G4Media.ro

Industria petrolului anunță efecte dramatice ale ordonanței lăcomiei: concedieri și scăderea impozitelor…

sursa foto: Pexels

Industria petrolului anunță efecte dramatice ale ordonanței lăcomiei: concedieri și scăderea impozitelor încasate de stat

Companiile din domeniul producției și distribuției de hidrocarburi anunță reducerea impozitelor plătite către bugetul de stat între 30% și 60% din cauza ordonanței lăcomiei (OUG 114/2018), potrivit unui comunicat al Asociației Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA).

Petroliștii mai anunță scăderea dramatică a investițiilor în producția de gaze, arătând că prețul reglementat riscă să reducă cu până la 50% fondurile disponibile pentru investiții în proiecte de gaze.

Mai mult, membrii asociației prognozează concedieri, arătând că unele companii au semnalat deja o reducere a personalului de până la 75% în viitorul apropiat.

Comunicatul complet al ROPEPCA:

Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) atrage atenția opiniei publice cu privire la consecințele negative pe care prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 (OUG 114/2018) le vor avea asupra întregii economii și a sectorului de producție a gazelor naturale din România.

ROPEPCA consideră că noile reglementări vor duce la o pierdere dublă atât pentru sectorul petrolier, cât și pentru bugetul de stat. Membrii noștri se așteaptă la o reducere a impozitelor plătite către bugetul de stat, variind între 30% și 60%, în funcție de modelul de business al fiecărei companii. Luând în considerare un preț de 90 lei/MWh (media BRM pentru tranzacțiile cu livrare în luna noiembrie 2018) și producția de anul trecut, pierderile directe ale bugetului de stat se ridică la cel puțin 2 miliarde de lei pe an (proveniți din taxa pentru veniturile suplimentare obținute din liberalizarea pieței de gaze, redevențe și impozitul pe profit), fără a lua în calcul dividendele de la participațiile statului în companiile producătoare de gaze, precum și TVA pentru consumatorii finali de uz casnic. Nu sunt incluse pierderile suplimentare provocate de reducerea investițiilor, revizuirea politicilor de personal, scăderea producției de gaze și de impactul economic negativ indirect și indus. Menționăm că membrii ROPEPCA au contribuit cu mai mult de 22 miliarde de lei la bugetul de stat în ultimii patru ani.

Prețul reglementat riscă să reducă cu până la 50% fondurile disponibile pentru investiții în proiecte de gaze. Companii care depind de finanțarea externă pentru realizarea proiectelor de producție și de explorare au pierdut deja finanțarea și sunt în pericol de închidere în cazul în care nu se găsesc noi investitori. În general, investițiile viitoare sunt afectate în mod semnificativ de măsurile impuse, multe proiecte având doar rentabilitate marginală. Ca urmare a OUG 114/2018, estimăm o reducere de până la 50% a proiectelor de explorare și dezvoltare în viitorul apropiat. Merită menționat faptul că membrii ROPEPCA au investit peste 16,5 miliarde de lei în România în ultimii 4 ani.

Toate zăcămintele de producție a gazelor operate de membrii noștri vor fi evaluate, iar una dintre opțiuni este decizia de închidere a sondelor și de abandonare a câmpurilor de gaze. Durata de viață a câtorva zăcăminte marginale este puternic afectată și va determina companiile să renunțe la acestea mai devreme decât era planificat. Mai mult, companiile care desfășoară activități de explorare au amânat deja sau au anulat până la 50% din sondele planificate a fi forate în viitorul apropiat. Acest procent va crește cu siguranță pe termen mediu și lung din cauza prevederilor OUG 114/2018. Trebuie punctat faptul că fiecare metru cub de gaz care nu va mai fi produs în România, deoarece unele zăcăminte devin neeconomice în condițiile date, va trebui importat la un preț considerabil mai mare din surse externe.

