India a lansat o rachetă fără echipaj uman spre Lună
India a lansat vineri o rachetă fără echipaj uman spre Lună, unde va încerca pentru a doua oară să se alăture clubului celor trei țări care au realizat cu succes o aselenizare. Racheta Chandrayaan-3 („Mooncraft”) a decolat din Sriharikota, în statul Andhra Pradesh din sudul țării, potrivit Le Figaro.
Aflat în prezent în Franța, premierul indian Narendra Modi a scris pe Twitter că misiunea spațială poartă „speranțele și visele țării noastre”. În cazul în care misiunea va reuși, cea mai populată țară din lume, cu peste 1,4 miliarde de locuitori, se va alătura clubului care a reușit o aselenizare controlată, din care fac parte în prezent doar Rusia, Statele Unite și China.
Cea mai recentă încercare din cadrul programului în plină dezvoltare al Indiei vine la patru ani după o tentativă eșuată, când echipa de la sol a pierdut contactul cu puțin timp înainte de aselenizare. De data aceasta, însă, Organizația indiană de cercetare spațială (ISRO) este încrezătoare în reușită și privește deja spre o viitoare misiune cu echipaj uman pe Lună.
„Suntem siguri că această misiune va fi un succes și va aduce mândrie și recunoaștere celor care au lucrat pentru ea”, a declarat pentru AFP Anil G. Verma, de la principalul furnizor de motoare și componente pentru programul spațial indian, Godrej & Boyce.
Misiunea de 14 zile costă 74,6 milioane de dolari (66,5 milioane de euro), potrivit presei. Scopul este de a reuși să aterizeze cu succes un rover, un robot mobil, pentru a explora suprafața Lunii.
Misiunea confirmă marile ambiții ale Indiei în acest domeniu. De la lansarea unei sonde pe orbita Lunii, în 2008, programul spațial indian s-a dezvoltat considerabil.
În 2014, India a devenit prima țară asiatică care a plasat un satelit pe orbita planetei Marte, iar trei ani mai târziu a lansat 104 sateliți într-o singură misiune. Iar până anul viitor, gigantul asiatic urmează să lanseze o misiune cu echipaj uman de trei zile pe orbita Pământului.
Precedenta tentativă de aselenizare din 2019, care a coincis cu aniversarea a 50 de ani de la prima călătorie pe Lună a americanului Neil Armstrong, a costat 140 de milioane de dolari (124 de milioane de euro), aproape dublu față de costul lansării de vineri. Dar prețul a fost cu mult sub cel al unor proiecte similare din alte țări.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank