G4Media.ro

Indignare la Beijing, după ce ambasadorul de facto al Taiwanului în SUA…

Sursa foto: Unsplash / xandreaswork

Indignare la Beijing, după ce ambasadorul de facto al Taiwanului în SUA s-a întâlnit cu președintele Camerei Reprezentanților

Ambasadorul de facto al Taiwanului în SUA, Alexander Yui, s-a întâlnit marţi cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a anunţat miercuri Ministerul de Externe taiwanez, atrăgându-şi critici dure din partea Beijingului, această întâlnire având loc înaintea alegerilor prezidenţiale de duminică din Taiwan, relatează Reuters, citată de Agerpres.

SUA sunt cel mai important aliat al Taiwanului, căruia îi furnizează şi armament, în pofida lipsei de relaţii diplomatice oficiale cu insula, pe care China o consideră ca fiind propriul său teritoriu.

Alexander Yui şi-a preluat postul de ambasador în SUA luna trecută, înlocuindu-l pe Hsiao Bi-khim, care candidează pentru funcţia de vicepreşedinte la alegerile de sâmbătă din Taiwan.

Ministerul de Externe taiwanez a declarat că Yui a mulţumit Congresului SUA pentru sprijinul pe termen lung şi transpartinic acordat Taiwanului şi pentru angajamentul de a consolida apărarea insulei.

Este pentru prima oară când noul ambasador taiwanez la Washington se întâlneşte cu Mike Johnson, şeful Camerei Reprezentanţilor, controlată de republicani.

Ministerul de Externe chinez şi-a exprimat indignarea faţă de întâlnirea Johnson-Yui.

China a organizat ample exerciţii militare în jurul Taiwanului în august 2022, după ce preşedinta de atunci a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a efectuat o vizită la Taipei.

Legiuitorii americani ar trebui „să înceteze să mai trimită semnale greşite forţelor separatiste privind independenţa Taiwanului şi nu trebuie să intervină sub nicio formă în alegerile din regiunea Taiwan”, a declarat presei purtătoarea de cuvânt a MAE chinez Mao Ning.

China exprimă obiecţii în mod curent faţă de orice consideră a fi contacte oficiale între oficiali taiwanezi şi americani, calificând aceasta drept o ingerinţă în afacerile interne ale Chinei. Beijingul declară că Taiwanul este cea mai sensibilă şi importantă problemă în relaţiile sino-americane.

Guvernul taiwanez se opune revendicărilor de suveranitate ale Chinei, afirmând că Republica Populară Chineză nu a condus niciodată insula şi nu are dreptul să vorbească în numele ei sau să o controleze şi numai poporul taiwanez poate face aceasta.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. In locul lui Biden aș face si o vizita in Taiwan și le-aș garanta securitatea! 😏

  2. Taiwanul este o republică independentă, cu ce drept vrea China să-i controleze acțiunile ?

    • Taiwan (oficial Republica China) nu și-a declarat niciodată oficial independența, ci a pretins după 1949 că reprezintă întreaga Chină. Republica China nu este membră a ONU.