G4Media.ro

Industria textilă, afectată de lipsa de personal / ”Am ajuns să refuzăm…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Industria textilă, afectată de lipsa de personal / ”Am ajuns să refuzăm foarte multe comenzi pentru că nu mai avem cu cine lucra”

Una dintre cele mai importante societăţi comerciale din domeniul textilelor din municipiul Tulcea, care vindea exclusiv firmelor de renume din străinătate, este nevoită să refuze comenzile primite din cauza lipsei personalului, a declarat joi, în timpul unei şedinţe publice, directoarea generală a societăţii, Cornelia Finica, relatează Agenția de presă Rador.

Astfel, dacă în urmă cu aproape 15 ani, societatea număra peste 2.000 de angajaţi, în momentul de faţă are doar 273 de salariaţi.

„Lucrăm în sistem lohn, doar pentru export, iar spre marea noastră durere am ajuns să refuzăm foarte multe comenzi pentru că nu mai avem cu cine lucra. Personalul nostru este îmbătrânit, majoritatea iese la pensie în câţiva ani şi nu reuşim să angajăm personal tânăr. Tinerii nu vor să lucreze în confecţii unde sunt norme, iar salariile sunt mici. Personalul nostru lucrează pe salariul minim pe economie“, a declarat directoarea generală a societăţii de confecţii.

Cornelia Finica a mai spus că firma nu-şi permite să plătească salarii mai mari din cauză că funcţionează exclusiv în baza contractelor încheiate cu partenerii din străinătate, statul neacordând subvenţii industriei.

„Trebuie redusă fiscalitatea pe salariul minim pe economie. (…) Povara acestor contribuţii care reprezintă 45% din salariu mi se pare foarte mare la nivelul salariului minim pe economie“, a menţionat directoarea generală Finica.

Potrivit sursei, societatea are contractată în momentul de faţă toată capacitatea de producţie până la finele acestui an.

Directoarea generală a societăţii a participat joi la şedinţa organizată de Prefectura judeţului Tulcea cu tema „Mediul de afaceri tulcean în contextul geopolitic actual“.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Dacă dați salarii de mizerie, cum vreți să nu plece lumea?

    • Pare a aparține statului aceasta companie. Sau statul e acționar majoritar. Dacă e așa atunci sa o privatizeze.

    • Dom Profesor, probabil nu sunteti profesor de economie.
      „Salarii de mizerie” platesc toti intreprinzatorii din Romania, inclusiv eu, din cauze, ca sa zic asa, obiective. Mai ales ca mizeria e comparata cu salariile din vest.
      Nu au cum sa plateasca angajatorii mai mult. Puterea de cumparare (care determina vanzarile pe care le poti realiza), infrastructura, lipsa de intergrare verticala a industriilor din Romania (ca venim dupa 50 de ani de comunism), lipsa materiilor prime in tara (ca importam tot), lipsa de eficienta si know-how la nivelul intregii economii (shaormaria din colt nu are eficienta unui McDonalds, si nici preturile de achizitie la inputuri ale unui lant cu zeci de mii de locatii).
      Intr-o tara ca Romania nu se asteapta nimeni ca pensia medie sau salaroliul din educatie sa fie la nivelul celor din Germania, nu? Dar oamenii asteapta salarii ca in Germania de la privati pentru ca altfel pleaca acolo. Si asta fac. Pleaca in Germania, in UK. Si nu avem cum sa ii tinem si nu avem cum sa dam acele salarii. Cum nici statul roman nu poate sa dea salarii ca in Germania chiar daca nu mai gaseste medici si profesori sa angajeze.
      Cred ca multa lume nu intelege ca legea cererii si ofertei nu poate regla pretul muncii intr-o piata in care oferta de locuri de munca trebuie satisfacuta cu angajati din Romania si cererea de locuri de munca se poate inchide cu oferta din toata Europa, mult mai bogata.
      As mai putea scrie cateva pagini doar ca sa rezum efectul scaderii natalitatii pentru economie si salarii dar sunteti profesor si stiti asta, nu? Va mai spun ca sunt astazi zeci de mii de locuri de munca in depozite, in Germania, neocupate, cu salariile de acolo. Ca sa intelegeti ca problema e mai complicata un pic cu angajatii. „Salarii de mizerie” este departe de a sintetiza cauza lipsei de personal.

    • @elac
      Ar fi doua concluzii, dar puteti completa, va rog:
      1) situatia din RO nu mai poate fi redresata, cel putin in „mandatul” nostru , astia de comentam pe aici
      2) din nefericire veti da faliment in curand pt ca nici un tanar nu se baga sa munceasca la NORMA pe salariu de mizerie cu un viitor nul

    • @sardaukar
      Cand tinerii din Germania au devenit din ce in ce mai greu de gasit sau nu mai voiau sa lucreze pe „salarii de mizerie” , Germania a integrat, mai intai, 1 milion de turci, apoi cateva milioane de est-europeni, apoi inca un milion de afgani si sirieni. Asta in ultimii 30 de ani.
      Nu exista alta solutie! Fara cateva milioane de tineri din tari mai sarace care sa lucreze aici si sa plateasca taxele, nu doar ca noi dam faliment noi, intreprinzatorii, dar intregul stat da faliment. Pa-pa pensii, pa-pa asistenta sociala si medicala.

