”Incompetenți și neglijenți”. Pentagonul și guvernul SUA, ținta criticilor după scurgerile de acte secrete
Departamentul Apărării și guvernul Statelor Unite au fost puși într-o situație stânjenitoare din cauza scurgerilor de informații făcute de Jack Teixeira, un membru de rang inferior al Gărzii Naționale Aeriene din Massachusetts, susțin experți în informații. Aceștia afirmă că scurgerea de documente clasificate de la Pentagon – una dintre cele mai grave din istoria modernă a Statelor Unite – a pus în pericol metodele de strângere de informații, a dezvăluit strategia americanilor și a subminat încrederea aliaților în SUA. Unii comentatori au criticat incompetența stânjenitoare care a permis unui tânăr de 21 de ani să acceseze unele dintre cele mai importante secrete ale Americii.
Secrete dezvăluite
Jack Teixeira a fost arestat joia trecută de agenți speciali înarmați ai FBI în casa părinților din North Dighton, Massachusetts, în urma unei anchete penale care a durat o săptămână și care a vizat divulgarea online a unor documente guvernamentale extrem de sensibile.
Documentele clasificate variază de la pozițiile militare ucrainene până la circumstanțele în care Vladimir Putin ar putea folosi arme nucleare în actualul conflict cu Ucraina.
Teixeira a fost prezentat în fața unui judecător federal din Boston, fiind acuzat de sustragerea și păstrarea neautorizată a unor documente și materiale clasificate.
Membru de rang inferior al Gărzii Naționale Aeriene din Massachusetts, tânărul de 21 de ani ar fi postat peste 100 de documente clasificate pe Discord, o platformă de mesagerie populară printre pasionații de jocuri video.
Potrivit informațiilor, Teixeira a fost liderul unui grup de 20-30 de tineri care aveau în comun dragostea pentru arme și glumele rasiste. Serverul Discord se numea „Thug Shaker Central,” iar porecla lui Teixeira – OG – ar putea însemna „original gangster.”
„Rușinos”
Documentele pe care Jack Teixeira le-a împărtășit pe Discord, dar mai ales modul extrem de facil prin care el pare să fi avut acces la secretele Americii reprezintă un moment umilitor pentru conducerea politică și militară de la Washington, susțin experți de peste ocean. Multe voci s-au declarat consternate de faptul că un tânăr militar de rang inferior din Garda Națională din Massachusetts a primit cele mai importante certificate de securitate, lucru care i-a permis să acceseze unele dintre cele mai valoroase secrete ale Statelor Unite.
Președintele Joe Biden, șefii Departamentului Apărării și chiar Statele Unite au fost puși într-o situație stânjenitoare din cauza scurgerilor de informații făcute de Jack Teixeira. Incidentul, cred comentatorii, pune sub semnul întrebării capacitatea Americii de a avea controlul asupra secretelor sale cele mai importante, fiind în același timp dăunător pentru colectarea de informații și pentru politica externă a Washingtonului. În plus, dezvăluirile reprezintă un moment delicat și controversat în relațiile dintre Washington și unii dintre aliații săi principali, precum Israel, Egiptul și Coreea de Sud.
„Este greu să te bazezi pe noi cu secretele tale dacă noi nu le putem proteja,” a declarat Bill Lynn, fost secretar adjunct al Apărării sub președintele Barack Obama, care este acum director executiv al Leonardo DRS, citat de CNBC.
Expertul s-a referit la documentele clasificate care prezintă detalii uluitoare despre spionajul SUA împotriva eforturilor de război ale Rusiei în Ucraina și informații secrete despre puterea de luptă a Ucrainei, afirmând că acestea „le oferă rușilor o perspectivă asupra modului în care colectăm aceste informații, ceea ce pune acele surse în pericol.”
Lynn a comentat și pe marginea domentelor care indică că Statele Unite își spionează agresiv aliații, afirmând: „Este devastator pentru aliații noștri să vadă astfel de informații că sunt răspândite.”
„Există întotdeauna o intenție în domeniul informațiilor de a furniza informațiile persoanelor care au nevoie de ele, astfel încât să poată fi utilizate și apoi de a le proteja împotriva dezvăluirilor. Evident, în acest caz, nu am făcut suficient pentru a le proteja,” a completat analistul.
Mick Mulroy, un fost oficial înalt de la Pentagon, care a servit și în CIA, a numit scurgerea de documente drept „dăunătoare” și că „Statele Unite trebuie să facă o treabă mai bună pentru a-și securiza informațiile clasificate.”
Cea mai mare îngrijorare, a adăugat el, este posibila compromitere a metodelor de colectare a informațiilor, inclusiv a surselor umane. Mulroy a subliniat importanța „capacității de a ne proteja activele, de a ne proteja modul de a face afaceri, astfel încât să cunoaștem informațiile care intră în elaborarea politicilor.”
La rândul său, Glenn Carle, un fost oficial înalt al serviciilor de informații americane, a descris scurgerea drept „un eșec de amploare majoră” din cauza căruia „unii oameni ar putea foarte bine muri.”