În consecință, efectele negative ale OUG 114/2018 vor fi resimțite de miile de angajați din sectorul energetic, care deja se confruntă cu nesiguranța locurilor de muncă. Din cauza reducerii activităților de foraj și a investițiilor, toți membrii ROPEPCA au suspendat angajările în prezent. Oprirea timpurie a producției de gaze va avea un impact puternic asupra angajaților specializați din sectorul petrolier. Unii operatori au semnalat o reducere a personalului de până la 75% în viitorul apropiat. Astfel, mulți profesioniști din industrie, cu specializări de nișă, vor căuta să se angajeze în proiecte mai sigure din alte țări. Reamintim că numai membrii ROPEPCA mențin anual 14.000 de locuri de muncă, întreaga industrie angajând 26.000 de persoane în mod direct și creând oportunități pentru încă 20.000 de locuri de muncă.

Introducerea modificărilor cadrului de reglementare după ce bugetele anuale și multianuale ale companiilor au fost deja aprobate a creat confuzii puternice în rândul investitorilor și a condus la necesitatea revizuirii urgente a tuturor planurilor operaționale și de dezvoltare. O legislație stabilă și predictibilă este o condiție esențială pentru toți actorii din acest sector și, prin urmare, autoritățile ar trebui să depună eforturi pentru o predictibilitate pe termen lung.

Pe lângă efectele negative expuse mai sus, nu putem să nu observăm că nu numai companiile petroliere au fost luate prin surprindere. În momentul de față, există o lipsă profundă de înțelegere privind modul în care prevederile vor fi implementate. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), responsabilă în a implementa măsurile adoptate, va fi nevoită să le integreze într-un timp extrem de scurt în cadrul legislativ, în condițiile în care Ordonanța introduce numeroase neconcordanțe cu prevederi legale aflate în vigoare.

Pentru a înțelege în detaliu efectele noilor obligații, atât asupra companiilor direct afectate, cât și asupra celorlalți participanți la piață, au fost inițiate mai multe studii independente de impact pentru fiecare sector afectat. Aceste rezultate vor fi puse la dispoziție de îndată ce studiile vor fi finalizate.

Reamintim că prin acest act normativ se instituie obligația asupra producătorilor de a vinde gazele naturale produse, cu precădere către furnizori, la prețul reglementat de 68 lei/MWh până în anul 2022, precum și perceperea unei taxe de 2% din cifra de afaceri de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), taxă care va fi aplicată retroactiv pentru anul 2018. Măsurile adoptate trebuie privite în ansamblul unui cadru legislativ nefavorabil dezvoltării sectorului petrolier românesc.

Foto: Pexels.com

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. vine Valcov si explica el economia
    poate pana la urma asta e si interesul PSD+ALDE+UDMR sa ne faca dependenti de gazele rusesti

  2. Atunci când țara e condusă de mafioți, interlopi, jmenari, impostori, pafar-iști…
    Mai au câteva domenii ( armata, BNR, …) și vor face totul praf..
    Mai rămăsese ceva neduatrus in țară ( noi nu ne vindem țara, da-da) sau ceva care începuse să funcționeze cât de cât după ce au distrus că termitele toată industria românească…

  3. Poate ca e cazul de o greva fiscala generala! Azi sunt bancile, companiile telekom, si companiile de electricitate si gaze mine ne trezim cu valuta din conturi confiscata sau schimbata la ce curs vrea Vilcov, poimiine cresc taxele pe proprietati TVA si ce or mai vrea ei ca sa sustina clientele politica prin salarii si ajutoare sociale.
    Strategia acestei guvernari este una simpla de a crea prin tot aparatul din primarii si cuapendicii acestora companiile municipale, orasenesti comunale infiintate si controlate politic aparatul de stat si asistatii sociali sunt noua masa de manevra a PSD dupa ce votantii traditionali disparusera in mod natural cu trecerea timpului. Cu cit vor avea acces la pusculita mai mult cu atit vor pastra puterea mai mult si vor putea sa si fure nepedepsiti ca doar legile de asta sunt modificate sa scape de trecut prezent si viitor si doar o revolutie ar mai putea sa ii aduca in fata legii ca altfel democratia schioapa din Romania nu!
    Fiecare zi cu ei la guvernare ne infunda intr-o mocirla economica din care cu greu ne vom ridica indiferent cine va guverna mai departe! Cum nu putem baga la loc in puscarii detinutii eliberati prin recursul compensatoriu efectele asupra economiei generate de dementa guvernarii vor fi greu de reparat. O multinationala retrasa va fi aprope la fel de greu sa o aduci inapoi cu intoarcerea la puscarie a infractorului eliberat mai devreme numai ca in acest caz nu sufera dor o persoana tilharica ci mii de oameni vor pierde jobul si noi toti speranta bunastarii!

