India va consemna la sol toate avioanele de luptă din era sovietică MiG-21 până în 2025
După moartea a doi piloţi într-un accident aviatic, India va consemna la sol toate avioanele de luptă din era sovietică MiG-21 până în 2025, ultimul dintr-o serie de accidente în care au fost implicate aparatele de zbor cu un singur motor, relatează sâmbătă un ziar din India, preluat de Reuters.
The Times of India a citat un oficial neidentificat al Forţelor aeriene indiene cu afirmaţia că avioanele MiG-21 şi-au depăşit cu mult perioada de exploatare dar că acestea trebuie înlocuite înainte de a fi retrase.
Articolul nu precizează cât de mult va afecta această decizie capabilitatea de utilizare a avioanelor de luptă de către India. Site-ul de ştiri Wion a relatat că Forţele aeriene indiene au în jur de 70 de avioane MiG-21. Forţele aeriene şi Ministerul Apărării au cumpărat avioane de la fabricanţi occidentali în ultimii ani.
Un oficial cu rang înalt din Ministerul Apărării a refuzat să confirme sau să infirme informaţiile din Times of India, declarând Reuters că în prezent sunt în curs discuţii privind viitorul flotei de MiG-21, în condiţiile în care aprovizionarea cu piese de schimb din Rusia este tot mai dificilă din cauza războiului din Ucraina.
MiG-21, numite „sicrie zburătoare” de presa din India, au fost principalul avion de luptă al ţării de la lansarea sa în 1963 dar în ultimii ani imaginea acestora a fost afectată de mai multe accidente.
Avioanele de vânătoare au fost o dotare critică pentru infrastructura militară a Indiei, utilizate de exemplu pentru a lovi statul rival Pakistan după un presupus atac sinucigaş în regiunea disputată Kashmir în 2019.
Prăbuşirea, joi, a unui avion MiG-21 Bison în statul Rajasthan a ridicat la şase numărul prăbuşirilor de MiG-21 de anul trecut, cu un bilanţ de cinci piloţi care şi-au pierdut viaţa, potrivit unor date oficiale.
În 2012, pe atunci ministrul apărării A.K. Antony a declarat parlamentului că peste jumătate din flota de 872 de MiG-21 a Indiei a fost pierdută în accidente în precedentele patru decenii, relatează Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
5 comentarii