    • Poate ca un inceput timid al redresarii ar consta in ideea ca nici un biznis nou nu trebuie sa fie lipsit de o farama de noutate/”inovatie” (ma enerveaza termenul inovatie pt ca e abuzat de unii care nu au inovat niciodata in viata lor, dar acum il folosesc …)
      Oricat de mica ar fi farama asta , eu zic ca e absolut necesara.
      Probabil ca nu salveaza economia nationala, dar macar incercam ceva.
      Ma intreb cati din prietenii dvs, intreprinzatori si ei , au contacte prin mediul academic ( cu ceva profi mai tineri din universitati in ro sau de ce nu de afara) pentru a intelege ce se va intampla in industria respectiva cu ani inainte?
      insa din proprie experienta pot spune ca prima reactie a oamenilor la noutate este „asa ceva e imposibil, n-o sa iti iasa !” Ei bine, reactia lor la rezultatul final presupus imposibil este de neuitat.

    • Profesor, fără a STI carte.
      Nu Cunoașteti industria textila, din păcate aceasta industrie este plătită prost in lohn, de către clienți. Companiile de textile ce lucrează lohn cheltuie peste 90% din încasări pe salariile angajaților, salariile minime fiind de peste 80% din acestea.
      Aici ar trebui sa se aplice o formula precum in construcții, sa nu se impoziteze un salariu minim de 3.000 lei, așa ar ajunge mai mulți bani la angajat și industria de confecții textile ar fi mai atractiva.
      Sau companiile sa își creeze propria marca și sa nu mai lucreze pentru alții la tarife de subzistenta.

    • Ba da mestere Elac, legea cererii si ofertei functioneaza din plin si pe piata muncii, inclusiv in Romania.

  2. Sa ziceti merci ca au mai ramas si aia,ca este o bataie de joc.

  3. Cine sa va munceasca pe 2000 lei, cârpacilor?

  4. Declaratia directorului este o jelanie catre autoritati, nu o justificare a lipsei competitivitatii. Pe scurt, „vrem si noi coliva”.

    Ah, daca se plangea de numarul angajatilor la stat, raportat la treaba pe care o fac, la piedicile birocratice, la legile cu dedicatie, etc. – atunci eram alaturi de ea!

  5. vai ce surpriza !
    zice chiar directoarea ca e lohn.
    nu-i nimic, celebrele mari firme o sa isi produca hainele scumpe si proaste in alte tari unde o sa gaseasca sclaveti suficienti.
    din pacate generatia care a lucrat si poate inca mai lucreaza in fabricile astea este sacrificata, le va fi greu sa diversifice.
    despre patroni , nu am nici o urma de compasiune. trebuie sa dispara si sa fie inlocuiti de altii cu viziuni ceva mai largi decat un lohn de c…at

  6. Cine vă oprește dragi antreprenori să nu plătiți oamenii în sistem de acord individual , taxele în România nu sunt mari . 10% impozit pe salariu nu este mare , restul sunt contribuții pentru pensii și sănătate .

  7. Vazand comentariile proletare de aici, nu pot sa nu ma intreb, pentru a N-a oara: daca singurul motiv al salariilor de mizerie este avaritia patronului, inseamna ca, intr-o piata libera, oricare dintre revoltatii de aici poate sa isi deschida o afacere identica cu cea care plateste salarii de cacao, sa angajeze salariatii pe salarii mai bune si sa se multumeasca cu un profit ceva mai mic decat al avarului. Win-win pentru toata lumea.

    Este chiar pacat ca atatia intreprinzatori de geniu sa ramana in pozitia de salariat suparat pe angajator, cand ar putea exploata aceasta oportunitate.

    Spoiler alert: nu este chiar asa de simplu si nu veti putea da salarii mai mari chiar daca nu veti mai avea cu cine deschide pravalia.

    • Robert Bosch:
      Nu plătesc salarii bune fiindcă am mulţi bani. Am mulţi bani fiindcă plătesc salarii bune.

    • Oricine ar putea sa-si deschida o afacere dar nu oricine e gata sa-si riste averea sau viitorul. Iar pentru asta, patronii din privat (ce adevarat, nu cei din afacerile cu statul) merita tot respectul.

      Cu toate astea, mie, cel mai greu lucru la a fi antrepenor in Romania mi se pare ca este descurcareala_corupta cu inspectorul de la ANAF care lasa portbagajul deschis, cu politistul care verifica dotarea sediului cu camere, cu doamna de pa ITM care nu gaseste o foaie, cu uniformele de la PSI, cu …

      Asta iti consuma peste jumate din energia pentru inovare a lui @sardaukar. 🙁

    • @Sanitarul
      Pai deaia am zis doar de o farama ….

  8. Platesti minim? Primesti minim.

    Proprietarii de sclavi nu mai gasesc sclavi sa nenoroceasca? Wahh wahh wahhh, plangeti in euro sau in dolari? Cate case, masini, proprietati v-ati ridicat anual pe spinarea oamenilor? Platiti cu salarii de C8C8T ? MA.R.SH MA DE AICI