Incompetența șefei DIICOT în dosarul 10 august. De ce mai este Giorgiana Hosu în funcție?
Șefa DIICOT, Giorgiana Hosu, mai marchează un eșec rușinos în dosarul 10 august. După ce a cerut redeschiderea dosarului, omorât în mod scandalos de procurorul Doru Stoica, a trimis decizia Curții de Apel pentru confirmare. Numai că a greșit instanța, chiar de 10 august.
Procurori cu experiență din sistem au atras atenția încă de atunci că, potrivit Codului de Procedură Penală (CPP), confirmarea infirmării se trimite la instanța competentă să judece fondul cauzei. Or, potrivit CPP instanța competentă nu este Curtea de Apel.
Infracțiunile pentru care Giorgiana Hosu a cerut redeschiderea dosarului 10 august sunt de drept comun, nu de siguranță națională. Acelea au rămas clasate.
Primul lucru pe care îl învață magistrații este ”verifică dacă tu ești competent să anchetezi sau dacă instanța este competentă să judece”. Cu această nouă decizie, Giorgiana Hosu și-a dat din nou proba incompetenței.
Să recapitulăm: doamna Hosu a lucrat alături de procurorul Doru Stoica în dosarul 10 august. Procurorul a clasat dosarul în cazul șefilor Jandarmeriei, dar i-a dat pe mâna Secției Parchetelor Militare pe executanți, pe jandarmii acuzați că au sâvârșit abuzuri, pe motiv că n-are competență în cazul lor. Cu toate acestea, în cazul șefilor scăpați de acuzații n-a mai avut o problemă de competență.
Această oroare de ordonanță de clasare, despre care am scris aici pe larg, prin care călăii sunt transformați în victime și invers, trece în prima fază fără probleme de doamna Hosu. Abia după ce scandalul clasării ia amploare, șefa DIICOT infirmă ordonanța procurorului, adică își infirmă într-un fel propria soluție.
Asta deoarece și ea a lucrat împreună cu procurorul Doru Stoica în acest dosar după ce l-a preluat, anul trecut, de la Secția Parchetelor Militare. Trebuie amintit din nou că Hosu a ieșit din dosar abia acum câteva luni, când au început procedurile de numire a procurorilor șefi.
Merită amintit din nou că tot atunci, pe când să fie numită șefă, a apărut în presă informația că așa-numitul om în alb, colonelul Cătălin Paraschiv, unul dintre șefii Jandarmeriei care a acționat în Piața Victoriei în noaptea de 10 august, l-a ajutat pe soțul șefei DIICOT într-un dosar penal, cu o caracterizare frumoasă, cei doi fiind prieteni.
Iată tot atâtea motive care-i obligau pe ministrul justiției, Cătălin Predoiu și pe președintele Klaus Iohannis, să n-o numească pe Hosu, dar dacă tot au făcut-o au avut ocazia să-și admită eroarea și să o retragă. N-au făcut-o, iar azi le explodează din nou în față numirea proastă făcută în urmă cu câteva luni.
Iar ca imaginea instituției să fie făcută praf, șefa DIICOT greșește instanța care ar trebui să confirme redeschiderea dosarului 10 august. Curtea de Apel București își declină competența Tribunalului București din cauza incompetenței doamnei Hosu.
Și aici e o problemă, deoarece unii specialiști în drept penal spun deja că nici Tribunalul București n-ar fi competent, ci Tribunalul Militar, dat fiind că avem de-a face cu jandarmi, deci cu militari.
Reiau o întrebare simplă pe care am mai adresat-o ministrului justiției, Cătălin Predoiu și președintelui Klaus Iohannis: De ce mai este Giorgiana Hosu șefa DIICOT?
Citește și:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
62 comentarii