G4Media.ro

Industria spectacolelor susține că „măsurile de relaxare” anunțate de autorități în acest…

Sursa foto: Unsplash

Industria spectacolelor susține că „măsurile de relaxare” anunțate de autorități în acest domeniu sunt de fapt mai aspre decât restricțiile din urmă cu câteva luni și acuză tratamentul discriminatoriu față de alte sectoare

Asociația Lucrătorilor în Industria Spectacolelor (ALIS), Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale (AROC), Patronatul Companiilor de Tehnica in Evenimente (PACTE) și Asociația pentru Teatru, Film, Muzică și Dans (MUZE) susține că „măsurile de relaxare” anunțate de autorități în acest domeniu sunt de fapt mai aspre decât în urmă cu câteva luni și acuză tratamentul discriminatoriu față de alte sectoare.

Reprezentanții industriei arată, într-un comunicat, că nu înțeleg de ce rata de infectare la nivel de județ/localitate de peste 3/1000 este considerată în continuare un criteriu de interzicere a tuturor evenimentelor, deși conform normelor comunicate, persoanele care intră în spațiul de eveniment o fac în baza unui certificat medial, cu vaccin sau test, deci nu pot transmite virusul.

Totodată, aceștia reclamă faptul că, pentru organizarea spectacolelor, ținta de vaccinare este stabilită la nivel național, deși în multe orașe rata de vaccinare este mult peste media națională.

„Nu înțelegem de ce evenimentele culturale în spații închise sunt limitate la teatre și instituții de cultură (adică cele ale Statului) când, de mai bine de 30 de ani mediul privat organizează evenimente în locații alternative, de la săli de sport la hangare, țara neavând o infrastructură decentă sau suficientă pentru cererea existentă”, arată asociațiile semnatare.

„Nu înțelegem de ce România alege să fie din nou o țară în care muzica se aude doar la nunți, în mall-uri și în pauzele meciurilor de pe stadioanele care pot fi umplute până la 25% din capacitate”, subliniază comunicatul.

Comunicatul de presă:

Măsurile de relaxare pentru sectorul cultural, anunțate de autorități în 14 mai, înseamnă, de fapt, norme restrictive de desfășurare a evenimentelor, atât pentru public cât și pentru operatorii culturali, în ciuda recomandărilor și normelor sanitare discutate cu INSP și cu Ministerul Sănătății.

Anunțul legat de relaxare ar fi trebuit să bucure pe toată lumea. Pentru cei care n-au fost atenți la detalii, chiar a fost un moment de mare bucurie. Însă cei ce organizează evenimente au descoperit că, probabil, o a doua vară este compromisă. Amânările și anulările de evenimente care vor urma, vor servi drept dovadă. În continuare, regulamentul propus nu ne oferă PREDICTIBILITATEA pe care o cerem de aproape un an.

Nu putem înțelege de ce rata de infectare la nivel de județ/localitate de peste 3/1000 este considerată în continuare un criteriu de interzicere a tuturor evenimentelor, deși conform normelor comunicate, persoanele care intră în spațiul de eveniment o fac în baza unui certificat medial, cu vaccin sau test, deci nu pot transmite virusul.

Nu putem înțelege de ce ținta de vaccinare pentru luna în curs la nivel național devine criteriu decisiv pentru creșterea capacităților pentru evenimente în orașe în care rata de vaccinare este mult mai mare decât media națională, atâta timp cât pe toată perioada pandemiei deciziile au fost raportate pe județ sau localitate, sau atâta timp cât, din nou, persoanele care intră în spațiul de eveniment nu transmit virusul (vaccinați sau testați) ori, în scenariul alternativ propus, respectă norme de distanțare și protecție.

Nu putem înțelege de ce o persoană care intră în spațiul de eveniment în baza unui certificat medical de vaccinare sau testare, trebuie să poarte masca și să aibă alocat un spațiu de 2mp.

Nu înțelegem din propunerile CNSU, la ce face referire măsura care spune că din întâi August evenimente nu pot dura mai mult de 1 zi.

Nu înțelegem de ce evenimentele culturale în spații închise sunt limitate la teatre și instituții de cultură (adică cele ale Statului) când, de mai bine de 30 de ani mediul privat organizează evenimente în locații alternative, de la săli de sport la hangare, țara neavând o infrastructură decentă sau suficientă pentru cererea existentă.

Nu înțelegem de ce acum se pot organiza evenimente cu acces doar pentru cei vaccinați și testați, iar anul trecut, evenimentele de mici dimensiuni au putut fi organizate în baza unor reguli de distanțare și purtare de mască. AROC a propus încă de la început două scenarii în care se pot organiza evenimente, unul care presupunea acces și reguli similare cu cele de anul trecut și unul care presupunea accesul pe bază de vaccin sau test, astfel încât și organizatorii de evenimente mai mici să-și poată derula activitatea.

Nu înțelegem de ce este măcelărit antreprenoriatul cultural. Schemele de ajutor de stat funcționează doar pentru alte industrii. După un an și multe promisiuni, nu s-a găsit nicio formulă de ajutor pentru acest sector. Toate sectoarele ajutate sunt deschise și au fost deschise pe toata durata pandemiei, însă sectorul cultural a fost uitat.