„Orice serviciu de contrainformații va determina acum în grabă și în detaliu cine are acces la acele informații în țara lor și va reduce numărul de indivizi posibili (care le poate accesa),” a declarat Carle. „Și este foarte posibil ca aceștia să poată identifica sursele – și, în funcție de țară, asta le va deteriora sau distruge cariera sau îi va ucide.”
Carle a spus că scurgerile au fost un „dezastru care este în desfășurare,” deoarece agenții de informații au „responsabilitatea supremă” de a-și proteja sursele, care ar putea fi afectate de cea mai mică încălcare.
Dovadă de incompetență
Mulți dintre analiștii care au comentat pe marginea incidentului de securitate s-au referit la „neglijența și incompetența” care au făcut ca Jack Teixeira să poată accesa, fotografia și difuza documentele secrete.
Potrivit CNBC, natura scurgerii – și relatările conform cărora unele documente ar fi fost postate cu un an înainte ca Departamentul Apărare să își dea seama de breșă – face ca guvernul SUA să nu fie de încredere și să pară și incompetent, a declarat un fost ofițer CIA.
„Faptul că un tânăr de 21 de ani a avut acces la acest tip de material? Aliații noștri ne văd ca fiind neglijenți și incompetenți,” a afirmat Marty Martin, care a lucrat câțiva ani în Senior Intelligence Service al CIA, precum și în NSA și armata SUA.
Ziariștii au notat că Casa Albă a răspuns îngrijorărilor pe această temă spunând că Pentagonul restricționează și mai mult accesul la informații sensibile și că o anchetă este în desfășurare. Scurgerile au fost însă făcute, iar costurile sunt imense.
Martin – care a condus echipa CIA care l-a urmărit pe Osama bin Laden și pe mulți alți agenți Al Qaeda – a spus că guvernul american este de vină pentru crearea condițiilor care au permis o astfel de breșă de securitate.
„În 2002-2003, după atacurile teroriste de la 11 septembrie, a existat un impuls important din partea DoD, DNI (Directorate of National Intelligence) și a Congresului pentru a avea toate informațiile combinate,” a spus Martin, vorbind de îngrijorarea sa că acest lucru ar permite acces mult prea mult la material extrem de sensibil. (Mulți oficiali americani s-au declarat convinși că lipsa unui schimb de date între agențiile de informații au făcut ca America să fie luată prin surprindere de atacurile din 11 septembrie 2001. Prin urmare, politica a fost modificată pentru a spori schimbul de informații).
Martin crede că această schimbare de strategie a dus la breșa de informații cu care se confruntă acum America. „Toate bazele de date au fost combinate, iar acum aveți un tip de 21 de ani de la nenorocita de Gardă Națională care are acces la secretele operaționale ale CIA. Bijuteriile coroanei ale informațiilor top-secrete din Washington au devenit ca un mic joc.”
„Un tip de la Pentagon care numără tancurile nu trebuie să aibă acces la informații sensibile împotriva terorismului sau la informații despre operațiunile CIA,” a spus Martin. „Este un dezastru total,” iar consecințele pentru alianțele internaționale sunt grave.
„Aliații noștri nu pot avea încredere în noi… De aceea, cei din Orientul Mijlociu vorbesc cu chinezii. Și saudiții vorbesc cu Iranul. De ce? Există un gol în ceea ce privește conducerea americană.”
Acces ușor la acte clasificate
Chiar și cu intensificarea partajării informațiilor între agențiile secrete americane în ultimii ani, observatorii sunt nedumeriți că un angajat junior, cu un grad inferior, ar avea acces la rapoartele CIA.
„Cum poate un tânăr din ANG (Garda Națională Aeriană) … să aibă acest tip de acces? Cum are copilul ăsta astfel de informații stând într-o bază ANG din Cape Cod? Cum a reușit să (1) să le imprime și (2) să le ducă acasă?” s-a întrebat un director executiv din industria de apărare americană.
„În mod ciudat, unul dintre acte este un document intern al CIA – fiind intern, nu ar fi fost niciodată diseminat altor agenții, nici măcar în cadrul comunității de informații. Cum este acest document acolo?” a spus oficialul, referindu-se la documentele scurse.
Directorul executiv s-a întrebat cum un server al Gărzii Naționale Aeriene ar avea acces la rapoartele CIA. „Nu sunt pur și simplu convins că o bază ANG are acces la aceste tipuri de documente. Așa că mă întreb dacă alte documente au fost adăugate la acest amestec.”
În mod esențial, a adăugat el, scurgerea de informații dăunează credibilității și încrederii SUA între aliați. Acesta s-a referit la fișierele scurse, care descriu o imagine sumbră a perspectivelor viitoare ale Ucrainei în războiul împotriva Rusiei.
„Punctul cheie nu este într-adevăr cel care a scurs documentele,” a argumentat directorul executiv. „Este faptul că, cumva, aceste documente au apărut acolo, lucru care spune, în general, ceea ce profesioniștii știu de luni de zile: probabil că Ucraina nu va câștiga războiul,” a spus sursa.
Guvernul de Kiev nu este de acord cu o astfel de poziție, exprimând încredere constantă în capacitatea forțelor sale de a-i învinge pe ruși, cu condiția să primească în continuare un flux constant de sprijin militar occidental.
„Atâta timp cât continuăm să spunem public tuturor că Rusia va pierde foarte curând ne pierdem credibilitatea,” a argumentat oficialul. „Și de aceea India, Africa, Orientul Mijlociu etc. își urmăresc propriile politici și au propriile lor rețele de informații.”
Revenind la sursa dezvăluirilor, unele voci s-au întrebat cum a putut Jack Teixeira accesa atât de ușor documente clasificate. Potrivit Business Standard, o descriere a postului său din Forțele Aeriene spune că angajații ca Teixeira „ne mențin sistemele de comunicații funcționale și joacă un rol esențial în succesul nostru continuu”.
Acest lucru va ridica întrebarea inevitabilă: dacă un angajat de nivel inferior al Departamentului de Apărare are acces la astfel de informații sensibile, cine nu are?
Unitatea în care a fost repartizat Teixeira este 102nd Intelligence Wing cu sediul în Cape Cod. Unitatea oferă „informații de precizie, comandă și control la nivel mondial, împreună cu aviatori instruiți și experimentați pentru sprijinul expediționar în luptă și securitatea națională,” potrivit paginii sale de internet.
Teixeira a fost înrolat în unitatea din apropiere de Boston într-o misiune de un an, care a început în septembrie anul trecut, potrivit unui oficial american. Sarcina lui era apărarea rețelei, militarul deținând o clasificare cunoscută sub numele de Top Secret/Sensitive Compartmented Information.
Aceasta este una dintre cele mai înalte clasificări și implică o verificare extinsă. Potrivit surselor, clasificarea i-ar fi permis lui Teixeira acces la informații care sunt definite ca „privind sau derivate din surse de informații, metode sau procese analitice care trebuie protejate în cadrul sistemelor formale de control al accesului stabilite” de către Biroul Directorului de Informații Naționale.
Faptul că un militar cu grad inferior a avut acces la astfel de documente clasificate a fost criticat și de senatorul republican Lindsey Graham, care s-a declarat „surprins” de acest lucru, potrivit Axios.
„Am fost căpitan și maior în Forțele Aeriene ale SUA. Aș fi surprins dacă aș fi avut astfel de informații,” a declarat senatorul, adăugând că „sistemul a eșuat… Sunt uluit că cineva la acel nivel ar putea avea atât de mult acces. Deci întrebarea este cum a obținut-o și de ce a făcut-o? Unii oameni trebuie concediați din cauza asta.”
În sfârșit, mai trebuie spus că indiferent de motivația pe care a avut-o Teixeia – și se pare că spionajul pare exclus din ecuație, el încercând mai degrabă să braveze în fața prietenilor cu care juca jocuri video -, un defect major scos la suprafață de dezvăluiri este numărul mare de oameni care sunt la curent cu secretele SUA. În octombrie 2019, aproape trei milioane de persoane aveau permisiunea de a accesa documente clasificate, potrivit Centrului Național de Contrainformații și Securitate. Un număr nejustificat de mare, cred unii analiști.
Concluzia. Scurgerea de informații care a afectat Statele Unite este una umilitoare. „Este scandalos că aceste tipuri de documente ar fi împărtășite cu o unitate nesemnificative din garda națională,” a spus Dennis Wilder, fost editor principal al President’s Daily Brief. „Aceasta este o adevărată problemă a Pentagonului,” a adăugat el, în timp ce generalul-locotenent în retragere Ben Hodges, fost comandant al Armatei SUA în Europa, a afirmat că „a trebuit să particip la cursuri sau să fiu certificat, cred în fiecare an din câte îmi amintesc, în legătură cu manipularea materialelor clasificate. Sincer, (momentul) este jenant.”
Incidentul nu doar că a pus în pericol metodele de strângere de informații folosite de către americani, a dezvăluit strategia celor de la Washington și a subminat încrederea aliaților în Statele Unite. Breșa de securitate a scos în evidență un sistem cu deficiențe masive, care permite unui tânăr militar să împărtășească online documente Top Secret cu prietenii și cunoștințele – unii dintre ei doar adolescenți – într-o încercare aparentă de a scăpa din izolarea din timpul pandemiei de coronavirus. Un sistem greșit care dă rateuri, au spus experții, în timp ce jurnaliștii de la Business Standard au concluzionat: „Administrația Biden va avea dificultăți să explice modul în care cea mai mare scurgere de informații din SUA dintr-un deceniu ar fi putut fi comisă de un aviator de 21 de ani al cărui rol – „ucenic în sistemele de transport cibernetic” – a necesitat la angajare o diplomă de liceu, un permis de conducere și până la 18 luni de formare la locul de muncă.”
Surse: CNBC, Axios, Business Standard, Al Jazeera
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii