G4Media.ro

„Inegalități obscene”: înainte de Forumul de la Davos, Oxfam denunță îmbogățirea miliardarilor

sursa foto: cnet.com

„Inegalități obscene”: înainte de Forumul de la Davos, Oxfam denunță îmbogățirea miliardarilor

Cei mai bogați cinci oameni de pe planetă și-au văzut averea dublată din 2020, a denunțat luni ONG-ul Oxfam, înaintea reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos, cerând guvernelor să reducă influența ultra-bogaților asupra politicii fiscale, transmite agenția AFP, citată de boursorama.co.

„Nu putem continua cu aceste niveluri obscene de inegalitate”, a declarat Amitabh Behar, directorul interimar al Oxfam International, într-un interviu acordat AFP, adăugând că „acest capitalism este în slujba ultra-bogaților”.

Averea celor mai bogați cinci oameni din lume a crescut între 2020 și 2023 de la 405 miliarde de dolari la 869 de miliarde de dolari, iar cea a miliardarilor a crescut cu 3.300 de miliarde de dolari, a deplâns ONG-ul într-un raport, citându-l pe fondatorul Amazon, Jeff Bezos, printre cei mai bogați oameni de pe planetă.

Susținuți de creșterea prețurilor la bursă, ultra-bogații își văd ponderea financiară crescând de la an la an, pe măsură ce cumpără participații în multinaționale. Între timp, averea și veniturile combinate a cinci miliarde de oameni de pe Pământ au scăzut, compară Oxfam.

Averea celor mai bogați oameni crește într-un ritm atât de rapid încât prima ființă umană care va avea o avere de 1.000 de miliarde de dolari ar trebui să se nască în zece ani, dacă tendința continuă.

„Punând presiune pe lucrători cu salarii care cresc mai puțin rapid decât inflația, evitând impozitele, privatizând statul și jucând un rol major în încălzirea globală, marile afaceri adâncesc inegalitățile”, scrie organizația internațională în raportul său intitulat „Multinaționalele și inegalitățile multiple”.

În cadrul reuniunii Forumului Economic Mondial de la Davos, peste 800 de lideri de afaceri și 60 de șefi de stat și de guvern se vor întâlni pe parcursul întregii săptămâni în cadrul unor conferințe și întâlniri informale.

Tocmai acest amestec de interese publice și private este criticat de ONG: „companiile și proprietarii lor bogați alimentează, de asemenea, inegalitățile prin desfășurarea unui război fiscal susținut și foarte eficient”, insistă organizația.

„Peste tot în lume, membrii sectorului privat au cerut în mod constant rate mai mici, mai multe nișe, mai puțină transparență și alte măsuri care să le permită companiilor să contribuie cât mai puțin posibil la visteria statului”, continuă organizația, citând „hoardele de lobbyiști” și „profiturile excepționale” care rezultă.

Din 1980, impozitul pe profit a fost redus la mai mult de jumătate în țările membre ale OCDE, pentru a scădea la 23,1% până în 2022, subliniază ONG-ul.

Pe lângă desființarea monopolurilor private și limitarea salariilor directorilor executivi, Oxfam solicită un impozit pe avere pentru multimilionari și miliardari, care ar putea strânge până la 1.800 de miliarde de dolari pe an.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...