o sa va placa. Pentru ca lumea se schimba, si asta va scoate din sarite. Un articol publicat cred ca acum 30 de minute, cu atatea comentarii de la distrusi care n-au ce face.

  9. Din păcate problema nu este așa simplă cum pare. Homosexualii și lesbienele, luptă să le fie recunoscut dreptul de a fi ceea ce sunt și să nu mai fie discriminați. Bun . Dar și ei trebuie să înțeleagă faptul că restul oamenilor își doresc ca mințile copiilor lor să nu fie derutate de propaganda pro. Nu de alta dar un copil până înțelege cum stau lucrurile cu sexul poate fi corupt și chiar deviat de la normal, de șmecheria unui adult. Membrii comunității LGBT trebuie să înțeleagă faptul că comportamentul lor sexual nu este unul normal. Dacă cu toții am fi avut înclinațiile sexuale pe care le au ei atunci nici nu ar mai fi existat specia umană. Se stingea de la prima generație. Nu vreau decât să fiu corect înțeles. Dacă un cuplu de homosexuali adoptă un băiat se pot întâmplă lucruri incredibile . Unul dinte bărbați sau ambii pot să fie atrași sexual de copilul adoptat cînd acesta ajunge la adolescență și să nu realizeze că nu este ceva normal. Mai rău copilul ar putea să le urmeze exemplul fără să-și dea seama că trebuie să lase timpul sa treacă până să devină adult și să înțeleagă cine este el cu adevărat. Dacă el este heterosexual pentru că aproape că nu există nici o șansă să fie altfel? E greu de crezut că un cuplu de homosexuali ar putea avea norocul să înfieze un băiat homosexual care să-i înțeleagă pe ei. La copilul ăla se gândește cineva? Când ajunge mare poate să aibă un șoc peste care să nu poată să treacă niciodată sau să ajungă să se sinucidă pentru că no să poată să accepte că el nu are o mamă și un tată cum au toți oamenii obișnuiți. Același lucru este valabil și pentru lesbiene. Oameni buni trăiți viața cum simțiți voi dar înțelegeți faptul că este periculos să luptați pentru dreptul de a înfia copii. Chiar dacă voi ați fi animați de cele mai bune intenții trebuie sa vă gândiți înainte de toate la binele copilului. Acum poate înțelegeți de ce oamenii heterosexuali se opun. Nu au nimic cu voi. Renunțați la ideea asta și totul va fi bine. Căsătoriți, necăsătoriți, contează chiar atât de tare? Dacă pentru voi contează atunci căsătoriți -vă . Dar cred că nu este nevoie de circul cu paradele. Paradă să ce? Vă interzice cineva să vă iubiți? Nu . Și atunci? De ce faceți atâta caz cu problemele voastre. Credeți cumva că heterosexualii nu au și ei problemele lor? Și ce să facă să recurgă la parade. Vedeți tocmai asta faceți greșit îi agasați pe oamenii obișnuiți cu falsele voaste mofturi. Unii dintre voi agresează sexual oamenii care nu au nimic comun cu comportamentul ăsta. Poate vreți să considerăm și asta normal . Înțelegeți odată ce este poate normal in mintea voastră nu este deloc normal in mintea noastră a heterosexualilor.

    • Esti pe langa subiect rau de tot, dar vad ca iti place sa scrii. Nu ai talent, dar tine-o tot asa!

  10. Bun, heterosexualii sunt răi. Unii. Dar voi sunteți cu toții buni? Nu. Nu toți. Cu cât insistați mai mult cu această falsă problemă cu atât mai mult îi iritați pe oamenii obișnuiți. Oamenii răi, sunt răi cu noi toți nu doar cu voi. In cazul ăsta trebuie să vă adresați poliției ca noi toți. Atât. Dacă vă simțiți drepturile lezate vă puteți adresa justiției ca oricare dintre noi. Oamenii sunt apărați de lege indiferent de orientarea sexuală. Credeți – mă gama de răutăți cuprinde o listă mult mai mare decât cele bazate pe orientarea sexuală. În mare parte oamenii înțeleg problemele voastre și dau dovadă de înțelegere și compasiune. Regretăm că unii oameni sunt răi dar așa este natura umană. Din păcate există și oameni răi. Și din păcate ăia răi sunt și proști.

  11. Toleranța este cuvântul magic. Fericirea este dreptul oricărei ființe umane. Și nu uitați! Fiți buni și visați la o lume mai bună pentru noi toți.

  12. Locul lor ar fi la balamuc