Nu înțelegem de ce evenimentele culturale desfășurate la exterior sunt considerate mai periculoase decât evenimentele sportive, care se pot desfășura cu o capacitate de până la 12.000 de spectatori.

Nu înțelegem de ce România alege să fie din nou o țară în care muzica se aude doar la nunți, în mall-uri și în pauzele meciurilor de pe stadioanele care pot fi umplute până la 25% din capacitate. De ce nu ne mai place muzica?

Dorim să ne reluăm activitatea și pentru acest lucru campania de vaccinare este vitală. Dar este sarcina guvernului să se ocupe de promovarea și implementarea acestei campanii.

Organizatorii de evenimente au nevoie de PREDICTIBILITATE. Prin schimbarea unor detalii din Hotărârea publicată, acest lucru este foarte ușor de atins. Organizatorii și artiștii nu pot sta până în ziua evenimentului ca sa afle daca ținta de vaccinare este atinsă. O serie de completări și clarificări la noile acte normative, pot salva o întreagă industrie.
În concluzie, îi cerem Primului Ministru, domnul Florin Cîțu, să gestioneze corectarea detaliilor care încurcă în loc sa ajute, care creează confuzie în loc să aducă limpezime. Și ca de obicei, stăm la dispoziție cu consultanță și sfaturi pentru întocmirea unui regulament eficient, corect și SIGUR.

Ca să fie foarte clar, dacă măsurile anunțate ieri nu vor fi urmate de norme care să aducă PREDICTIBILITATE în acord cu cerințele și cu nevoile operatorilor din acest domeniu, ne vom vaccina sau testa ca să putem ajunge la evenimente care NU VOR MAI EXISTA.

Sursa foto: Unsplash

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Ce nu inteleg baietii? Ca nu le mai iese banul ca pe vremuri! Ghinion, ar spune un clasic…..

    • Frumoasa atitudine!
      Cand se vorbeste de masuri care va afecteaza personal pe voi atunci sariti ca arsi si strigati DISCRIMINARE dar cand sunt afectati altii care reprezinta un sector mai mic atunci e GHINION…
      In acest domeniu erau intr adevar o mana de oameni care probabil aveau un castig substantial(care oricum nu se facea usor ca organizarea unor astfel de evenimente nu se face chiar batand din palme)dar nu uitati ca pe langa mana aia de oameni care faceau bani multi mai existau cateva mii de oameni cu familii care isi castigau painea din acel domeniu.

    • Da, nu le mai ”iese banul ca pe vremuri”! De ce nu si ar dori asta? Ca nu i lasi tu?!

    • @Caramida laie, laie bucalaie…..

      Chiar nu ma deranjeaza ca nu se mai tin spectacole cu 50.000 de participanti. Chiar nu ma deranjeaza ca nu se mai tin nunti cu 350 de invitati si cu toate „cheltuielile” la negru.
      Chiar nu ma deranjeaza ca unii care nu respecta regulile si fenteaza fiscul nu mai au posibilitatea sa-si „umfle” muschii si profitul. Si mai usor cu pianul pe scari ca pandemia nu s-a terminat.

    • Poi asta incercam sa subliniez si eu:)
      Daca pe TINE nu te deranjeaza asta nu inseamna ca e ok.
      Nu tot ce se intampla in tara asta se raporteaza la TINE sau la mine.
      Eu nu organizez Untold si nici nu am participat dar nici nu pot sta pe margine sa zic asa le trebuie.Cand esti in barca nu mi se pare normal sa razi de ala care se ineaca ca nu stii cand se rastoarna barca si poate ajungi in locul lui.

  2. Ăștia încep să mă calce pe nervi. Atâta se dau de de fecioare. .. Oricine a făcut o nuntă știe că trebuie să pună pe unul din familie să-i supravegheze și pe cei din restaurant și pe ăia care leagă fundele la mese și vorbesc cu pozarul și florarul. Asta e un fel de băi dacă trișăm e vina voastră. Guvernul închide ușor ochii ca să lase loc de ciubuc, organizatorii acum negociază ciubucul și în final toată lumea va fi fericită.
    Cel mai bun lucru ar fi o lege dură nemțească dar să vezi atunci bocete chiar de la ăștia care se plâng acum că sunt discriminați
    Sigur că nici guvernanților liberali și UDMR nu le convine o lege că a trecut deja un an jumate și nu toți au reușit să recupereze banii dați ca să fie pe liste. Pentru USR e mai simplu că ei au primit totul pe gratis de la statul trilalel că ăla paralel nu e de nasul lor. Dar și când or afla că nimic nu-i pe gratis oricât te crezi tu de smecher nu-i văd bine.

    • Nu ai o treaba cu ce scrie in articol dar macar ai scris un comment urias in care ti ai revarsat frustrarile.
      Sper ca te a ajutat!

  3. Foarte bine . Așa le trebuie. Daca bagi restricții împotriva celor care nu vor sa se vaccineze , atunci soarta ăstora va fi și a altor sectoare :)))))