Indicii că faza acută a pandemiei de COVID s-ar putea încheia: un studiu făcut în orașul cu primul focar de Omicron din lume a constatat că varianta a provocat o boală mult mai ușoară față de tulpinile anterioare
Un studiu recent realizat în Africa de Sud, în epicentrul răspândirii variantei Omicron în întreaga lume, oferă un indiciu tentant că faza acută a pandemiei de COVID-19 s-ar putea încheia, scrie Bloomberg.
Valul de infecție s-a deplasat cu o „viteză fără precedent” și a provocat o boală mult mai ușoară decât tulpinile anterioare, a arătat un studiu pe pacienți infectați cu COVID de la un mare spital din orașul sud-african unde a fost înregistrat primul focar al variantei Omicron.
„Dacă acest tipar continuă și se repetă la nivel global, este probabil să vedem o decuplare completă a ratelor de cazuri și de deces”, au spus cercetătorii. Asta sugerează că „Omicron poate fi un prevestitor al sfârșitului fazei epidemice a pandemiei de COVID, dând startul fazei sale endemice”.
Studiul de la Steve Biko Academic Hospital Complex a analizat evidențele a 466 de pacienți din valul actual și 3.976 valurile anterioare.
Africa de Sud, prima țară care a avut un focar major de Omicron, este urmărită cu atenție pentru a vedea cum se răspândește infecția cu această variantă.
Vârsta relativ tânără a populației țării și a celor internați în ultimul val ar putea, de asemenea, masca severitatea bolii cauzate de variantă, au spus cercetătorii. Cu toate acestea, datele le dau speranțe cercetătorilor că transmiterea rapidă a Omicron este temperată de blândețea bolii pe care pare să o provoace și de numărul limitat de decese.
Mai puține decese
Spitalizările din Africa de Sud au atins jumătate din recordul înregistrat în valurile precedente. Excesul de decese săptămânal, o măsură a numărului de decese în comparație cu o medie istorică, a avut un vârf mai mic de o cincime din recordul din timpul pandemiei.
Dacă alte țări au experiențe similare, acest lucru poate ajuta la trecerea pandemiei într-o fază endemică, în care expunerea pe scară largă oferă imunitate mai multor oameni, ceea ce duce la o boală mai puțin gravă. Totuși, virusul ar putea suferii noi mutații într-o tulpină care provoacă forme mai severe ale bolii și care ocolește mai ușor imunitatea dată de anticorpi produși din infecții sau de vaccinare.
Studiul a arătat că doar 4,5% dintre pacienții cu COVID-19 au murit în timpul spitalizării în valul actual, comparativ cu o medie de 21% în valurile anterioare, potrivit site-ului Consiliului de Cercetare Medicală din Africa de Sud. Mai puține persoane au fost internate în unitățile de terapie intensivă, iar șederea în spital a fost „semnificativ mai scurtă”.
Boală asimptomatică
Rata de admitere în spital a crescut rapid, dar a început să scadă la 33 de zile de la prima analiză, se arată în studiu. O imagine a pacienților aflați în spital pe 14 și 15 decembrie a arătat că aproape două treimi dintre cei infectați cu COVID-19 au fost internați din alte motive.
„Acest fenomen nu a fost observat până acum în această măsură”, se arată în studiu. „Cel mai probabil reflectă niveluri ridicate de boală asimptomatică în comunitatea cu infecție cu Omicron”, se spune.
Studiul a mai arătat că:
- Şederea în spital a fost în medie de 4 zile, comparativ cu 8,8 în valurile precedente
- Vârsta medie a celor internați a fost de 39 de ani, comparativ cu aproape 50 de ani în valurile anterioare
- Admiterile în unitățile de terapie intensivă au scăzut la 1% dintre pacienți de la 4,3%. Numărul a atins apogeul la 108, comparativ cu 213 în timpul valului Delta
Sursa foto: Unsplash / Den Harrson
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
54 comentarii