  4. Întreb și eu, nu exista instituții ale statului al căror acord ar trebui sa fie obligatoriu când doi-trei indivizi, cu moralitate și pregătire îndoielnică pt așa ceva, întorc pe dos economia unei țări?? Pot stabili doar doi politicieni probleme atât de grave, daca se înșeală, daca nu sunt atât de buni să își dea seama de toate efectele???
    Asemenea legi, de o asemenea gravitate și importanța, se pot da pur și simplu prin OUG, nu ar trebui să treacă obligatoriu prin comisii economice, parlament, să aibă studii de impact???
    Nu poți să abuzezi de OUG pt așa ceva!!! OUGul ar trebui să aibă cu totul alt sens și scop!
    Asemenea legi nu trebuie date cu aplicare peste o perioada de grație deacar câteva luni??? Adică, cum poți schimba toate regulile fiscale doar cu 4-5 zile???parcă erau obligatorii să fie date cuacar 6 luni înainte, daca nu mă înșel…
    BUGETUL, unde e BUGETUL? Cine ” ievalueaza” și îi trage la răspundere pe cei care nu au făcut bugetul până acum?? Nu trebuia depus în parlament până prin noiembrie??

    • Din ce am inteles, toti functionarii sunt absolviti de responsabilitate. Inclusiv functionarii inalti. ca leguitorul. Ne trebuie o constitutie fixa, rigida, care sa nu permita modificarea legilor si darea OUGuri fara implicatii penale. Constitutia tarilor este flexibila asfel incat sa poata fi manipulata de texe de lege in parlament, pentru a face fata timpurilor curente. E o problema intriseca in felul in care functioneaza statul in modul curent. Cred ca solutii exista, in aceeasi masura, sunt oameni care vad o constitutie rigida asemenea unui stat totalitar, si sunt de destul exemple. In principiu fara responsabiltate penala nu poti cladii nimic, intr o tara profund corupta ca a nostra.

    • Pai, nu este cazul, aici te-nseli:
      De exemplu Valcov a fost declarat om de o mare valoare, ceea ce face posibil si necesar sa ocupe functia respectiva chiar avand o condamnare, (si asta fara dubiii, finca a fost prins cu bunuri furate) iar cel care l-a declarat este la randul lui clasat autorizat la categoria „vrednic este!” de catre BOR.
      Deci, ce mai vrei?
      Cine mai este deasupra lor?

  5. Rezolva Orlando totul… PSD+ALDE se pricep nu doar la gazarea in masa a protestatarilor, ci si la extractia de gaze. Au luat lectii de la Putin cum trebuie distrusa România rapid si eficient.

  6. Asta ne mai lipsea, sa pierdem gaze din vina Guvernului.

  7. Sa recunoastem, denumirea ordonanta lacomiei este inspirat aleasa: lacomia guvernului de a incasa bani cu japca, fara sa se gandeasca la efecte.

  8. E de crezut că vor fi probleme dar „autorul” ăsta e atît de fidel de interesele anumitor grupări, încît livrează prostii pentru proști.O companie care reduce personalul cu 75% se inchide sau părăsește piața pwtrolului și se transformă în ceva nesemnificativ ca, în cele din urmă, un pic mai tîrziu, tot să moară! Scăderea încasărilor la impozitele aferente personalului și afacerii lor de ce este de 60%? Cum a calculat neghiobia sa, autorul?

  9. Stati linistiti, noi suntem prostii ce-o muscam. Totul este o facatura intre afaceristi si guvernanti. Cacatii astia de afaceristi nu vor pleca nicaieri, tot in Romania vor ramane, ca castiga enorm de bine. In tara lor platesc muncitorii de 3-4 ori mai mult ca la noi, pana si taxele sunt mai mari la ei. Firmele care au crescut preturile sunt sumele care trebuiesc date la stat, iar statul castiga si din marirea preturilor. Ne rad in fata guvernul si firmele. BRAVO FRANCEZILOR