G4Media.ro

India și România au semnat primul acord de cooperare în domeniul apărării

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

India și România au semnat primul acord de cooperare în domeniul apărării

India și România au făcut ”un pas istoric” în construirea unei relații mai profunde între forțele lor armate, odată cu semnarea unui Acord de cooperare în domeniul apărării, scrie ziarul indian Financial Express, citat de Rador. Acordul, care acoperă domenii diverse precum instruirea, echipamente de apărare, asistență tehnică, medicină militară, știință, tehnologie, cercetare și dezvoltare, marchează primul astfel de document între cele două națiuni.

Semnat în cadrul unei întâlniri bilaterale, la New Delhi, pe 28 martie, între secretarul de stat din Ministerul român al Apărării, Simona Cojocaru, și secretarul de stat din Ministerul Apărării din India, Giridhar Aramane, acordul reprezintă interesul special al României de a consolida dialogurile bilaterale cu statele din regiunea Indo-Pacific, în conformitate cu Strategia UE de cooperare în această regiune strategică și semnificativă din punct de vedere economic.

Simona Cojocaru a declarat că firmele românești de apărare își pot uni forțele cu industria indiană, în baza unor acorduri comerciale de coproducție, producție sublicențiată sau joint venture. Ea a adăugat că firmele private de apărare românești precum Aerostar, pentru activitățile de întreținere pentru Mig-21, au relații solide cu omoloagele lor din India.

Odată cu intrarea în vigoare a acordului, ambele părți vor supraveghea executarea acestuia printr-un Comitet mixt de cooperare în domeniul apărării, care se va întruni periodic în România și India.

Ambele țări lucrează deja îndeaproape în sectorul spațial. Financial Express Online a relatat anterior că Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” (INCAS) are o colaborare cu o instituție similară din India.

Claudia Dobre – director de dezvoltare a afacerilor a vorbit despre rolul INCAS în programul Gaganyaan din India pentru realizarea unei nave spațiale orbitale și, de asemenea, despre alte domenii de cooperare cu Organizația Indiană de Cercetare Spațială.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. ma indoiesc ca india va apela la romania sa ii repare migurile 21… india mai are 54 de astfel de avioane pe care le va inlocui in urmatorii ani cu avioane produse intern de tejas. in general, armata indiei e orientata pe armament sovietic si indian, unde noi nu avem competente sau expertiza. ei au mig 29, su 30, avioane franceze miraje. noi nu am zburat cu asa ceva, nu stim sa le operam sau sa le reparam. tancurile arjun sunt o necunoscuta pt noi, la fel lansatoarele de rachete pinaka. la fel, nu vad ce am putea noi cumpara din india… noi avem nevoie de armament compatibil nato, deci de productie occidentala, noi trebuie sa integram productia occidentala la noi, sa luam licente pt armament si munitii occidentale, sa renuntam la mig si akm.

  2. India sa ne exporte ceva zeci de mii de lucrători sa-i încadram in forțele armate romane. Military outsourcing.

  3. „Shiva, ne-au invadat rușii, trimite diviziile pe scutere!”