
India a implementat un sistem de alertă pentru a preveni atacurile elefanţilor / Sute de oameni își pierd viața anual în urma întâlnirilor cu aceste animale
În pădurile din centrul Indiei o echipă caută urme ale trecerii elefanţilor pentru a alimenta un sistem de alertă menit să limiteze incidentele dintre aceste animale şi oameni, în urma cărora îşi pierd viaţa anual sute de persoane, notează agenția de știri AFP, citată de Agerpres.
„Nu trebuie să facem zgomot pentru a evita orice confruntare”, şopteşte Bhuvan Yadav, purtând cu mândrie un tricou în culorile echipei sale „prietenii elefantului”.
Alături de alţi trei colegi, cu ochii aţintiţi la sol, el încearcă să identifice cele mai mici semne ale trecerii pahidermelor, pătrunzând în pădurile dese din apropierea rezervaţiei de tigri Udanti-Sitanadi, din statul Chhattisgarh.
Aceste informaţii preţioase alimentează o aplicaţie dezvoltată de compania indiană Kalpvaig, care le analizează şi trimite imediat un mesaj de alertă locuitorilor satelor vizate.
Potrivit Fondului Mondial pentru Natură (WWF), populaţia de elefanţi asiatici aflaţi în libertate a scăzut de la 100.000 de exemplare la începutul secolului XX la doar 50.000 astăzi, majoritatea trăind în India.
Urbanizarea, defrişările şi exploatările miniere au forţat aceste animale să se aventureze în regiuni din Chhattisgarh unde nu mai fuseseră văzute de decenii.
„Încercăm să păstrăm o distanţă de 200 de metri faţă de turmă pentru a avea timp să fugim”, explică Yadav, unul dintre cei 250 de urmăritori ai departamentului silvic din acest stat indian.
Odată cu dispariţia habitatului natural al elefanţilor, conflictele dintre oameni şi pahiderme s-au înmulţit.
În perioada 2023-2024, peste 600 de persoane au fost ucise de elefanţi sălbatici în India, cea mai populată ţară din lume, potrivit datelor Parlamentului.
În ultimii cinci ani, 15% dintre aceste victime au fost înregistrate în Chhattisgarh, care adăposteşte doar 1% din elefanţii sălbatici ai ţării.
Mama lui Mohan Singh Gond, Lakshmibai, o cultivatoare de orez în vârstă de 50 de ani, a murit călcată în picioare de un elefant în timp ce îşi supraveghea câmpurile în 2022, în districtul Gariaband.
„A fost luată prin surprindere”, îşi aminteşte acesta, iar „elefantul i-a sfâşiat craniul”.
Potrivit autorităţilor, sistemul de alertă finanţat de guvern a permis reducerea semnificativă a numărului de victime.
În jurul rezervaţiei de tigri Udanti-Sitanadi, pahidermele au ucis cinci persoane în 2022. De la implementarea sistemului de alertă, în februarie 2023, a fost raportată o singură victimă.
„Sătenii îşi oferă numărul de telefon mobil şi datele de geolocalizare”, explică Varun Jain, coordonatorul proiectului. „Ei primesc apeluri şi mesaje atunci când un elefant se află la mai puţin de cinci kilometri distanţă”, a precizat el.
Alertele sunt difuzate în sate şi prin difuzoare.
Deşi locuitorii apreciază această iniţiativă care salvează vieţi, ei continuă să nutrească un profund resentiment faţă de elefanţi.
„Atunci când se emite o alertă, nu mergem în pădure să culegem hrană pentru că ştim că orice se poate întâmpla”, mărturiseşte Kantibai Yadav, o lucrătoare din domeniul sănătăţii.
„Însă asta ne provoacă pierderi, pentru că este principala noastră sursă de trai, iar ei fac ravagii în culturile noastre”, se plânge ea. „Guvernul nu ar trebui să lase elefanţii sălbatici să rătăcească astfel”, este de părere aceasta.
Serviciile silvice încearcă să „îmbunătăţească habitatul” elefanţilor pentru a evita pătrunderea acestora în sate în căutare de hrană, dă asigurări Jain.
Pentru oameni, cei mai periculoşi elefanţi sunt adesea masculii solitari aflaţi în „musth”, o perioadă în care nivelul de testosteron le creşte şi care este însoţită de comportamente violente.
„Cei solitari sunt la originea a 80%” din incidente, estimează responsabilul.
Jain nu are nicio îndoială că sistemul de alertă este mai eficient decât tranchilizantele sau colierele de monitorizare, care sunt de obicei ataşate celei mai în vârstă femele pentru a urmări deplasările turmei care o urmează.
„Elefantul este atât de inteligent”, explică Jain, „încât îşi scoate colierul după două-trei luni”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.